środa, 08 czerwca 2016

Dzisiaj bylam naprawde pracowita i w koncu mialam czas dla mojej kuchni ;)

Zaczynamy z pysznym pesto, troche innym niz klasyczne, a mianowicie z szalwia i orzechami pekan. Szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Jako dodatek do makaronu, lub do grilowanych stekow ... 

Skladniki:

  • 1 garsc swiezych listkow szalwii
  • 1 garsc swiezych listkow bazyli
  • 1 zabek czosnku
  • 50 g orzechow pekan
  • 60 g swiezo startego parmezanu
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • sol morska, swiezo zmielony czarny pieprz

Jezeli macie food processor lub malakser, to wlozcie wszystko oprocz oliwy z oliwek i zmiksujcie. Mozna to tez zrobic w mozdzierzu. 

Dodac tyle oliwy z oliwek ile wam sie podoba, tak zeby otrzymac ulubiona konsystencje. Doprawic sola i pieprzem. Gotowe ;) Zycze wam smacznego!



środa, 01 czerwca 2016

Super szybkie do przygotowania, pachnace swiezym tymiankiem i powiem wam, ze uzaleznia :) Ja podalam z makaronem pomidorowo-czosnkowym, ale jezli nie macie go akurat pod reka, to mozna wziac jakikolwiek. Kto jaki lubi!

Skladniki na sos:

  • 1 cebula, sredniej wielkosci
  • 2 zabki czosnku
  • 1 duzy, dojrzaly pomidor
  • puszka passaty pomidorowej (400 ml)
  • 4 lyzki octu balsamicznego
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • odrobinka soli morskiej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • garsc swiezego tymianku

Dodatkowo:

  • 200 g bialych krewetek tygrysich
  • 250 g makaronu 
  • parmezan

Oliwe z oliwek rozgrzac w garnku lub na patelni. Dodac pokrojona w kosteczke cebulke i wycisniety przez praske czosnek. Podsmazyc przez okolo 3 minut, dodac pokrojonego w kosteczke pomidora i poddusic przez kolejne 3 minuty. Wlac passate i doprawic sola i pieprzem. Wlac ocet balsamiczny i dodac cukier. Wszystko wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut. 

W tym czasie ugotowac wode na makaron.

Do sosu dodac tymianek i krewetki. Po okolo 10 minutach powinno byc wszystko gotowe. Podawac ze startym parmezanem. Smacznego ;)

poniedziałek, 16 maja 2016

Kto nie lubi ciasteczek Oreo i czekolady?! Ja w kazdym badz razie uwielbiam, do tego kwasne jagody i odrobina ubitej smietany ... Boskie polaczenie ;) Przepis przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z ksiazki "Sweetie pie" autorki Hannah Miles ...

Skladniki na spod:

  • 250 g ciasteczek Oreo (czekoladowych z kremem)
  • 100 g roztopionego masla

Skladniki na nadzienie:

  • 200 g dobrej jakosci ciemnej czekolady
  • 125 g malst
  • 2 duze jajka
  • 75 g drobnego cukru do wypiekow
  • 75 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 malutka filizanka espresso
  • 100 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 100 g jagod

Ciasteczka oreo zmielic na pyl w food procesorze, dodac roztopione maslo i wymieszac. Wcisnac w forme na tarte z wyjmowanym dnem, o srednicy 23 cm. Odstawic na bok.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C.

Na nadzienie, wlozyc maslo i czekolade do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna. Odrobinke przestudzic.

W drugiej misce ubic jajka z cukrami, az masa bedzie puszysta. Dodac czekolade, ekstrakt z wanilii, przesiana make i espresso. Wszystko delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy.

Piec okolo 25 minut. Ostudzic kompletnie.

