sobota, 13 sierpnia 2011

Chleb orkiszowy to zdecydowanie najlepszy chleb pod sloncem! Zdrowy, zwarty i wilgotny ach o malo bym zapomniala i przepyszny! Bardzo dlugo utrzymuje swiezosc i jest bogaty w witaminy. Przepis autorstwa Anne Sheasby zaprezentowany przez Dorotke. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 800 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 paczuszka suchych drozdzy (7g)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzeczka miodu
  • 600 ml cieplej wod
  • nasiona sezamu do posypania

Make i sol wymieszac, wsypac drozdze, wymieszac. W srodku zrobic dolek, dodac oliwe, miod i wode. Dobrze wyrobic (ja wyrabialam okolo 15 minut), az ciasto zacznie odchodzic od brzegow miski. Ciasto bedzie bardzo klejace, ale nie nalezy dosypywac maki.

Dwie formeki o wymiarach 21 x 10 cm wysmarowac maslem i obsypac bulka tarta lub otrebami. Ciasto podzielic na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Przykryc i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Ciasto ma podwoic swoja objetosc.

W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki przed wlozeniem do piekarnika posmarowac mlekiem i obsypac ziarnami sezamu. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 45 - 50 minut. Chlebki maja byc brazowe i postukane od spodu maja oddawac gluchy odglos. Wyjac z foremek i wystudzic  na kratce. Gotowe :)

wtorek, 09 sierpnia 2011

Tort - Tradycja z Frankfurtu nad Menem, wygladem przypominajacy Korone, ktora to przypomina o koronacjach dokonywanych we Frankfurcie! To na tyle z historia, teraz przejdzmy do rzeczy. Tort jest bardzo latwy w przygotowaniu i oczywiscie super dla tych wszystkich, ktorzy lubia torty z kremami maslanymi. Do tego kwasna konfitura z czerwonych porzeczek i chrupiacy krokant z orzechow laskowych! I znow bomba kaloryczna :) a co tam!!! Przepis z ksiazeczki doloczonej do formy do pieczenia Wienca z Frankfurtu (mozna uzyc formy do babki)...

Skladniki na ciasto:

  • 200 g masla o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • skorka otarta z polowy cytryny
  • 6 jajek
  • 180 g maki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzka rumu

Skladniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • opakowanie budyniu smietankowego, dobrej jakosci
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 g masla

Dodatkowo:

  • krokant z orzechow laskowych
  • 8 lub wiecej kandyzowanych wisni
  • sredni sloiczek konfitury z czerwonych porzeczek

Maslo utrzec na puch, stopniowo dodawac cukier i cukier waniliowy. Dodac skorke z cytryny i zmiksowac. Dodawac jajka jedno po drugim, za kazdym razem dokladnie miksujac. W innym naczyniu wymieszac make pszenna, skrobie ziemniaczana i proszek do pieczenia. Przesiac do masy maslano - jajecznej i zmiksowac. Wlac rum i raz jeszcze zmiksowac do polaczenia sie w jednolita mase.

Gotowe ciasto wlac do wczesniej wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta formy. Wstawic do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez okolo 50 minut. Koniecznie zrobic probe wykalaczka lub patyczkiem do szaszlykow. Po upieczeniu wyjac z piekarnika i natychmiast wylozyc na kratke i ostudzic. 

W miedzyczasie ugotowac mleko z cukrami. W 5 lyzkach mleka wymieszac proszek budyniu. Wlac na gotujace sie mleko. Raz zagotowac i przelac do miseczki. Nakryc natychmiast folia spozywcza i odstawic do ostygniecia. Maslo zmiksowac na puch, dodawac stopniowo ostudzony budyn i miksowac po kazdym dodaniu.

