Blog > Komentarze do wpisu

"Amerykanskie buleczki jogurtowe"

Zeby pozbyc sie nadmiaru jogurtu z lodowki postanowilam zrobic buleczki na jogurcie! Powiem Wam tylko jedno, ze sa pyszne. Maja taki lekko kwaskowaty smak. Ciasto sie przygotowuje w wiekszosci wieczorem a rano tylk sie chwile czeka i do piekarnika. Na sniadanie jak znalazl! Przepis znaleziony na blogu Atinki, a pochodzacy z Piekarni Tatter :) polecam bo sa naprawde smaczne ...

Skladniki na 15 malych buleczek:

  • 60 ml wody
  • 60 g masla
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 450 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Do rondelka wlac wode, dodac maslo i mieszajac podgrzac na malym ogniu. Gdy maslo sie rozpusi, dodac jogurt i podgrzewac do temperatury 40°C.

W duzej misce polaczyc przesiana make z drozdzami, sola i cukrem. Calosc zalac ciepla mikstura jogurtowa, wbic jajko i wszystko dobrze wymieszac. Potem zagniesc gladkie, nieco lepkie i luzne ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec nalezy je skladac co pol godziny.

Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci i uformowac okragle buleczki. Ukladac je na naoliwionej blasze, zlaczeniem do dolu. Przykryc sciereczka  i wlozyc do duzego foliowego worka. Nastepnie calosc umiescic w lodowce. Pozostawic na cala noc.

Nastepnego dnia okolo 30 - 45 minut przed pieczeniem, wyjac buleczki z lodowki i zostawic do ogrzania. Przed wlozeniem do piekarnika buleczki nalezy naciac na krzyz.

Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 190°C, przez okolo 20 - 25 minut, az sie lekko zeloca. Wyjac i studzic na kratce.

 

¶roda, 01 grudnia 2010, aeliza.kr
2010/12/01 17:01:47

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/02 05:56:08
Ależ cudowne nacięcia! Pięknie Ci się udały!
-
2010/12/02 14:11:25
Dziekuje Ci Atinko :) za super przepis! Smakowaly kazdemu! pozdriawiam