Blog > Komentarze do wpisu

"Körner - Buttermilch - Joghurt - Brot - chleb z ziarnami na jogurcie i maslance"

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

niedziela, 27 marca 2011, aeliza.kr
2011/03/27 20:51:23

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/31 18:43:16
Wspaniały ten chlebuś!!:)
-
2011/04/04 23:02:54
Wspaniale wygląda! :) Naprawdę pysznie :)
-
2011/10/31 15:10:29
Faktycznie wygląda apetycznie. Tylko chleb bez zakwasu
-
Gość: kinga, 93.48.125.*
2015/09/18 18:36:34
Witam.Nie mieszkam w Pl i nie ma u mnie maslanki,ale jest kefir.Czy moge zastapic maslanke kefirem bez szkody dla chlebka?