Blog > Komentarze do wpisu

"Chocolate, almond and pear tart - tarta czekoladowo - migdalowa z gruszkami"

Przegladajac strone Jamiego Olivera zobaczylam ta tarte i od razu ja chcialam zrobic :) jest przecudowna, dokladne trafienie moich smakow! Migdaly, czekolada i jak zwykle cos do przelamania slodyczy - dodatek gruszek. Bombowe polaczenie. Juz probowalam kilka rzeczy autorstwa Jamiego i bylam wniebowzieta. Wiec nad czym tu sie zastanawiac do dziela. Polecam ja bardzo :)

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 125 g zmielonych migdalow
  • 2 jajka
  • 125 g masla o temperaturze pokojowej
  • 95 g drobnego cukru
  • 185 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci
  • 3 gruszki, obrane ze skorki i pokrojone na 4 czesci
  • crème fraîche lub bita smietana do podania

Czekolade posiekac na male kawaleczki i rozpuscic nad para wodna. W misce zmiksowac migdaly, jajka, cukier i maslo. Dodac jeszcze ciepla czekolade i zmiksowac. Wylac na upieczony i ostudzony spod. Ulozyc gruszki na masie czekoladowo - migdalowej.

Piec okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac i podawac najlepiej jeszcze cieple z crème fraîche lub bita smietana. Gotowe :)

czwartek, 20 stycznia 2011, aeliza.kr
2011/01/20 00:31:08

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/23 10:30:36
Ślinka cieknie :) Pysznie wyglada.
-
2011/01/24 23:34:14
Dziekuje ;) jest naprawde wysmienita ;)