Blog > Komentarze do wpisu

"Lemon and poppyseed cupcakes - cytrynowe muffinki z makiem"

Mam tu znajomych z Kanady i mnie zapytali czy moglabym im zrobic ciasto cytrynowe z makiem, bo to bardzo popularne w ich kraju i oni je uwielbiaja? Ja na to, ze nie ma problemu. Zrobilam i zjedli wszystko - powiedzieli, ze bylo wysmienite. Niestety nie zdazylam zrobic ani zdjec ani nawet sama sprobowac. Musze je koniecznie powtorzyc. Dzis na sniadanko zrobilam im muffinki. I tez byli zachwyceni. Prawde mowiac mieli racje - mi tez one bardzo smakowaly - takie cytrynowe no i mak - uwielbiam :) Przepis znaleziony na Good Food.

Skladniki na 14 muffinek:

  • 225 g maki pszennej
  • 175 g drobnego cukru
  • skorka starta z 2 cytryn
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki suchego maku
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 175 g masla, stopionego i ostudzonego

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac suche skladniki (make, cukier, starta skorke z cytryn, proszek do pieczenia i mak). W drugim naczyniu zmiksowac jogurt i jajka, dodac maslo i wymieszac. Mokre skladniki wlac do suchych i szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Ciasto nalozyc do kazdej papilotki (do 2/3 wysokosci). Wlozyc do nagrzanego piekarnika.

Piec okolo 20 minut do rumianego koloru. Wyjac z piekarnika. Okolo 5 minut zostawic w formie, potem ostudzic na kratce. Gotowe :)

wtorek, 15 marca 2011, aeliza.kr
2011/03/15 21:00:20

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/16 20:36:33
Pyszne babeczki ! Bardzo lubię cytrynowe z makiem:)
-
2011/03/16 22:41:07
Jedyne co mnie ratuje to skorka cytrynowa przywieziona z niemiec ! Tu mozna dostac cytryny raz na ruski rok i sa takie drogie ! Ale w kazdym badz razie zawsze staram sie je zakupic - na poczatku myslalam, ze nie ma ale sa :)) pozdrawiam ...