Blog > Komentarze do wpisu

"Plum tart - tarta ze sliwkami"

Pyszna, krucha tarta. To kolejna propozycja polaczenia slodkosci z wysmienitym nadzieniem kwaskowatych sliwek i chrupiacym wierzchem! Wloska tarta zwana tez Crostata. Troche z nia pracy, ale warto ;) Przepis znaleziony na stronie The Italian Dish. Polecam i to bardzo ...

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 8 duzych sliwek
  • 115 g masla (niesolonego)
  • sok z jednej limonki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 lyzeczki brandy sliwkowego, grappy lub wisniowki (u mnie maraschino)
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/8 lyzeczki soli
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 2 lyzki smietany kremowki

Piekarnik nastawic na 190°C.

Sliwki przepolowic, pozbyc sie pestek i kazda polowke przeciac raz jeszcze na pol. Ulozyc na ciescie w dowolnej formie.

Maslo roztopic w malym rondelku. Gotowac na malym ogniu do momentu az maslo bedzie mialo lekko brazowy kolor. Sciagnac z ognia i wlac sok z limonki. Odstawic na bok do ostygniecia.

Zmiksowac jajka z cukrem do uzyskania bardzo bialej prawie sztywnej masy (okolo 5 minut). Dodac ostudzone maslo, brandy, ekstrakt, sol, make i kremowke. Zmiksowac tylko do poleczenia skaldnikow. Wylac miksture na sliwki. Przykryc tarte specjalna pokrywka, tak zeby si enie przypalila podczas pieczenia (jesli ktos nie ma takiej pokrywki folia aluminiowa tez wystarczy ;)).

Piec na najwyzszej polce w piekarniku nagrzanym do 190°C przez okolo 35 minut. Sciagnac folie aluminiowa. Wystudzic okolo 15 minut w formie potem pozbyc sie obreczy formy. Podawac jeszcze ciepla, z chrupiaca skorka. Posypac cukrem pudrem i udekorowac platkami migdalowymi. Gotowe ;)

niedziela, 02 stycznia 2011, aeliza.kr
2011/01/02 00:46:13

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/02 06:07:57
bardzo mi sie podoba:) No i pyszna musiała być :) Szczęśliwego Nowego Roku!
-
2011/01/02 22:38:18
Dziekuje Atinko i Tobie tez roku pelnego twoich pysznych smakowitych wypiekow! pozdrawiam ...