Blog > Komentarze do wpisu

"Dominosteine - kostka domino"

Dominosteine sa w Niemczech pralinkami, ktorych nie moze brakowac w okresie adwentu. Polecam kazdemu, kto lubi marcepan i czekolade deserowa ;)

Skladniki na ciasto

  • 150 g masla
  • 120 g cukru
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 180 g maki pszennej
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 50 g zmielonych migdalow
  • 45 g ciemnego kakao

Pozostale skladniki:

  • 150 g marmolady z czerwonej porzeczki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g marcepanu (masy marcepanowej)
  • 40 ml Himbeergeist - niemiecki schnaps malinowy (mozna dodac wodki malinowej)
  • roztopiona czekolada deserowa i biala do dekoracji

Maslo ubic z cukrami na puszysta mase. Maki wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac migdaly, mleko i kakao i wszystko dokladnie zagniesc na jednolite ciasto.

Ciasto rozwalkowac na prostokat o grubosci 1 cm. Piec na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180° C przez okolo 12 minut. W miedzyczasie zagotowac marmolade i wymieszac rozga. Posmarowac wystudzone ciasto. 

Mase marcepanowa zagniesc z cukrem pudrem i Himbeergeist. Gotowa mase rozwalkowac na wielkosc polowy ciasta! 

Ciasto przekroic w polowie, polowke bez marcepanu ulozyc na polowce z marcepanem. Przycisnac i pozostawic na okolo 15 minut. Po tym czasie ciasto pokroic na mala kostke. Maczac w czekoladzie. Jezeli ktos chce moze dekorowac biala czekolada, robiac kropki. Gotowe ;)

niedziela, 11 grudnia 2016, aeliza.kr
2016/12/11 17:13:06

Polecane wpisy