Blog > Komentarze do wpisu

"Tort z Ricotta i orzechami laskowymi"


Dzis zaproponuje Wam cos nietypowego i dosc prostego do wykonania! Torcik laczy wiele smakow a jak smakuje? - brak mi slow, naprawde przepyszny! Z przepisu Jamiego Olivera, angielskiego kucharza, ktorego pewnie kazdy zna ;) Przepis odrobinke przeze mnie zmodyfikowany. Bardzo polecam!!!

Skladniki:

  • 115 g masla o temperaturze pokojowej
  • 125 g orzechow laskowych
  • 125 g cukru
  • 4 duze jaja
  • otarta skorka z jednej pomaranczy
  • 30 g maki pszennej
  • 125 g serka Ricotta
  • 2 lyzki maku
  • szczypta soli
  • 3 lyzki z czubkiem konfitury z moreli (u mnie truskawkowa- nie mialam innej)
  • 50 g czekolady gorzkiej (dobrej jakosci)

Skladniki na krem z Ricotty:

  • 125 g serka Ricotta
  • 250 ml smietany kremowki
  • 8 g cukru waniliowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i dno wylozyc papierem do pieczenia. Wstawic do lodowki. Orzechy wysypac na blaszke i wstawic do nagrzanego piekarnika. Podpiec na zloty kolor okolo 5 minut. Ostudzic. Wlozyc do foodprocesora i dokladnie zmielic. Nalezy uwazac zeby nie za dlugo je mielic zeby sie nie wydzielil olej z orzechow. Jesli ktos nie posiada w domu foodprocesora mozemy tez zmielic orzechy w inny sposob. Wziac sciereczke kuchenna, wysypac na nia orzechy i zlozyc jak koperte. Nastepnie udezyc kilka razy walkiem do ciasta i potem walkowac kilka razy i gotowe!

Maslo utrzec z cukrem na biala, puszysta mase. Dodawac pojedynczo zoltka jajek, miksujac po kazdym dodaniu. Dodac skorke z pomaranczy i raz jeszcze zmiksowac. Dodac przesiana make, Ricotte, orzechy i mak. Bardzo delikatnie wymieszac.

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Malymi partiami dodawac do masy orzechowej, tak aby masa pozostala puszysta. Przelozyc delikatnie mase do tortownicy.

Piec okolo 25-30 minut w 190°C. Ciasto powinno otrzymac lekko brazowy kolor. Mozna sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Jesli patyczek wlozony w srodek ciasta wyjdzie czysty znaczy to, ze ciasto juz jest upieczone :) ! Wyciagnac z piekarnika i odstawic do ostygniecia.

W miedzyczasie do malego garnka wlac 4 lyzki wody i dodac konfiture. Na bardzo malym ogniu, stale mieszajac, podgrzewac do momentu zagotowania.

Ciasto przekroic na dwie czesci. Kazda czesc posmarowac konfitura.

Kremowke ubic na sztywno pod koniec dodajac cukier i ziarenka wanilii. Wymieszac delikatnie z serkiem Ricotta. Pierwszy blat ciasta posmarowac 2/3 kremu. Nalozyc drugi blat i rozsmarowac pozostala iloscia kremu. Posypac starta czekolada i gotowe !!!

Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

 



poniedziałek, 08 listopada 2010, aeliza.kr
2010/11/08 03:09:38

Polecane wpisy