Blog > Komentarze do wpisu

"Hummingbird Cake - tort Kolibri"

Tort Kolibri - tort tropikalny - bardzo bogaty w smaki - zapychacz - ale jaki niesamowity ma smak uff... Mi bardzo przypadl do gustu. Wilgotny nie jest nawet za slodki, ale z ta roznorodnoscia smakow nadaje mu cos specjalnego i niepowtarzajacego. Przepis znaleziony na stronie www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na ciasto:

  • 225 g miekkiego masla
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 440 g ananasa z puszki lub swiezego (zmiksowanego w blenderze)
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich

Skladniki na krem:

  • 250 g serka smietankowego
  • 75 g miekkiego masla
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g owocow mango z puszki albo swiezego
  • 3/4 szklanki wiorek kokosowych, lekko podprazonych

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Dwie tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem, dno wylozyc papierem do pieczenia.

W duzej misce utrzec maslo na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier caly czas ubijajac. Dodac jajka jedno po drugim, po czym po kazdym dodaniu dokladnie zmiksowac. Dodac zmiazdzone banany. Make, sode oczyszczona, cynamon i sol przesiac do miski z masa maslana. Zmiksowac. Dodac puree z ananasa i orzechy. Dobrze wymieszac.

Ciasto przelac rowno do dwoch przygotowanych tortownic. Wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Oba blaty ciasta dobrze wystudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem i podprazyc wiorki kokosowe. Serek kremowy ubic z miekkim maslem. Dodac cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Wiorki kokosowe podprazyc na patelni. Mango pokroic w plasterki.

Ostudzone blaty posmarowac kremem i ulozyc na kazdym plasterki mango. Nalozyc jeden blat ciasta na drugi. Pozostalym kremem posmarowac boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi i ozdobic polowkami orzechow wloskich lub pekan. Wstawic do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

poniedziałek, 21 marca 2011, aeliza.kr
2011/03/21 03:17:36

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/21 12:36:24
Kusisz, kusisz niesamowicie ;]
-
2011/03/23 23:02:19
wygląda smakowicie...
-
2011/03/24 02:16:51
Dziekuje Wam ;) skusic sie czy sie nie skusic oto jest pytanie ?? ;)
-
2011/04/03 13:22:12
Przepis wyglada super.Mam jedno pytanie.... czy napewno 3 szklanki cukru do kremu?Prosze odpowiedz mam ochote zrobic na swieta.
-
2011/04/04 04:04:06
HEj Mary50 tak niestety duzo ale tak bylo w przepisie ;) i powiem szczerze, ze kremy robione z serkiem smietankowych zawsze zawieraja tak duzo cukru pudru... pozdrawiam serdecznie
-
Gość: maja, *.noc.fibertech.net.pl
2012/07/19 12:54:10
a ja mam pytanie, czy mozna zastąpic mango jakims innym owocem?