poniedziałek, 06 stycznia 2014
Skladniki na biszkopta:
Skladniki na krem:
Najpierw przygotujemy krem, bo potrzebuje pare godzin studzenia :) Czekolade i mase nugatowa posiekac na drobne kawalki. Smietane kremowke podgrzac, prawie do wrzenia tylko uwarzac, zeby sie nie zagotowala, bardzo wazne!!! Zdjac z palnika. Wsypac posiekana czekolade z posiekana masa nugatowa i wymieszac, do powstania jednolitej czekoladowej masy. Odstawic na conajmniej 3 do 4 godzin do calkowitego wystudzenia. Piekarnik nagrzac do 175°C. Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia (sam spod) i wysmarowac maslem. Bialka oddzielic od zoltek. Ubic bialka z 3 lyzkami zimnej wody na sztywna piane. Dodac stopniowo cukier i ubijac. Dodac zoltka, jedno po drugim. Obie maki, kakao i proszek do pieczenia wymieszac i przesiac przez sitko, zeby nie bylo grudek. Dodac do masy jajecznej i delikatnie wymieszac. Mase wylozyc do tortownicy, wyrownac i piec przez okolo 20 - 25 minut. Upieczony biszkopt wylozyc na kratke. Ostudzony biszkopt przeciac na dwie czesci. Orzechy laskowe podprazyc na patelni (bez dodawania tluszczu!). Mase czekoladowa ubic tak do polowy. Teraz przychodzi najtrudniejszy moment! Nie ubijac masy do sztywnosci bo sie moze szybko zwazyc! Dodac orzechy i delikatnie wymieszac. Na talerzu polozyc dolna czesc biszkoptu, nalozyc bok tortownicy. Wylozyc 2/3 kremu, przelozyc druga czescia biszkoptu i wylac pozostaly krem. Wlozyc do lodowki na conajmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorowac ciemnym kakaem, posiekanymi orzechami i Toffifees. Voilà i smacznego :)
piątek, 17 maja 2013
Skladniki na biszkopta:
Skladniki na krem:
Bialka oddzielic od zoltek. Bialka umiescic w misie miksera, dodac dwie lyzki zimnej wody i ubic na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodac stopniowo 100 g cukru i polowe cukru wanilowego. Dodac zoltka jedno po drugim, dalej ubijajac. Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac i delikatnie wmieszac w mase jajeczna. Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i wysypac maka. Mase wlac do tortownicy i piec w temperaturze 175° przez okolo 20 minut. Biszkopt zostawic w tortownicy przez kolejne 10 minut. Zostawic na godzinke do wystudzenia. Zelatyne umiescic w miseczce z zimna woda do namoczenia. Serek mascarpone, Quark i reszte cukru zmiksowac. Zelatyne wycisnac i rozpuscic nad kapiela wodna. Wmieszac 3 lyzki kremu serowego i zmiksowac z pozostalym kremem. Odstawic odrobine kremu do dekoracji. Do pozostalego kremu dodac maliny i delikatnie wmieszac. Biszkopt przekroic na dwie czesci. Obydwie czesci pokropic likierem Amaretto. Wylozyc krem na jeden blat biszkoptu. Nalozyc drugi blat. Udekorowac pozostawionym kremem. Obsypac kakaem i udekorowac malinami. Wuala :) Wstawic do lodowki na kilka godzin i juz mozna sie delektowac tym pysznym smakiem ...
