Blog > Komentarze do wpisu

"Apfel-Streuselkuchen - Ciasto z jablkami i kruszonka"

Dzis zaczne od deseru, chociaz podany byl po obiadku, ktory zaprezentuje w nastepnym wpisie :) Pyszne ciasto z jablkami i kruszonka! Podczas pieczenia unosi sie intensywny zapach cynamonu, mniam mniam !!! Mozna podawac na cieplo lub zimno do filizanki popoludniowej kawki. I oczywiscie zapomnialam dodac ciasto jest bardzo latwe i szybkie do zrobienia! Przepis z czasopisma "Freizeitwoche". Do dziela :)

Skladniki:

  • 40 g rodzynek
  • 450 g maki pszennej
  • 200 g masla
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 2 kg jablek
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 350 ml soku jablkowego
  • cukier puder do posypania
  • odrobinka masla i maki po wysmarowania i posypania formy

Rodzynki umyc i odsaczyc z wody. 400 g maki pszennej, maslo, jajko, 120 g cukru i cukier waniliowy wlozyc do foodprocesora i zmiksowac kilka razy. Wyjac z foodprocesora i wyrobic rekoma gladkie ciasto.

Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i obsypac maka. Odwazyc 700 g ciasta i rozwalkowac na okreg o srednicy okolo 35 cm. Przelozyc delikatnie do tortownicy. Docisnac bardzo dobrze, zwlaszcza boki. Posypac bulka tarta i wlozyc do lodowki.

Jablka obrac, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Do duzego garnka wlozyc pokrojone jablka i rodzynki. Posypac cynamonem i 30 g cukru, wlac sok jablkowy. Poddusic pod przykryciem przez okolo 4-6 minut.

Piekarnik nagrzac do 175°C. Pozostale ciasto wlozyc ponownie do foodprocesora, dodac 50 g maki pszennej i wyrobic kruszonke. Wstawic do lodowki. Jablka z rodzynkami przelozyc do durszlaka i odcedzic z soku. Przelozyc do formy, posypac kruszonka. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 35 - 40 minut. Kruszonka ma miec lekko zloto - rumiany kolor. Wyjac z piekarnika, posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

poniedziałek, 25 lipca 2011, aeliza.kr
2011/07/25 22:29:28

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/26 08:48:01
Przydałby mi się teraz taki kawałek do kawki :)
-
2011/07/26 22:51:18
Pysznie wygląda. :) Lubię jabłkowe ciasta :)
Pozdrawiam
-
2011/08/31 09:28:35
domowe i pyszne.