Ostudzone ciasto przekroic na trzy czesci. Ulozyc na talerzu dolna czesc. Posmarowac konfitura, nalozyc okolo 1/3 ilosci kremu. Nalozyc druga czesc, pokropic odrobinka rumu, posmarowac nastepna 1/3 ilosci kremu. Nalozyc gore tortu. Posmarowac calosc kremem, pozostawiajac odrobinke na rozetki. Obsypac calosc krokantem. Wycisnac rozetki, ulozyc kandyzowane wisnie na rozetkach. Wlozyc na okolo 1 godzine do lowodki zeby wszystko sie przegrylo smakiem. Kroic i podawac najlepiej ze swiezymi owocami! S'il vous plaît i gotowe :) Zycze smacznego!!!





poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Czyz to nie wyglada apetycznie? Yummy... Bomba kaloryczna ale czemus takiemu nie mozna sie oprzec :) Krucha tarta z musem czekoladowym i lekkim, puszystym kremem mascarpone. Do przelamania slodyczy swieze i soczyste truskaweczki! Polaczenie w sam raz dla mnie! Przepis od Asi z Kwestii Smaku! Polecam ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masla, schlodzonego
  • szczypta soli
  • 3 lyzki cukru
  • 1 jajko

Skladniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 350 ml smietany kremowki 30% (bardzo zimnej)
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 5 lyzek cukru

Dodatkowo:

  • truskawki

Forme na tarte o srednicy 24 cm (u mnie 26) posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny usypujac wzgorek. Zrobic w nim wglebienie, dodac pokrojone w kosteczke maslo, cukier, sol i wbic jajko. Zagarniac palcami make do srodka, rozcierajac ja palcami z maslem. Wlac 1 lyzke wody lub mleka i czybko laczyc skladniki w kule. Ciasto kilka razy zagniesc az bedzie gladkie. Podzielic na dwie czesci, zawinac w dwa kawalki folii i wlozyc do lodowki na godzine.

Wyjac z lodowki jedna polowke ciasta i rozwalkowac ja na podsypanej maka stolnicy na placek o srednicy nieco wiekszej niz srednica formy. Zawinac ciasto na walek i tak przeniesc je do formy (jesli bedzie sie rwalo, mozna jego kawalkami wylepic forme). Ciastem wylozyc dno i boki formy. Spod podziurkowac widelcem, wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika lub na okolo 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Forme nakryc folia aluminiowa tak aby dokladnie zakrywala spod i otulala boki. Na wierzch wysypac obciazajaca sucha fasole, ryz lub migdaly, rozprowadzajac je rownomiernie po calej powierzchni. Tarte wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, nastepnie usunac folie wraz z obciazeniem i piec przez kolejne 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

Serek mascarpone podzielic na 2 rowne czesci. Do jednej dodac roztopiona i ostudzona (ma byc ciepla ale nie goraca) czekolade i wymieszac na gladka mase. Rozprowadzic na kruchym spodzie. Smietanke kremowke ubic na sztywno razem z cukrem, nastepnie stopniowo (w 3 czesciach) wmieszac do drugiej polowy mascarpone. Wylozyc na czekoladowy spod, na wierzch ulozyc truskawki. Mozna udekorowac swieza mieta. Podawac natychmiast. Jesli deser ma poczekac - wstawiamy go do lodowki ale truskawki i mieta dekorujemy przed samym podaniem. Gotowe :)

czwartek, 04 sierpnia 2011

Dzis kolej na najlepsze ciasto, ktore mozna zjesc w Niemczech - Bienenstich, czyli "użądlenie pszczoły". Super nazwa co nie? Ale z ciastem jakos nie ma nic wspolnego, bo to przeciez sama przyjemosc jesc tak pycha ciasto :) Najlepsze w tym wszystkim jest gora, chrupiace platki migdalow, slodziutkie, o miodowych posmaku. Do tego pyszny krem waniliowy i mieciutkie ciasto drozdzowe. Przepis z gazetki "Freizeitwoche". Polecam wyprobowac. Ach i koniecznie zrobcie w mniejsej formie, bedzie wyzszy i tez z grubsza warstwa kremu!

