Blog > Komentarze do wpisu

"Walnussbrot mit getrockneten Tomaten - Chlebek z suszonymi pomidorami i orzechami wloskimi"

Koniecznie musicie go wyprobowac. Jak to u mnie normalne, bardzo latwy i szybki w przygotowaniu. Chlebek jest przepyszny, mozna go jesc bez niczego! U mnie jako dodatek do grilowanego mieska! Probowalam jeszcze cieply z maslem ;) Pycha...

Skladniki na 2 male chlebki, lub jeden wiekszy:

  • 180 g maki pszennej,
  • 120 g maki pszennej wieloziarnistej (mozna tez dac orkiszowej)
  • 1/2 kostki swiezych drozdzy (21 g)
  • 150 ml cieplej wody
  • 1 lyzeczki cukru
  • 1 1/2 lyzeczki soli z oliwek (lub normalnej, jezeli ktos nie ma pod reka)
  • garsc orzechow wloskich
  • 5 suszonych pomidorow (w oleju)

Do cieplej wody dodac pokruszone drozdze i cukier. Poczekac az drozdze sie rozpuszcza (okolo 15 minut). Maki zmieszac z sola, dodac pokrojone na male kawaleczki pomidorki, orzechy wloskie i wlac rozpuszczone w wodzie drozdze. Wszystko dokladnie zagniesc. Uformowac kule, wlozyc do miski i przykryc bawelnianym reczniczkiem. Odlozyc w cieple miejsce na okolo 45 minut. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc. Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagniesc i podzielic na 2 czesci (lub uformowac jeden bochenek!). Ulozyc na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia. Posypac maka, przykryc reczniczkiem i pozwolic raz jeszcze urosnac, okolo 30 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 200°C. Po tym czasie wlozyc blaszke do piekarnika i piec okolo 20 Minut. Jezeli uformowaliscie tylko jeden bochenek to piec przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika i sprawdzic czy chlebki sa upieczone! Wystudzic i zajadac ;) Gotowe!


poniedziałek, 15 sierpnia 2016, aeliza.kr
Tagi: chleby
2016/08/15 17:36:25

Polecane wpisy

Komentarze
2016/08/16 08:11:21
pięknie wygląda. dodatek pomidorów z orzechami to świetny pomysł!
-
2016/08/20 11:03:58
Super sprawa! Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)