Kremowke ubic i udekorowac jagodami. Gotowe ;)

środa, 11 maja 2016
W koncu sie zdecydowalam ;) i bylo warto!! Jest troche pracy z rozwalkowywaniem ciasta ale hej jak sie jest chorym i sie komus nudzi to i jest czas na eksperymenty! Polecam bardzo .. przepis z ksiazki "Back to your roots!"
Skladniki na ciasto:
  • 400 g maki typu 00 (typowej wloskiej maki do pieczywa i makaronu)
  • 4 jajka, troche ubite
  • szczypta sol
Skladniki na nadzienie:
  • 500 g slodkich ziemniakow
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 duza cebula, pokrojona w kosteczke
  • 1 zabek czosnku
  • 2 lyzki swiezego tymianku
  • 2 lyzki miodu
  • sol i pieprz
Skladniki na maslo z szalwia:
  • 50 g masla
  • garsc swiezych lisci szalwi
Make przesiac do duzej miski lub do food processora, dodac jajka i szczypte soli i wyrobic  gladkie ciasto. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na conajmniej 30 minut.
Ziemniaki obrac i pokroic na mala kosteczke, ugotowac ze szczypta soli, odcedzic i odstawic na bok. Oliwe z oliwek podgrzac, dodac cebulke i poddusic przez pare minut, az cebulka bedzie miekka, ale nie brazowa. Czosnek przecisnac przez praske i dodac z cebulka, tymiankiem i miodem do ziemniakow. Przyprawic sola i pieprzem i wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic do ostudzenia.
Ciasto wyjac z lodowki z rozwalkowac na grubosc 1 mm (jezeli ktos ma w domu maszynke do makaronu to bardzo to ulatwi rozwalkowywanie ciasta!).
Nadzienie nakladac w odstepie 3 / 4 cm. Przykryc blatem ciasta i nacisnac palcem w okolo nadzienia. Wycinac radelkiem lub wykrajac foremka co ciastek.
W duzym garnku doprowadzic do wrzenia wode, dodac sol i wrzucac ravioli na gotujaca wode. Gotowac okolo 3 / 4 minut.
W miedzyczasie w malym rondelku rozpuscic maslo i dodac posiekana szalwie. Polac ugotowane ravioli i posypac swiezo zmielonym pieprzem. Gotowe :) Ja je podawalam ze swiezo krojonym parmezanem! Niebo w gebie, bardzo polecam ...


wtorek, 10 maja 2016

Swieze w smaku, mieciutkie i takie letnie ;) Z milosci do malin, z zachcianka na biala czekolade. Latwe i szybkie do zrobienia ... Pyszne ...

Skladniki na 12 Muffinek:

  • 300 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 125 g drobnego cukru do wypiekow
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 50 g masla
  • 100 g swiezych malin
  • 110 bialej czekolady

Nagrzac piekarnik do 180°C.

Maliny pokroic na polowki, czekolade posiekac, ale nie za drobno.

Do duzej miski przesiac make i proszek do pieczenia, dodac cukier i wymieszac.

Maslo rozpuscic w malym garnuszku, lub w kuchence mikrofalowej. W drugiej misce zmieszac jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone maslo.

Mokre skladniki wlac do suchyc i szybko wymieszac. Dodac maliny i czekolade i ostroznie polaczyc skladniki, uzywajc najlepiej metalowej lyzki.

Ciasto wylozyc do papilotek i wstawic do piekarnika. Piec okolo 25 minut.

Polecam jesc je jeszcze cieple ;) Gotowe!


poniedziałek, 28 grudnia 2015

Najlepsze dania sa te, ktore sie przygotowuje ze skladnikow, ktore sie znajdzie w kuchni ;) Tak oto powstalo to pyszne danie - szybkie w przygotowaniu i mega zdrowe.

Jestem fanka tajlandzkich potraw z curry, imbirem i mleczkiem kokosowym - oczywiscie nie moglam sie bez tego obyc!!! Do dziela!

Skladniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 duze slodkie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 szalotki
  • 4 zabki czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 lyzki ojelu sezamowego lub z orzeszkow ziemnych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 cm swiezego imbiru
  • 3 lyzki czerwonej pasty curry
  • 2 malutkie papryczki chili (czerwone)
  • ryz basmati
  • kawaleczki piersi z kurczaka (opcjonalnie)

Wszystkie warzywa oczyscic i pokroic na male kawaleczki. Cebulki szalotki i czosnek posiekac. Papryczki chili posiekac. Imbir obrac i zetrzec na tarce (drobne oczka).

