Blog > Komentarze do wpisu

"Cinnamon rolls"

Cinnamon rolls to chyba najbardziej znane i lubiane przez Amerykanow ale i nie tylko buleczki cynamonowe. Sa bardzo mieciutkie, maslane i z przepysznym nadzieniem cynamonowym. Ktoz by mogl sie im oprzec? No wlasnie bo ja chyba nie ;) Przepis z mojej nowej ksiazki kucharskiej, ktora dostalam w prezencie od Tonego i Helene "New Cook Book" wydanej przez Better Homes and Gardens. Polecam zarowno ksiazke jak i buleczki ;)

Skladniki na 14 buleczek:

  • 4 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 8 g drozdzy instant
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 drobnego cukru
  • 1/2 szklanki masla
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 jajka

Dodatkowo na nadzienie:

  • 3/4 szklanki brazowego cukru
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzka zmielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki masla

Do miski miksera przesiac dwie szklanki maki i drozdze. Wymieszac i odstawic na bok. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac mleko, sol i cukier. Podgrzewac do momentu az osiagnie letnia temperature. Dodac ta miksture do maki. Wbic jajka i wszystko zmiksowac robotem na jednolita mase okolo 3 minut. Dodac pozostala ilosc maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Wlozyc do naoliwionej miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia, do podwojenia objetosci.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Wszystkie skladniki wymieszac.

Gotowe ciasto wyrobic raz jeszcze ale krotko. Podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Posmarowac nadzieniem i zwinac w rolade. Podzielic na 7 czesci. Dwie tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc gotowe slimaczki, tak aby powstal kwiat. Przykryc i odstawic do napuszenia na okolo 30 minut. Nagrzac piekarnik do 180°C. Piec okolo 20 do 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mozna dekorowac lukrem. 100 g cukru pudru wymiszac z dwiema lyzkami wody. Polac po slimaczkach. Gotowe ;)

Jesli ktos lubi moze do nadzienia dodac rodzynki lub orzeczy!

piątek, 24 grudnia 2010, aeliza.kr
2010/12/24 03:12:34

Polecane wpisy