Blog > Komentarze do wpisu

"Malibu Chocolate Cake - Ciasto Czekoladowo - Kokosowe Malibu"



Ojej znow mnie tu wieki nie bylo! Ostatnimi czasy nie mam czasu - moj zwiazek zakonoczony, nowe zycie zaczete, duzo pracy uff... ;) ale juz niedlugo powinno sie wszystko skonczyc i bede miala wiecej czasu dla bloga i dla mojej pasji!!! Dzis prezentuje ciasto dla Bogow i wielbicieli czekolady i kokosu. Przepis zaczerpniety z bloga Dorotki i malymi zmianami w proporcjach i wykonaniu kremu! Polecam wszystkim bo ciacho jest naprawde boskie, wilgotne mocno czekoladowe z posmakiem kokosu i ten krem ach trzeba go wyprobowac!

Skladniki na ciasto:

  • 55 g gorzkiej czekolady (70% - ja dalam Lindt, polamanej na kawalki)
  • 85 g ciemnego kakao
  • 200 ml wrzacej wody
  • 145 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g masla
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej

Skladniki na krem:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
  • 4 lyzki Likieru Kokosowego Malibu

Skladniki na polewe:

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

 

Czekolade i kakao umiescic w miseczce, zalac wrzaca woda. Wymieszac, do rozpuszczenia sie czekolady i uzyskania gladkiej masy. Przestudzic.

Make, sode, proszek i sol przesiac.

Oba cukry wsypac do misy miksera i wymieszac. Dodac do nich roztopione maslo, krotko zmiksowac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do uzyskania puszystej masy.

Powoli wlewac mleko kokosowe, na przemian z przestygnieta czekolada, zmiksowac. Dodac przesiane suche skladniki (maka, soda, proszek do pieczenia i sol), zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow.

Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Przelac gotowa mase. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac ciasto z piekarnika i wystudzic calkowicie.

Zimne ciasto przekroic wzdluz. 

Smietane kremowke ubic dodajac stopniowo cukier puder, pod koniec ubijania dodac serek mascarpone i ubic wszystko razem. Dodac wiorki kokosowe i likier Malibu, delikatnie wymieszac. Wylozyc krem na dolna czesc ciasta, nalozyc gorna czesc i wstawic do lodowki. 

Przygotowac polewe czekoladowa. Czekolade polamac na kawalki. Mleko kokosowe doprowadzic do wrzenia i zalac nim czekolade. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzic i wylac na ciasto. Mozna udekorowac wiorkami kokosowymi. Gotowe :)

niedziela, 30 października 2011, aeliza.kr
2011/10/30 08:55:00

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/30 09:24:52
Ojej... wygląda nieziemsko! Mniam!!!!
-
2011/10/30 10:31:46
kokos.. ach!!!:-))
-
2011/10/30 10:42:57
Pycha smaki:)
-
2011/12/06 16:55:04
Wygląda wspaniale, już bym jadł, a ta czekolada na wierzchu - sam smak. Mieć dobre formy do ciasta i można takie cuda tworzyć
-
2011/12/23 21:49:26
Piekne to ciacho ! Musi byc pyszne.
Radosnych Świat Bożego Narodzenia!:)
-
2012/03/18 11:49:46
To musi być przepyszne:) pozdrawiam cieplutko
-
2012/03/31 23:11:59
Elizo, czy wszystko w porządku u Ciebie?

Wróć do nas.
Pozdrawiam:)
-
2012/04/11 18:56:54
To jest moje ulubione ciasto - aczkolwiek trochę drogo wychodzi
-
2012/05/29 14:30:46
Wygląda niezwykle smacznie, aż nie mogę powstrzymać ślinotoku. cóż, będę musiał takie sobie zrobić, może też mi wyjdzie? :)
-
2012/12/26 16:54:37
Witam wszystkich ;) Majanko moje zycie przewrocilo sie do gory nogami przez to nie bylo mnie tak dlugo na blogu! Ale krok po kroku bede znow pielegnowac bloga ;)
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/11 14:23:20
pysznosci. z miłosci do słodkosci-anna
-
Gość: ANNABALERINA@02.PL, *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/11 14:24:18
pysznosci z milosci do słodkosci anna ulubienica słodyczy
-
Gość: bellatrix, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/06/26 15:19:23
Najlepsze ciasto pod słońcem!! Raj dla podniebienia :) bardzo często u mnie gości :)