Blog > Komentarze do wpisu

"Pomaranczowa babka na bialkach"

Pyszna babka pomaranczowa, aromatyczna, wilgotna i taka swieza i mieciutka smakuje wysmienicie. Ja to sie podniecalam jedzac ja i pijac mleko ze swiezo wycisnietym sokiem z pomaranczy :) Polecam ja zrobic! Autorka pisze, ze mozna ja tez zrobic na cytrynowo lub dodac wanilie, ale powiem Wam szczerze, ze taka pomaranczowa jest cudowna. Przepis znaleziony na blogu Charlotte. Ach i bardzo dobry pomysl na wykorzystanie bialek, ktore tak zawsze zalegaja w lodowce. Ilez mozna jesc tych bezow hihi

Skladniki:

  • 225 g drobnego cukru
  • 100 g masla, miekkiego
  • skorka starta z jednej pomaranczy
  • 150 ml mleka
  • 200 g maki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 6 bialek jaj (200 ml)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • maslo do wysmarowania formy
  • mielone migdaly so wysypania formy

Lukier:

  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 lyzki soku z pomaranczy
  • starta lub kandyzowana skorka z pomaranczy
  • mielone migdaly do posypania, niekoniecznie

Forme na babke posmarowac maslem i wysypac mielonymi migdalami. Piekarnik nastawic na 180°C.

Make przesiac do miski razem z proszkiem do pieczenia.

Maslo utrzec na puch, dodawac cukier stopniowo, caly czas miksujac. Dodac skorke pomaranczowa. Zmiksowac. Cieniutkim strumieniem dolewac mleko, miksujac. Wsypywac make z proszkiem do pieczenia i za kazdym dodaniem zmiksowac na jednolita mase. Bialka ubic na sztywna piane dodajac szczypte soli. Ubite bialka dodawac partiami do masy i mieszac bardzo delikatnie. Ciasto przelozyc do wczesniej przygotowanej formy.

Piec okolo 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz ciasto jest upieczone. Jesli patyczek wyciagniety bedzie czysty, to mozna wyjac ciasto z piekarnika. Pozostawic okolo 5 minut w formie. Potem wyjac z formy i ostudzic. W miedzyczasie przygotowac lukier. Polac ostudzone ciasto, posypac swiezo starta skorka z pomaranczy lub kandyzowana. Ja posypalam jeszcze mielonymi migdalami. Kroic i podawac. Gotowe :)

sobota, 05 lutego 2011, aeliza.kr
2011/02/05 20:36:18

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/05 22:26:52
Wyglada świetnie! A jesli jest wilgotna to tym lepiej. Takie własnie lubię:)
-
2011/02/07 18:04:31
Majanko na drugi dzien jest jeszcze wilgotniejsza ;)
-
2011/02/07 21:25:13
O, wspaniale! Mam białka do wykorzystania:) MOze pod koniec tygodnia pomyślę nad tą babeczką:)
-
2011/02/17 12:50:39
Przepięknie obfotografowałaś babeczkę :) Miło mi,że skorzystałaś z przepisu i bardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam !