Blog > Komentarze do wpisu

"Makaron zapiekany z tunczykiem i sosem paprykowo - pomidorowym"

Ta potrawa beda sie cieszyc wszyscy w domu. Szybka i latwa do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczna. Kazdy kto kocha tunczyka, bedzie oblizywal palce. U mnie conajmniej raz w tygodniu ;). Przepis z marions-kochbuch.de o odrobinke innych proporcjach ... Polecam!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 250 g makaronu krotkich rurek lub jakie kto ma w domu
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 1 pomidor
  • 2 puszki tunczyka (180 g kazda)
  • 3 przeciery pomidorowe
  • 1 duza cebula
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g kwasnej smietany
  • 60 g zoltego sera
  • 20 g Parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • pieprz, sol, papryka czerwona, ziola prowansalskie

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Wylac na sitko i przeplukac zimna woda. Przelozyc do naczynia zaroodpornego.

Obie papryki umyc i pozbyc sie srodkow i ziaren. Pomidora umyc i wyciac srodek. Cebule obrac i wszystko pokroic w kosteczke.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Dodac cebule i papryke i poddusic. Dodac pomidora i odsaczonego tunczyka. Wymieszac i poddusic przez kilka minut. Dodac trzy przeciery pomidorowe. Do kazdej puszeczki nalac wody, po czym dodac ja do sosu. Podgotowac przez kilka minut. Doprawic ziolami, sola, pieprzem i papryka. Dodac swiezo wycisniety przez praske czosnek. Wymieszac.

Rozlozyc rownomiernie na makaronie.

Smietane wymieszac z parmezanem i zoltym serem. Doprawic papryka czerwona, sola i pieprzem. Polac po sosie paprykowo - pomidorowym.


Wstawic do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut. Gotowe :)


poniedziałek, 15 listopada 2010, aeliza.kr
2010/11/15 20:05:04

Polecane wpisy