W duzym garknu zagotowac bulion warzywny dodajac papryczki chili. Po 3 minutach dodac dynie, slodkie ziemniaki i marchewke. Poddusic przez pare minut, warzywa powinny byc dosc miekkie, ale nie za miekkie.

W woku podgrzac olej, wrzucic czosnek i szalotki i poddusic przez pare minut. Dodac paste curry i podsmazyc przez kolejne 2 minuty. Wlac mleczko kokosowe i mieszajac doprowadzic do zagotowania. Przelac do warzyw. Dodac imbir i wszystko razem dusic przez pare minut.

Podawac z ryzem! Ja mialam jeszcze w lodowce kawaleczki piersi z kurczaka ;) bez przyprawiania mozna je nakluc na patyczek bambusowy i wrzucic do garnka, i ugotowac z warzywami ... ladnie wygladaja jako dekoracja! I pasuja smakowo do potrawy! Gotowe :)

czwartek, 11 czerwca 2015

Bakłażan zapiekany z sosem pomidorowym i parmezanem, z dodatkiem oregano i bazylia. Cos pysznego... Nie tylko jako dodatek do grilowanego miesa. Smakuje przepysznie jako danie glowne na letnie popoludnia. Przepis od Jamiego Olivera (u mnie bez bulki tartej a za to z prawdziwym buffalo mozzarella!) Boskie danie ...

Skladniki:

  • 2 duze bakłażany
  • 1 duza cebula, posiekana na kosteczke
  • 2 zabki czosnku, posiekanego w kosteczke
  • 1 lyzka suchego oregano
  • 800 g (2 puszki) pomidorow (najlepsze w kawaleczkach)
  • 2 lyzki octu winnego
  • oliwa z oliwek, sol morska, swiezo zmielony czarny pieprz
  • garsc swiezej bazyli
  • okolo 300g startego parmezanu
  • 150 g sera buffalo mozzarella

Baklazany umyc i pokroic na plastry (okolo 1 cm grubosci). Wlaczyc grill lub nagrzac patelnie grillowa. W wyzszej patelni lub garnku rozgrzac kolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Wrzucic cebule, czosnek i oregano, i dusic przez okolo 10 minut, do momentu az cebula bedzie miekka i czosnek lekko brazowy. Wlac pomidory z puszki i dusic wszystko razem okolo 15 minut, do momentu otrzymania gestego sosu. Dodac 2 lyzki octu winnego i swieza bazylie. Doprawic sola i pieprzem.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Plastry baklazana ulozyc na grillu lub patelni i grillowac do momentu pokajawienia sie brazowych paseczkow. Potrzebna bedzie forma do zapiekania (u mnie o rozmiarach 29 x 18 cm).

Na dno formy wylac odrobine sosu pomidorowego, posypac parmezanem, ulozyc plasterki baklazana. Zalac sosem, posypac parmezanem i nalozyc plasterki baklazana i tak do dalej; ostatnia warstwa powinien byc sos pomidorowy posypany parmezanem! Aby dodac wszystkiemu perfekcyjnego zakonczenia... ser mozzarella rwiemy na kawaleczki i ukladamy na wierzchu! Wkladamy forme do piekarnika i zapiekamy przez okolo 30 minut. Gotowe ;) smacznego!!!


środa, 10 czerwca 2015

Z powodu zwolnienia lekarskiego, w koncu mam czas na kilka wpisow :) Zaczynam tym pysznym, super wilgotnym cisatem czekoladowym. Moj szef powiedzial, jedno z najlepszych ciast mojego dziela. Przepis pochodzi z ksiazki "Cake Making" Ruth Clemens, troche przeze mnie zmodyfikowany...

