Blog > Komentarze do wpisu

"Mazurek makowo - orzechowy smazony"

Moj pierwszy w zyciu mazurek ;) i musial byc z makiem! Z racji tego, ze sie przeprowadzam i nie bede potrzebowac duzo skladnikow, ktore mam jeszcze w domu postanowilam chociaz wykorzystac mak przywieziony z Niemiec. Szukajac ciasta z makiem natrafilam na ten wlasnie przepis alidab podany na forum z pierwszego tloczenia. Powiem Wam, ze jest boski! Chyba polubilam mazurki :) polecam go wszystkim, ktorzy kochaja mak i mielone orzechy... I zycze Wszystkim Wesolych Swiat Wielkanocnych ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 200 g maki pszennej
  • 125 g masla
  • 1 lyzka kwasnej smietany
  • 2 zoltka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Make posiekac z maslem, dodac reszte skladnikow i zagniesc szybko ciasto. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki. Forme o wymiarach 21 cm x 21 cm wylozyc papierem do pieczenia i wylepic ciastem. Piec okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Skladniki na mase makowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g sparzonego i zmielonego maku
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla

Zagotowac mleko z cukrem, dodac mak i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc (okolo 5 minut). Zdjac z ognia. Jeszcze do cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla, troszeczke olejku migdalowego i dokladnie wymieszac. Ciepla mase wylozyc na upieczony kruchy spod.

Skladniki na mase orzechowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g zmielonych orzechow (ja zmieszalam laskowe i wloskie)
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla
  • 2 - 3 lyzki spirytusu (u mnie ekstrakt z wanilii)

Zagotowac mleko z cukrem, dodac orzechy i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc. Zdjac z ognia, do jeszcze cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla i ekstrakt z wanilii. Ciepla mase wylozyc na mase makowa. Wstawic do lodowki do stezenia.

Mazurka mozna dekorowac na przyklad biala i mleczna czekolada, tak jak u mnie. Gotowe :)

środa, 20 kwietnia 2011, aeliza.kr
2011/04/20 13:41:01

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/20 14:31:47
przepis bardzo ciekawy ,a mazurek przybrany przepięknie , bardzo gustownie i w ogóle cudnie się prezentuje

Margot z Kuchni Alicji
-
2011/04/21 06:49:49
Bardzo ladnie udekorowany mazurek :) Smaki swietne i bardzo ciekawy przepis.
Pozdrowienia:)
-
2011/04/22 01:26:08
ach dziekuje Wam bardzo ;) smakuje wysmienicie ;)) to dziesiatka trafiona w moje gusta ;)) pozdrawiam Was goraco i zycze udanych Swiat Wielkanocnych ;))))
-
2011/04/23 12:11:51
Radosnych Świat Wielkanocnych!:)