poniedziałek, 13 maja 2013
Skladniki na biszkopt:
Skladniki na krem smietankowy:
Skladniki na polewe czekoladowa:
Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec dodajac cukier. Dodac zoltka, zmiksowac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszac. Na koniec wlac olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto wylac do tortownicy (o srednicy 26 cm), wylozonej papierem do pieczenia. Piec okolo 20 minut w 180°. Wyjac z piekarnika i wystudzic. Przekroic na pol. Na krem: ubic smietane na sztywno, pod koniec ubijania dodajac cukier puder i cukier waniliowy. Dodac serek mascarpone. Zelatyne rozpuscic w odrobince goracej wody. Dodac 2/3 lyzki kremu smietankowego i wymieszac rozga. Wmieszac w reszte kremu. Krem podzielic na pol. Na polewe czekoladowa: wszystkie skladniki umiescic w szklanej misce i rozpuscic nad kapiela wodna. Troche przestudzic. Polowe kremu wylozyc na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Polac polewa czekoladowa. Wlozyc na kilka minut do lodowki (lub zamrazarki) zeby polewa szybciej zastygla. Wylozyc druga polowe kremu i polac calosc reszta polewy czekoladowej. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Torcik powinno sie kroic nozem zanurzonym uprzednio w goracej wodzie. Gotowe :)
niedziela, 17 lutego 2013
Skladniki na ciasto:
Skladniki na krem:
Skladniki na Ganache:
Piekarnik nagrzac do 170°C. Dwei tortownice w formie serca o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Jesli nie macie dwoch takich samych foremek serc nic sie nie stanie jesli podzielicie mase na pol i upieczecie dwa serca jedno po drugim. Do malego garnka wlac mleko i dodac maslo. Podgrzac do momentu rozpuszczenia sie masla. Dodac ekstrakt z wanilii. Make, kakao i sode przesiac do miseczki i odstawic. Kakao powinno byc bardzo dobrej jakosci, co bedzie sukcesem smaki ciasta czekoladowego. Cukier i jajka wlozyc do miski miksera i ubic na puszysta biala mase. Dodac jeszcze gorace mleko. Dodac suche skladniki i delikatnie wymieszac. Podzielic mase na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Piec okolo 20 minut. Wyjac z piekarnika i poczekac az sie ochlodza. Przygotowac krem. Ubic smietane na sztywno i dodac maliny, miazdzac je widelcem tak, zeby krem byl rozowo-bialy. Na talerzu polozyc jeden blat ciasta, wylozyc krem i przelozyc drugim blatem ciasta. Przygotowac Ganache. Czekolade posiekac, przelozyc do malego garnka razem ze smietana i miodem. Mieszac do momentu polaczenia sie skladnikow. Przestudzic przez pare minut i polac ciast. Udekorowac swiezymi malinami. Wstawic na okolo 2 godzin do lodowki i kroic goracym nozem. Gotowe :)
wtorek, 25 grudnia 2012
Skladniki na ciasto czekoladowe:
Maslo, posiekana drobno czekolade, i kawe wlozyc do szklanejmiseczki i roztopic w kapieli wodnej na gladka, blyszczaca mase. Zdjac z kapieli wodnej, lekko przestudzic. Do masy dodad zoltka, ekstrakt z wanilii i dokladnie wymieszac rozga. Odstawic, W misie miksera ubic bialka ze szczypta soli, na sztywna mase. Dodawac cukier, stopniowo, lyzka po lyzce, caly czas ubijajac. 1/3 ubitych na sztywno bialek dodac do masy czekoldowej i delikatnie wymieszac, by bialka nie opadly. Tortownice o srednicy 24 - 25 cm wylozyc papierem do pieczenia (samo dno) i posmarowac maslem. Ciasto przelozyc do tortownicy, wyrownac. Piec w temperaturze 160° przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika, odstawic do ostudzenia. Ciasto bardzo urosnie, ale podczas studzenia powinno opasc. Skladniki na ciemny Mousse au Chocolat:
Kakao wymiszac w kubeczku z ciepla woda, odstawic do przestudzenia. Czekolade roztopic w kapieli wodnej, lekko przestudzic. Do przestudzonej czekolady dodad wode z kakao i wymieszac. Smietane kremowke ubic z sola na sztywno w misie miksera, pod sam koniec ubijania dodajac cukier waniliowy. Do masy czekoladowej dodad 1/3 ubitej smietany, delikatnie wymieszac. Dodac reszte ubitej smietany i wymieszac, uwazajac by piana nie opadla. Gotowy mus wylac na wystudzone wczesniej ciasto, wyrownac. Wstawic do lodowki, na godzine, do schlodzenia. W tym czasie przygotowac bialy mus czekoladowy. Skladniki na bialy Mousse au Chocolat:
Biala czekolade posiekac i umiescic w miseczce. W innej miseczce wymieszac zelatne z woda, odstawic do napecznienia. Pol szklanki smietany kremowki podgrzac w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjac z palnika, dodac napeczniala zelatyne i wymieszac, do jej rozpuszczenia. Nastepnie od razu zalac posiekana wczesniej biala czekolade, mieszajac od czasu do czasu, by czekolada sie roztopila. Schlodzic do temperatury pokojowej. W misie miksera ubic pozostala kremowke. Do wystudzonej masy czekoladowej dodac 1/3 ubitej smietany, bardzo delikatnie wymieszac. Dodac reszte ubitej smietany i wymieszac. Gotowy bialy mus wylac na zastygniety wczesniej mus z gorzkiej czekolady, wyrownac. Wstawic do lodowki na kilka godzin, do calkowitego schlodzenia. Udekorowac starta biala i cemna czekolada. Gotowe ;)
