Blog > Komentarze do wpisu

"French Chocolate tart - francuska tarta czekoladowa"

Od kilku moglabym jesc czekolada jak zwariowana ;) ale co tam jak sie chce to trzeba jesc! Ta francuska tarta uzaleznia. Jest mocno czekoladowa ale nie za slodka. Plusem jest tez, ze przygotowuje sie ja bez pieczenia. Wiec dla wszystkich tych, ktorzy sie jeszcze piekarnika nie dorobili ;) - czy jest to wogole mozliwe? Polecam ja bardzo! Przepis ze stronki livestyle.com.

Skladniki na forme o srednicy 28 cm:

  • odrobina masla do natluszczenia formy
  • 350 g ciastek czekoladowych lub waniliowych w czekoladzie (z lodowki)
  • 120 g rozpuszczonego masla

Nadzienie:

  • 300 g smietany kremowki
  • 300 g bardzo dobrej jakosci czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 40 g masla
  • 2 lyzki likieru pomaranczowego

Forme wysmarowac odrobina masla, wlozyc do lodowki. Ciasteczka wlozyc do foodprocesora lub blendera. Zmielic na proszek. Dodac maslo i wymieszac. Wcisnac w forme. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

Do rondelka z podwojnym dnem wlac smietane kremowke. Podgrzac do momentu pierwszych oznak gotowania (pojawia sie babelki). Natychmiast zdjac z ognia. Dodac czekolade i maslo. Wszystko dobrze zmiksowac. Dodac likier pomaranczowy i wymieszac. Wylac mase do wczesniej przygotowanej formy. Wstawic do lodowki na minimum 3 godziny. Po tym czasie zdjac obrecz formy i kroic nozem wczesniej zatopionym w wodzie. Podawac dobrze schlodzona. Gotowe :)

sobota, 15 stycznia 2011, aeliza.kr
2011/01/15 01:03:15

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/15 17:10:53
Jaka idealnie gładka! Wygląda cudownie i tak,że rozpływa sie w ustach:)
Mniam:)
-
2011/01/15 17:23:07
Majanko chyba sie zaczerwienilam od tych komplementow ;) dziekuje Ci bardzo ;) i z tym rozplywaniem sie w ustach to zapomnialam dodac ;) pozdrawiam
-
2011/01/16 06:59:26
chętnie sięgnęłabym po kawałeczek :)
-
Gość: nomeolvides, *.ennet.pl
2012/02/11 21:35:16
a czy to masło co jest użyte do ciasta to należy rozpuścić w garnku czy zmiksowac z resztą składników?:)
-
Gość: Aguśka, *.adsl.inetia.pl
2015/05/15 13:46:44
Hejka :)
Właśnie w lodówie tężeje moja pierwsza w życiu tarta :)
Jest faktycznie dziecinnie prosta ale w związku z tym, że nie należe do fanów deserowej czekolady troszkę zmodyfikowałam przepis.
Dałam herbatniki zamiast ciasteczek ale musiałam dodać trochę mleka i więcej masła bo ciacho nie chciało się wyrabiać.
Poza tym dałam dwie tabliczki mlecznej i jedną gorzką czekoladkę.
Wyszło bajecznie wierzch przyozdobiłam wiórkami gorzkiej czekolady :D
Dzięki wielkie za inspiracje ;D
Mam tylko nadzieję, że łatwo wyjdzie z formy :)
Chętnie wrzuciłabym foto ale nie widzę takiej opcji więc powodzenia Wam życzę i SMACZNEGO :D

-
Gość: Kamila, *.wroclaw.dialog.net.pl
2017/09/06 19:29:55
Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy sama śmietanka stężeje , bo mam inny przepis z jajkami. Myślę że one zagęszczaja masę. Pozdrawim