Blog > Komentarze do wpisu

"Szachownica drozdzowa"

Lekka, puszysta z mala iloscia cukru i bez masla. Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tych przepysznych buleczek i ja sama tez bylam zdziwiona ich lekkoscia i miekkoscia :) Przepis z "Ciasta na rozne okazje" zaprezentowanym na Kwestii smaku przez Asie! Ja od siebie tylko dodam ze nadzienie w buleczkach dodalam zeby urozmaicic smak, myslac ze beda za suche bez masla :) ale i bez nadzienia sa pelne smaku i ta lekkosc ach zeby sie przekonac, upieczcie sami! U mnie z podwojonej porcji skladnikow...

Skladniki:

  • 30 g drozdzy instant
  • 10 lyzek cukru
  • 2/3 szklanki cieplego mleka
  • 2 jajko
  • szczypta soli
  • 3 szklanki maki
  • 6 lyzki kakao
  • 6lyzki smietanki kremowki
  • 50 g czekolady bialej
  • 50 g czekolady deserowej
  • kakao i cukier puder do posypania

Make przesiac do duzej  miski. Drozdze, cukier, mleko, jajka i sol dodac do maki. Wszystkie skladniki dobrze zagniesc, tak aby powstalo gladkie, elastyczne ciasto. Podzielic na 2 czesci. Do jedej dodac kakao wymieszane ze smietanka kremowka. Oba ciasta przykryc sciereczkami i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Do podwojenia objetosci.

Po tym czasie podzielic oba ciasta na taka sama ilosc kulek, jasnych i ciemnych. Nadziewac ciemne kulki biala a jasne kulki deserowa czekolada. Ukladac na przemian w tortownicy (u mnie 28 cm) wczesniej wysmarowanej maslem i wylozonej papierem do pieczenia. Odstawic na okolo 45 minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzac do 180 °C i piec okolo 20-25 minut. Jesli zaczna zbyt szybko lapac kolor, przykryc folia aluminiowa.


Po wyjeciu z piekarnika wystudzic. Biale kulki posypac kakaem, ciemne kulki cukrem pudrem. Podawac ze szklanka mleka, kawa lub herbatka.

poniedziałek, 08 listopada 2010, aeliza.kr
2010/11/08 16:05:35

Polecane wpisy