Blog > Komentarze do wpisu

"Tarte flambée - Flammkuchen - francuska pizza"

Tarte flambée to typ francuskiej pizzy, pochodzacej z Elsass, sasiadujacym z niemieckimi prowincjami Pfalz i Baden, gdzie takze jest bardzo znana i lubiana. Sukcesem tego przysmaku jest bardzo cieniutko rozwalkowane ciasto, Crème fraîche, gesta smietana i bekon - wedzony boczek, odrobinka soli i pieprzu i gotowe :) Szybko i smacznie - a kto rozwalkuje ciasto najcieniej - dostanie pierwszy kawalek ;) Przepic zaczerpniety z gazetki "LECKER"...

Skladniki dla 6 - 8 osob:

  • 21 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • sol, pieprz
  • 6 lyzek oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej na cieniutkie pierscienie
  • 300 g wedzonego bekonu - boczku
  • 250 g kwasnej smietany
  • 150 g Crème fraîche

Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce.

W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem.

Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C.

Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)

¶roda, 23 marca 2011, aeliza.kr
2011/03/23 02:43:14

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/23 10:20:41
Mniam,jaka pyszna pizza! :)) Lubię :)
-
Go¶ć: Cavemann, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/07/28 10:19:50
Takie pytanie. Czy to kest francuskie