Blog > Komentarze do wpisu

"Tarta z jezynami i jagodami"

Polaczenie slodkiego ciasta, chrupiacych migdalow i kwaskowatych owocow. Propozycja na cieple lato ale i tez na kazda inna pore roku. Przepis od Asi przeze mnie jednak odrobinke zmieniony. Mysle ze z innymi owocami takimi jak pozeczki czy moze agrest bedzie tez super smakowac ;)

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 100 g zimnego masla
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek platkow migdalow
  • 4 lyzki cukru
  • 4 lyzki masla roztopionego
  • 2 lyzki maki
  • 200 g jezyn
  • 200 g jagod
  • 4 lyzki cukru
  • pol szklanki platkow migdalow

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • platki migdalow

Forme na tarte o srednicy 24 cm posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny, dodac pokrojone w kostke maslo, cukier i sol. Mieszac skladniki koncami palcow, stopniowo zgarniajac je do srodka. Wbic jajka i dalej wyrabiac palcami laczac szybko wszystkie skladniki. Ciasto kruche bardzo krotko wyrabiamy, tylko do polaczenia sie skladnikow. Gdy iasto bedzie gladkie, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na godzine.

Ciasto rozwinac z folii, odlozyc 1/3, reszte rozwalkowac na podsypanej maka stolnicy i oproszonym maka walkiem na placek o srednicy wiekszej niz forma. Rozwalkowanym ciastem wylozyc spod i boki formy. Spod podziurkowac widelcem. Wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika do 180°C i przygotowania nadzienia. Reszte ciasta nalezy rowniez trzymac w lodowce.

Mielone migdaly polaczyc z owocami, maka, cukrem i roztopionym maslem. Platki migdalowe wymieszac z 4 lyzkami cukru. Wylozyc platki na spod ciasta. Nalozyc nadzienie owocowe.

Wyjac reszte ciasta z lodowki, rozwalkowac je i pokroic na paski. Ulozyc je na nadzieniu. Ciasto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac po brzegu platkami migdalow.

Piec okolo 30 minut, do momentu uzyskania zlotego koloru. Wyjac z piekarnika lekko ostudzic. Mozna podawac jeszcze na cieplo. Gotowe ;)

czwartek, 30 grudnia 2010, aeliza.kr
2010/12/30 00:02:58

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/30 07:01:53
pysznie wygląda ta duża ilośc owocowej warstwy.