Blog > Komentarze do wpisu

"Key Lime Tart - tarta limonkowa"

Kolejna propozycja na upalne dni. Swieza i pyszna tarta limonkowa. Latwa w przygotowaniu, nie jest wcale slodka no i ten smak - ach orzezwienie jakich malo :) Przepis na tarte od Jamiego Olivera a na nadzienie z ksiazki "The New Cook Book" - Better Homes and Living... Polecam ja upiec w pierwsze upalne dni ;)))

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Skladniki na nadzienie limonkowe:

  • 4 zoltka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka skondensowanego slodzonego
  • 1 lyzeczka startej skorki z limonki
  • 1/2 szklanki soku z limonek Key
  • kilka kropelek zielonego barwnika spozywczego
  • ubita smietana kremowka i otarta skorka z limonek do dekoracji

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 10 minut do lekkiego zbrazowienia.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Zoltka ubic przez kilka minut. Dodawac lyzka mleko skondensowane caly czas miksujac. Dodac skorke i sok z limonek. Wymieszac. Dodac kilka kropelek barwnika i zmiksowac.

Podpieczona spod wyjac z piekarnika i pozbyc sie papieru z fasola lub ryzem. Nadzienie wlac na podpieczony spod. Raz jeszcze wstawic do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Tarta bedzie gotowa jesli nadzienie bedzie sciete na calej powierzchni. Wyjac z piekarnika. Pozostawic przez godzine w formie do ostygniecia. Potem wlozyc na kilka godzin do lodowki. Przed podaniem ozdobic ubita kremowka i starta skorka z limonek. Gotowe :)

czwartek, 17 marca 2011, aeliza.kr
2011/03/17 18:13:57

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/17 18:18:29
Przepis fajny, chętnie spróbuje sobie zrobić taką tartę, ale z tą pogodą to nie trafiłaś :)
-
2011/03/17 18:37:35
Hej Kaiene ;) wiem, ze u Was jeszcze nie ma lata, ale tu gdzie mieszkam jest przez caly rok upalnie ;)) i moi stali czytelnicy juz o tym wiedza ;) Wiesz co Ci powiem, ze ta tarte mozna tez zrobic na zimny dzien ze szklanka cieplej herbatki... pozdrawiam ...
-
2011/03/17 20:01:46
Świetna! Limonkowa-orzeźwiająca pysznosć. Bardzo mi się podoba :))
-
2011/03/18 17:20:41
Hm...może niebawem się skuszę i zafunduje sobie taki deserek :) A gdzie mieszkasz ?
-
2011/03/18 19:56:36
Mozesz spokojnie robic nie bedziesz zalowac ;) a ja mieszkam na Costa Rice ;) Ameryka Srodkowa :)
-
2011/03/18 20:22:59
Tylko pozazdrościć ! Zawsze chciałam się wybrać do Ameryki
-
2011/03/21 02:26:29
a w czym problem ;) jesli sie czegos chce nalezy to zrobic ;)))
-
2011/03/21 06:45:10
Racja :) Cóż, trza zacząć zbierać kasę na wyjazd :D