Skladniki:

  • 125 g + 3 lyzki mleka
  • 250 g maki pszennej
  • 21 g swiezych drozdzy
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g miekkiego masla
  • odrobinka soli
  • 2 lyzki miodu
  • 200 g platkow migdalowych
  • 500 g smietany kremowki
  • 1 paczuszka sosu waniliowego (proszek do przygotowania sosu waniliowego dla 250 ml mleka, bez gotowania, np. Dr. Oetkera)
  • maslo i maka do natluszczenia i opsypania formy

Do malego rondelka wlac 125 ml mleka i podgrzac do letniej temperatury. Make przesiac do duzej miski, zrobic wglebienie. Pokruszyc drozdze i wsypac do dolka, dodac 25 g cukru i wlac mleko. Lekko wymieszac. Przykryc czystym bawelnianym reczniczkiem i odstawic w cieple miejsce na okolo 15 minut. Po tym czasie dodac jajko, 50 g masla, 25 g cukru i szczypte soli. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto, w razie potrzeby dodac maki. Ponownie przykryc i odstawic tym razem na 30 minut w cieple miejsce. 

W miedzyczasie przygotowac polewe migdalowa. Do sredniej wielkosci garnka wsypac platki migdalowe, dodac 75 g masla, 75 g cukru i miod. Ciagle mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac do momentu lekkiego zarumienienia sie masy. Zdjac z palnika i szybko wmieszac 3 lyzki mleka. Odstawic na bok do ostudzenia.

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Przygotowac tortownice o srednicy 26 cm. Wysmarowac maslem i opruszyc odrobinka maki. 

Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice opruszona maka. Krotko ugniesc i rozwalkowac na okrag o srednicy 26 cm. Przelozyc ciasto do tortownicy. Przykryc i pozwolic raz jeszcze podrasnac okolo 10 minut. Polewe migdalowa rozlozyc rownomiernie na ciescie. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 20 minut w temperaturze 175°C. Wylaczyc piekarnik, zostawiajac ciasto w srodku przez okolo 5 minut. po tym czasie wyjac i ostudzic na kratce.

Pozbyc sie obreczy tortownicy. Ciasto przekroic na dwie czesci. Gorna czesc pokroic na 8 kawalkow, lub na wiecej lub mniej :) Zaczac ubijac kremowke, caly czas wsypujac proszek sosu waniliowego. Gotowym kremem posmarowac dolna czesc ciasta. Nalozyc kawalki gornej czesci i wstawic do lodowki, conajmniej na 1 godzine. Gotowe :) Mam nadzieje, ze bedziecie sie delektowac smakiem Użądlenia Pszczoły...


środa, 27 lipca 2011

Oto moj obiadek z wczoraj, o ktorym juz pisalam :) Zapiekany kalafior z szyneczka i pysznym sosem. U mnie jak zawsze szybkie danie i do tego jakie wytrawne! Przepis z ksiazki "Es weihnachtet sehr" napisanej przez Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki:

  • 1 sredni kalafior
  • 30 g masla
  • 2 cebule
  • 250 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 1 lisc laurowy
  • sol
  • swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 ml kwasnej smietany
  • 1 zoltko
  • 100 g startego Emmentalera
  • 30 g maki pszennej
  • 250 g ugotowanej szynki

Do duzego garnka wlac wode i zagotowac, pod koniec dodajac sol. Caly kalafior wlozyc d o gotujacej sie wody i podgotowac okolo 20 minut, zeleznie od wielkosci kalafiora. Gotowy kalafior ma byc nie za miekki ale tez nie twardy.

W miedzyczasie obrac cebule i pokroic w bardzo drobna kosteczke. Maslo rozgrzac na patelni i podsmazyc w nim cebulke. Dolac wode i mleko. Dodac lisc laurowy i przyprawic sola i swiezo strarta galka muszkatolowa. Zagotowac. W miseczce wymieszac kwasna smietane i zoltko, dodac make i wymieszac tak zeby nie bylo grodek. Dodac 50 g startego Emmentalera. Dolac do wywaru i raz jeszcze zagotowac.