Skladniki:

  • 200 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci (conajmniej 49% kakao)
  • 140 g masla
  • 225 g brazowowego cukru (light jakby byl pod reka)
  • 85 g maki pszennej
  • 3 duze jajka
  • 3 duze dojrzale banany (okolo 300g)

Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Piekarnik nastawic na 160°C (z termoobiegiem).

Czekolade i maslo wlozyc do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna, wymieszac i odstawic na bok. Banany rozgniesc. Cukier i make wymieszac. Do masy czekoladowej dodac make z cukrem. Wbic jajka, jedno po drugim, za kazdym razem dobrze miksujac. Dodac rozgniecione banany i wszystko wymieszac. Mase przelac do tortownicy. Piec okolo 35 minut. Ciasto rozstawic w formie do momentu wystudzenia. Posypac kakaem. Podawac ze swiezymi bananami. Gotowe ;) Zycze smacznego!

niedziela, 11 stycznia 2015

Najlepsze jak jeszcze cieple ;) Miekkie i wilgotne brownies z jablkami i siekanymi orzechami laskowymi, z nuta cynamonu ... Podalam z creme fraiche ! Przepis z ksiazki "Blissful Browies". Warto !!!

Skladniki na spod karmelowy:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 55 g masla
  • 1 duze jablko

Skladniki na ciasto:

  • 115 g masla
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2 duze jablka
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechow laskowych

Nagrzac piekarnik do 180°C. Forme o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowac maslem.

Przygotowac spod karmelowy. Do malego rondelka wlozyc maslo i cukier i podgrzac do momentu az cukier sie rozpusci. Uwazac zeby sie nie zagotowalo. Przelac do przygotowanej formy. Jablko umyc i pokroic w cienkie plasterki. Ulozyc w formie.

Na ciasto - wlozyc maslo i cukier do misy miksera i zmiksowac do uzyskania puszystej masy. Dodac jajka i zmiksowac. Wymieszac make, proszek do pieczenia sode oczyszczona i cynamon i przesiac. Dodac do masy i zmiksowac. Jablka umyc i zetrzec na tarce. Dodac razem z posiekanymi orzechami do masy. Wszystko zmieszac do polaczenia sie skladnikow. Mase nalozyc bardzo delikatnie na ulozone w formie jablka. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 35 do 40 minut. Wyjac z piekarnika i zostawic okolo 10 minut w formie. Ciasto wylozyc na talerz tak, zeby spod ciasta znajdowal sie na gorze. Pokroic na kwadraty i podawac z creme fraiche lub ubita kremowka. Gotowe ;)




Witam ponownie ;) Przepraszam za tak dluga przerwe ale tyle sie wydazylo w moim zyciu, ze jakos nie znalazlam czasu na nowe posty!! Mam nadzieje, ze w tym roku bede wiecej czasu poswiecac blogowi i Wam!

Pierwsza propozycja - zupa dyniowa bez gotowania! Boska, latwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje normalnie super!

Skladniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 5 malych szalotek (albo malych cebulek)
  • 4 cm imbiru
  • 6 lyzek oliwy z oliwek
  • sol i swiezo zmielony pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego

Piekarnik nagrzac do 180° z termoobiegiem. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.

Dynie umyc, pozbyc sie miekkiego srodka i pestek, pokroic na male kawaleczki. Szalotki posiekac na mala kosteczke. Imbir obrac i pokroic na paseczki. Wszytko uozyc na papierze do pieczenia, polac oliwa z oliwek. Posolic i popieprzyc. Wstawic do piekarnika na okolo 25 minut. Trzeba od czasu do czasu podgladac i uwazac, zeby szalotki sie nie przypiekly za bardzo bo moga byc gorzkie.

W miedzyczasie przygotowac bulion warzywny. Ja tu bylam za leniwa i uzylam bulionu w kostce ;) Rozpuscilam go we wrzatku. Bulion nalezy wlac do mixera. Podpieczona dynie z szalotkami i imbirem wlozyc do mixera i wszytko zmiksowac. Gotowe ;)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi