Blog > Komentarze do wpisu

"Haselnuss - Baiser Torte mit Mascarpone - Stracciatella Creme - Tort Bezowo - orzechowy z kremem mascarpone i czekolada"

 

Serdecznie witam Wszystkich moich Czytelnikow! W koncu sie przeprowadzilam spowrotem do Niemiec i jestem z tego powodu bardzo zadowolona :) Z tego powodu chcialabym Wam zaproponowac najlepszy tort na swiecie! Robie go zawsze na specjalne okazje tak jak na moja ostatnia kolacje na Costa Rice. Tort zrobiony z bezy orzechowej z przepysznym kremem z serkiem mascarpone, smietana kremowka i kawaleczkami czekolady. Do tego ziarenka wanilli i krokant z orzechow laskowych! Mniam najlepsze na swiecie! A przepis od Dorotki, za ktory bardzo dziekuje!!! Polecam ...

Skladniki na blaty bezowe:

  • 6 bialek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechow laskowych (bez skorki)
  • 1 lyzeczka skrobi ziemniaczanej
  • 130 g czekolady gorzkiej

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Stopniowo, powoli. dodawac cukier, caly czas ubijajac. Dodac lyzeczke skrobi, nastepnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.

Plaskie 2 duze formy (o wymiarach piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Na kazdej z forfm narysowac 2 okregi o wymiarach 20 cm (w sumie powinnismy otrzymac 4 blaty bezowe). Mase bezowa podzielic na 4 czesci, wylozyc rowno do narysowania okregow.

Piec okolo 50 minut w temperaturze 140°C. Wyjac z piekarnika, przestudzic. 

Czekolade polamac, roztopic nad kapiela wodna. Plynna posmarowac rowno blaty bezowe, odlozyc do zastygniecia (mozna wlozyc na chwile do lodowki - czekolada zastygnie natychmiast).

Krem z Mascarpone z wiorkami czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g smietany kremowki
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 3 - 4 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g startej na duzych oczkach gorzkiej czekolady

Smietane kremowke ubic z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i dalej ubijac. Dodawac partiami serek mascarpone i wymieszac dokladnie lyzka. Dodac ekstrakt, starta czekolade i wymieszac. Podzielic na 4 czesci. Kazda z nich posmarowac gruba warstwa na 4 blatach bezowych.

Zlozyc tort, ukladajac blaty jeden na drugi. Udekorowac krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi i starta czekolada. Kroic nozem z pilka. Gotowe ;)

niedziela, 01 maja 2011, aeliza.kr
2011/05/01 16:50:49

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/11 17:20:03
Padłam! :D muszę je zrobić, bo ślina ścieka już na podłogę... ;)
-
2011/05/16 11:12:47
Jest boski Russkaya ;) ale jeden kawaleczek i bedziesz syta ;) pozdrawiam
-
2013/01/07 07:37:57
Wygląda tak apetycznie, że mogłabym monitor zjeść, przepis zapisuje i z pewnoscia wyprobuje! :)
pozdrawiam
-
2013/10/19 14:12:11
Zrobiłam! Tor wymaga trochę czasu ale...warto w 100%, najlepszy tort jaki w życiu jadłam.Goście zachwyceni, mało powaleni. Nigdy jeszcze nie słyszałam tylu radosnych pomrukiwań przy konsumpcji;)
-
2013/10/30 10:49:17
super :) cieszy mnie to bardzo :)))
-
2014/01/24 11:14:15
Właśnie zrobiłam !
Od czasu kiedy zaczęła się moja przygoda z bezami wyszukuje przepisów na ich bazie :)
Niebo w ustach ... no ale połączenie bezy,bitej śmietany i orzechów laskowych nigdy nie może być złe ;)
-
Gość: mhejne, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/09 19:03:25
czy beze piec z termoobiegiem?