Blog > Komentarze do wpisu

"Kinder Pingui Torte - Mniam ..."

 

Jestem uzalezniona od batonikow Kinder Pingui :) i od momenu kiedy uslyszalam, ze istnieje torcik o tej nazwie postanowilam go natychmiast zrobic! Torcik marzenie i smakuje w 99% jak oryginalne batoniki! Polecam wybrobowac! Przepis mam od kolezanki, ale szczrze mowiac nie mam pojecia zrodla przepisu...

Skladniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 lyzki cukru
  • 3 lyzki maki
  • 1 lyzka ciemnego kakao
  • 1 lyzka oleju
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

Skladniki na krem smietankowy:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 4 lyzki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 lyzeczki zelatyny

Skladniki na polewe czekoladowa:

  • 200 g czekolady (mozna dac polowe gorzkiej i polowe mlecznej
  • 50 g masla
  • 3 lyzki mleka
  • 1 lyzeczka oleju

Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec dodajac cukier. Dodac zoltka, zmiksowac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszac. Na koniec wlac olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto wylac do tortownicy (o srednicy 26 cm), wylozonej papierem do pieczenia. Piec okolo 20 minut w 180°. Wyjac z piekarnika i wystudzic. Przekroic na pol.

Na krem: ubic smietane na sztywno, pod koniec ubijania dodajac cukier puder i cukier waniliowy. Dodac serek mascarpone. Zelatyne rozpuscic w odrobince goracej wody. Dodac 2/3 lyzki kremu smietankowego i wymieszac rozga. Wmieszac w reszte kremu. Krem podzielic na pol.

Na polewe czekoladowa: wszystkie skladniki umiescic w szklanej misce i rozpuscic nad kapiela wodna. Troche przestudzic.

Polowe kremu wylozyc na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Polac polewa czekoladowa. Wlozyc na kilka minut do lodowki (lub zamrazarki) zeby polewa szybciej zastygla. Wylozyc druga polowe kremu i polac calosc reszta polewy czekoladowej. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Torcik powinno sie kroic nozem zanurzonym uprzednio w goracej wodzie. Gotowe :)


poniedziałek, 13 maja 2013, aeliza.kr
2013/05/13 18:25:45

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/13 18:37:45
cudny!! zapisze sobie ;)
-
2013/05/13 18:41:05
Smaczny,pieknie wyglada,pozdrawiam.
-
2013/05/13 19:19:54
Wygląda bardzo ładnie. Kinder pingui to moje ulubione batoniki i zawsze zastanawiałam się jak robią tę masę w nich... niestety bita śmietana z żelatyną nie przypomina tego smaku.
-
2013/05/13 20:04:20
Palce lizac,pyszny torcik,w Lidlu kupiłam kilka czekolad FinCrne więc zrobię taki torcik dzieciom :)
-
Gość: Ola in the kitchen, *.adsl.inetia.pl
2013/05/13 20:30:38
Mam wielką słabość do tych batoników :D A torcik wygląda bardzo apetycznie :} Wersja XXL!
-
2013/05/13 21:12:58
Omg, boski pomysł! *__* Uwielbiam Kinder Pingui! :)