niedziela, 30 października 2011
Skladniki na ciasto:
Skladniki na krem:
Skladniki na polewe:
Czekolade i kakao umiescic w miseczce, zalac wrzaca woda. Wymieszac, do rozpuszczenia sie czekolady i uzyskania gladkiej masy. Przestudzic. Make, sode, proszek i sol przesiac. Oba cukry wsypac do misy miksera i wymieszac. Dodac do nich roztopione maslo, krotko zmiksowac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do uzyskania puszystej masy. Powoli wlewac mleko kokosowe, na przemian z przestygnieta czekolada, zmiksowac. Dodac przesiane suche skladniki (maka, soda, proszek do pieczenia i sol), zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Przelac gotowa mase. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac ciasto z piekarnika i wystudzic calkowicie. Zimne ciasto przekroic wzdluz. Smietane kremowke ubic dodajac stopniowo cukier puder, pod koniec ubijania dodac serek mascarpone i ubic wszystko razem. Dodac wiorki kokosowe i likier Malibu, delikatnie wymieszac. Wylozyc krem na dolna czesc ciasta, nalozyc gorna czesc i wstawic do lodowki. Przygotowac polewe czekoladowa. Czekolade polamac na kawalki. Mleko kokosowe doprowadzic do wrzenia i zalac nim czekolade. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzic i wylac na ciasto. Mozna udekorowac wiorkami kokosowymi. Gotowe :)
niedziela, 25 września 2011
Skladniki na sos pomidorowo smietankowy (dla 4 osob):
Ponadto:
W garnku z podwojnym dnem rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Cebule pokroic w kosteczke i zeszklic na oliwie. Dodac czosnek i po chwili wlac pomidory z puszki, przyprawic sola, pieprzem, dodac cukier i ocet balsmaiczny. Gotowac okolo 15 minut do momentu zgestnienia sosu. Dodac pod koniec listki tymianku, serek mascarpone i 3 lyzki oliwy z oliwek i wymieszac. Piersi z kurczaka umyc i osuszyc. Oproszyc sola, pieprzem i papryka slodka. Na patelni rozgarzac olej i obsmazyc piersi kurczaka. Przelozyc do duzej formy zaroodpornej. Polac sosem i posypac oliwkami. Wstawic do nagrzanego do 190°C i zapiekac okolo 30 minut. W miedzyczasie ugotowac makaron. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)
poniedziałek, 22 sierpnia 2011
Skladniki:
Na przygotowanie ciasta potrzebujemy bardzo zimne maslo. 75 g zimnego masla pokrojonego w kosteczke wrzucic do food processora, przesiac 150 g maki, wbic 1 zoltko, dodac szczypte soli, cukier waniliowy i 75 g cukru. Wyrobic gladkie ciasto. Wklepac je do formy na tarte o srednicy 30 cm. Ponakluwac widelcem i wstawic do lodowki na co najmniej 45 minut. W miedzyczasie 200 g maki, 100 g cukru, szczypte soli, 2 zoltka, 100 g masla i ekstrakt z wanilii wsypac wszystko do duzej miski i wyrobic delikatnie kruszonke. Wstawic gotowa do lodowki. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Czekolade posiekac i rozpuscic nad kapiela wodna. Zdjac z palnika i ostudzic odrobinke. Smietane, Crème Fraíche, 100 g cukru i mleko zmiksowac mikserem. Wbic jajka i wsypac proszek budyniu czekoladowego. Zmiksowac na gladka mase. Cieniutkim strumieniem wlewac rozpuszczona czekolade i miksowac. Gotowa miksture czekoladowa wlac na spod i wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 15 - 20 minut do momentu sciecia sie masy. Posypac kruszonka i piec przez kolejne 20 do 25 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Wstawic do lodowki na jakis czas. Podawac ;)
wtorek, 16 sierpnia 2011
Skladniki dla 4 osob:
Udka umyc i osuszyc. Cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac i pokroic w plasterki. W naczyniu zaroodpornym ulozyc na dno cebule i posypac plasterkami czosnku. Udka kurczaka przepolowic, doprawic sola i pieprzem. Pod skore kazdej czesci wcisnac serek ziolowy i kawaleczki rozmarynu. Wszystkie ulozyc na cebuli i czosnku. Posmarowac oliwa z oliwek i wstywic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac przez okolo godziny. Wyjac z piekarnika i podawac np. z zapiekanymi pieczarkami lub innymi dodatkami. Mniam pycha !!! Gotowe :) I jeszcze jedno ujecie z calosci dania :)
Skladniki dla 4 osob:
Pieczarki umyc i osuszyc, jesli sa bardzo duze pokroic na cwiartki lub polowki. Oliwki pokroic w plasterki a szynke w kosteczke. Na duzej patelni rozgrzac 50 g masla. Wlozyc pieczarki i poddusic kilka minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szynke, oliwki, wlac smietanke i wino. Doprowadzic do zagotowania. Przelozyc wszystko do zaroodpornego naczynia. Reszte masla, zoltka i sok z cytryny ubic nad para do momentu zgestnienia sosu. Polac pieczarki. Posypac wszystko startym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac do momentu kiedy ser bedzie lekko zpieczony. Podawac na goraco. Jesli nie jako glowne danie z bialym pieczywem jako dodatek np. do kurczaka z rozmarynem ;) Gotowe !!! |
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Inspiracje
Tagi
|