Blog > Komentarze do wpisu

"Kurczak curry z brazylijska nuta i ryzem"

Dzis propozycja kurczaka slodko - ostrego w sosie smietanowo - rumowym z dodatkiem pieczarek z naturalnym ryzem. Sos przygotowany jest nie na wodzie ni winie a na brazylijskim rumie tzw. Cachaça, ktorego uzywa sie do robienia najpopularniejszego drinka brazylijskiego Caipirinha. Ostre curry i slodka smietanka z rumem dodaje daniu niesamowitego smaku i takiego niepowtarzalnego! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml slodkiej smietanki
  • 1 duza cebula
  • 500 ml Cachaça
  • 2 lyzeczki ostrego curry
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz
  • sol
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 160 g naturalnego ryzu (okolo pol szklanki)

Piers z kurczaka umyc i pokroic na male kawalki. Podobnie pieczarki, umyc i pokroic w plasterki. Mozna tez uzyc pieczarek z puszki jesli ktos nie ma dostepu do swiezych. Na duzej patelni rozgrzac okolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc z kazdej strony kawalki kurczaka. Wyjac i odstawic na bok. Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Podsmazyc w pozostalym tluszczu. Dodac pieczarki i poddusic razem z cebulka. Wrzucic kawaleczki kurczaka i po okolo 2 minutach wlac rum. Pospac sola i swiezo zmielonym pieprzem, dodac curry i wymieszac. Przykryc pokrywka, zmiejszyc ogien i dusic przez okolo 25 minut. Po tym czasie wlac smietanke kremowke i raz jeszcze doprawic do smaku sola, pieprzem i curry.

Ugotowac ryz. Podawac. Gotowe :)

 

piątek, 06 maja 2011, aeliza.kr
2011/05/06 12:20:19

Polecane wpisy