czwartek, 04 listopada 2010

Witam bardzo gorąco wszystkich czytelników. Rozpoczynam prace nad moim blogiem, jestem tak zdenerwowana uff.... no ale jak juz zaczelam to i bede nad tym pracować :) Z mojej milosci do jabłek jako pierwszy przepis musiał byc na Szarlotkę, uwielbiam, kocham i bede kochac jabłka, a w tej Szarlotce smakują niesamowicie. Warto sprobowac! Za przepis dziękuje Dorotus76!

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jablek, najlepiej kwasnych (u mnie Granel)
  • odrobina cynamonu
  • 170 g masla

Make, cukier, kasze manna i proszek wymieszac. Podzielic na 3 czesci.

Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne, zetrzec na tarce o duzych oczkach.

Tortownice o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia (sam spod). Boki wysmarowac maslem.

Na dno formy wysypac jedna czesc suchych skladnikow, na nie rozlozyc polowe lablek (kazda warstwe jablek mozna oproszyc delikatnie cynamonem- ja tak zrobilam). Nastepnie wysypac druga czesc suchych skladnikow, rozlozyc rownomiernie reszte jablek. Na wierz wysypac ostatnia porcje suchych skladnikow.

Maslo zetrzec na tarce o duzych oczkach i rownomiernie rozlozyc na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 60 minut. Maslo podczas pieczenia sie topi i razem z sokiem z jablek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spod zabezpieczyc wieksza forma (ja podlozylam forme do pizzy), poniewaz czesto nadmiar soku i tluszczu wydostaje sie z tortownicy.

Szarlotka bardzo dobrze sie kroi nozem z pilka, nawet na cieplo. Ma lekko chrupiacy wierzch, ktory kolejnego dnia mieknie.

*maslo najlepsze do scierania zimne, ja wyjelam prosto z zamrazarki.

 


1 ... 21 , 22
 
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi