Blog > Komentarze do wpisu

"Butter - Hefezopf - czyli chalka w stylu niemieckim"

W Niemczech bardzo znany i przez wszystkich kochany :) Miekki, lekki i taki maslany - Butter Hefezopf to odpowiednik naszej polskiej Chalki. Niestety nie moglam zrobic fotki przekrojonego chlebka, a powodem byli moi znajomi, ktorych zaprosilam na kawke i mi nawet okruszkow nie zostawili! W sumie to dobry znak bo chyba im smakowal! Jak dla mnie byl jedyny w swoim rodzaju. I obiecam, ze nastepnym razem zrobie fotke kromeczek i wstawie na blog! Przepis Friedy ze strony www.chefkoch.de odrobinke przeze mnie zmieniony. Pycha !!!

Skladniki na 3 chalki (750 g kazda):

  • 1kg maki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 lyzka soli
  • 30 g drozdzy instant
  • 500 ml letniego mleka
  • 200 g miekkiego masla
  • 3 jajka
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • 3 krople olejku migdalowego (niekoniecznie)
  • 200 g rodzynek

Ponadto:

  • 1 jajko ze szczypta soli i cukru
  • platki migdalowe

Do duzej misy miksera przesiac cala make. Mleko podgrzac do letniej temperatury, dodac cukier i drozdze. Wszystko dobrze wymieszac do momentu rozpuszczenia drozdzy. Dodac otarta skorke z cytryny i jajka. Dobrze zmiksowac. W mace zrobic dolek i wlac mieszanine. Dodac maslo i sol. Kiedy skladniki zaczna sie laczyc wsypac rodzynki i wszystko dobrze zagniesc. Jesli nie uzywacie miksera okolo 15 minut. Nalezy pamietac ze z tym ciastem drozdzowym trzeba sie obchodzic jak z jajkiem. Im wiecej milosci sie wlozy tym lepiej wam wyjdzie :). Przykryc wilgotna sciereczka, zeby ciasto nie wyschlo. Odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie oproszyc stolnice odrobina maki. Wyjac ciasto z miski i raz jeszcze zagniesc. Podzielic na trzy czesci. Kazda z czesci nalezy znow podzielic na trzy czesci, uformowac trzy waleczki i zaplesc w warkocz. Konce podwinac pod spod.

Trzy foremki, keksowki o wymiarach 23 cm x 13 cm wysmarowac maslem i dno wyscielic papierem do pieczenia. Warkocze wlozyc do foremek, przykryc czystym bawelnianym recznikiem. Po okolo 20 minutach chaleczki powinny sie wystarczajaco napuszyc (ie nalezy zostawiac chalek na dluzej, poniewaz w piekarniku nam jeszcze ladnie wyrosna). Nagrzac piekarnik do 200°C. Jedno jajko wymieszac z odrobina cukru i odrobinka soli (zapobiegnie to zbyt szybkiemu spiekaniu sie jajka podczas pieczenia) posmarowac chalki i posypac platkami migdalowymi.


Piec okolo 15 minut w temperaturze 200°C po tym czasie zmniejszyc temperature to 180°C i piec kolejne 10 lub 15 minut. Wyjac z piekarnika. Po okolo 5 minutach wyjac z foremek i ostudzic na kratce. Smakuje wysmienicie do kawy, herbaty lub szklanki mleka. Ale powiem Wam szczerze, ze sam bez niczego jest najlepszy :)

 

¶roda, 17 listopada 2010, aeliza.kr
2010/11/17 02:34:50

Polecane wpisy