Kalafior wyjac z wody i ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Szynke zwinac w ruloniki ulozyc obok brokula. Polac sosem i posypac wszystko pozostalym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac do momentu zarumienienia sie kalafiora. Wyjac z piekarnika i podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

 

poniedziałek, 25 lipca 2011

Dzis zaczne od deseru, chociaz podany byl po obiadku, ktory zaprezentuje w nastepnym wpisie :) Pyszne ciasto z jablkami i kruszonka! Podczas pieczenia unosi sie intensywny zapach cynamonu, mniam mniam !!! Mozna podawac na cieplo lub zimno do filizanki popoludniowej kawki. I oczywiscie zapomnialam dodac ciasto jest bardzo latwe i szybkie do zrobienia! Przepis z czasopisma "Freizeitwoche". Do dziela :)

Skladniki:

  • 40 g rodzynek
  • 450 g maki pszennej
  • 200 g masla
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 2 kg jablek
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 350 ml soku jablkowego
  • cukier puder do posypania
  • odrobinka masla i maki po wysmarowania i posypania formy

Rodzynki umyc i odsaczyc z wody. 400 g maki pszennej, maslo, jajko, 120 g cukru i cukier waniliowy wlozyc do foodprocesora i zmiksowac kilka razy. Wyjac z foodprocesora i wyrobic rekoma gladkie ciasto.

Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i obsypac maka. Odwazyc 700 g ciasta i rozwalkowac na okreg o srednicy okolo 35 cm. Przelozyc delikatnie do tortownicy. Docisnac bardzo dobrze, zwlaszcza boki. Posypac bulka tarta i wlozyc do lodowki.

Jablka obrac, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Do duzego garnka wlozyc pokrojone jablka i rodzynki. Posypac cynamonem i 30 g cukru, wlac sok jablkowy. Poddusic pod przykryciem przez okolo 4-6 minut.

Piekarnik nagrzac do 175°C. Pozostale ciasto wlozyc ponownie do foodprocesora, dodac 50 g maki pszennej i wyrobic kruszonke. Wstawic do lodowki. Jablka z rodzynkami przelozyc do durszlaka i odcedzic z soku. Przelozyc do formy, posypac kruszonka. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 35 - 40 minut. Kruszonka ma miec lekko zloto - rumiany kolor. Wyjac z piekarnika, posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

piątek, 08 lipca 2011



Z ksiazki Jamiego Olivera na cieple dni, milo kolorowo i smacznie :) Kruchutka tarta nadziana nektarynkami i brzoskwiniami. Schowana pod kolderka z bezy! Pycha, i mozna ja jesc zarowno na cieplo jak i na zimno! Obydwa warianty smakuja super! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Skladniki na nadzienie:

  • 600 g brzoskwin
  • 600 g nektarynek
  • 120 g cukru waniliowego
  • kawaleczek masla, pokrojonego w kosteczke
  • 6 bialek + 100 g cukru

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nektarynki i brzoskwinie umyc i osuszyc. Pokroic na pol, pozbyc sie pestek i pokroic raz jeszcze na pol. Wymieszac z cukrem waniliowym i kosteczkami masla. Wlozyc do naczynia zaroodpornego, przykryc folia aluminiowa.

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Wlozyc do piekarnika, razem z naczyniem z nektarynkami. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Pozbyc sie papieru i ponownie wstawic do piekarnika. Piec kolejne 15 minut. W miedzyczasie przygotowac beze. Bialka ubic na sztywna mase z odrobinka soli. Pod koniec dodawac partiami cukier. 

Wyjac spod i naczynie z owocami z piekarnika. Wylozyc owoce na podpieczony spod razem z ich sokiem. Na nektarynkach i brzoskwiniach wylozyc beze. Wlozyc ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Do lekkiego zarumienienia sie bezy. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie obreczy i podawac na cieplo lub zimno! Gotowe :)

czwartek, 16 czerwca 2011

Znow dluga przerwa w gotowaniu, pieczeniu i wpisami ;) ale lepiej pozno niz wcale! Zaprezentuje dzis przepyszne ciacho, ktore juz robilam chyba z 5 razy. A wiecie dlaczego bo jest boskie w smaku i takie wilgotne i mocno czekoladowe i orzechowe! To wszystko czego mi potrzeba do szczescia ;) A przepis od Dorotki.... polecam bardzo !!!

