Blog > Komentarze do wpisu

"Muffinki z truskawkami i migdalowa kruszonka"

Jak to mozliwe, ze wszystkie muffinki, ktore do tej pory zrobilam byly pyszne? Chyba mam szczescie w wybieraniu przepisow ;) Badac na zakupach kupilam przepieknie truskawki i postanowilam je wykorzystac do tych wlasnie muffinek. Sa super, takie wilgotne i pachnace truskawkami. Do tego ta kruszonka yummmy ;) Przepis znaleziony u Dorotki, z jedna moja poprawka!

Skladniki na okolo 15 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kwasnej smietany (w oryginale mleko)
  • 1,5 szklanki pokrojonych swiezych truskawek

Dodatkowo na kruszonke:

  • 100 g zmielonych migdalow
  • 20 g masla
  • 3 opakowania cukru waniliowego

Przygotowac kruszonke. Wszystkie skladniki polaczyc, rozcierajac palcami.

W jednym naczyniu polaczyc suche skladniki: make, cukier, proszek do pieczenia, sode, sol.  W drugim skladniki mokre: jajka, smietane, olej. Wymieszane mokre skladniki wlac do suchych i lekko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac truskawki i wymieszac.

Forme do muffinek wylozyc papilotkami, wypelnic ciastem. Posypac kruszonka.

Piec okolo 25 minut w 190°C. Podawac ostudzone. Gotowe :)

sobota, 15 stycznia 2011, aeliza.kr
2011/01/15 17:15:07

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/16 06:58:35
Muffinki wyglądają cudownie! A Twoje zdjęcie ... wow ... są niesamowite! ślicznie sfotografowałaś te muffinki :)
-
2011/01/16 17:46:56
Dziekuje Ci :) ja to tam zawsze mowie ze upiec cos to nic ale zdjecie zrobic to jest juz sztuka !ALe ucze sie kazdego dnia hihi pozdrawiam