Skladniki:

  • 120 g miekkiego masla
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g cukru do wypiekow, drobnego
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 1 lyzka ciemnego kakao
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 lyzki mleka (60 ml)

UWAGA:

Wszystkie skladniki maja miec temperature pokojowa - to sukces na babke bez zakalca ;)

Maslo utrzec na jasna i puszysta mase (mikserem lub recznie). Stopniowo wsypywac cukier, dalej ucierajac. Stopniowo dodawac nutelle, dalej ucierajac. Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka wbijac po kolei do masy i nadal ucierac. Dodac przesiana make, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Zmiksowac. Bialka ubic na sztywno i delikatnie wmieszac do pozostalej masy. Przelac mase do wczesniej natluszczonej i wysypanej bulka tarta lub kasza manna formy i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec w tempreraturze 160°C przez okolo 20 minut, nastepnie temperature podwyzszyc do 170°C i piec kolejne 30 minut, lub dluzej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzic, polac polewa czekoladowa i posypac krokantem.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masla

Czekolade rozpuscic nad kapiela wodna, dodac maslo i wymieszac na jednolita mase. Polac babke. Posypac krokantem i gotowe :)

 

piątek, 20 maja 2011

Zdrowa salatka wiosenna. Latwa w przygotowaniu - jak wszystko co gotuje i pieke :) Salatka sama w sobie to tylko polaczenie kilku warzyw ale sos do tej salatki jest tym co robi ta salatke wyjatkowo przepyszna. Mozna ja podawac do obiadku lub jako danie glowne. Przepis na sos z gazetki Lecker! Polecam na wiosenne popoludnia i nie tylko...

Skladniki dla 2 osob:

  • 1 sredniej wielkosci salata zielona
  • peczek rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1 zolta papryka
  • peczek szczypiorku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 lyzki octu ziolowego
  • odrobika cukru
  • sol morska
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz

Salate umyc i porwac na mniejsze kawalki. Rzodkiewki i szypiorek umyc i pokroic w plasterki. Papryke umyc, pozbyc sie srodka i pokroic w slupki. Podobnie postapic z pomidorem. Przelozyc wszystkie warzywa do duzej miski. 

Ocet ziolowy wymieszac z sola, pieprzem i cukrem. Dolac oliwe z oliwek i wszystko wymieszac. 

Warzywa polac sosem i wymieszac. Gotowe :)

środa, 18 maja 2011

O jej ile to dni juz tu nie zagladalam? Bylam na diecie, w poszukiwaniu pracy i nowego mieszkania no i tak jakos wyszlo, ze nie znalazlam ani chwili na moj kochany blog! Dzis w koncu mam cos pysznego - taka mnie ochota nabrala na czekolade i maliny - i w koncu mam dostep do wszystkich owocow i wszystkie zachcianki beda spelnione :) Przepis Billa Grangera. Polecam - ciasto jest wilgotne, lepkie i takie pysznie malinowe! Mniam, mniam ...

Skladniki na topping (na tortownice o srednicy 26 cm):

  • 100 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady
  • 150 g dzemu malinowegp
  • 125 g chudej smietanki (np. do kawy)

Skladniki na ciasto:

  • 30 g dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 60 ml mleka
  • 1/2 ekstraktu z wanilli
  • 90 g dzemu malinowego
  • 115 g miekkiego masla
  • 65 g drobnego cukru do wypiekow
  • 2 srednie jajka
  • 125 g maki pszennej 
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 80 g swiezych malin, plus do dekoracji

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem.

W szklanej misce polamac czekolade, dodac dzem i smietanke. Rozpuscic nad kapiela wodna. Wymieszac na jednolita mase. Wylac do przygotowanej tortownicy. Odstawic na bok.

W misce zmieszac kakao z 125 ml wrzacej wody, mieszajac dodac mleko, ekstrakt i dzem. Wszystko wymieszac tak aby nie bylo grodek. W innej misce zmiksowac maslo z cukrem. Dodac jajko i zmiksowac, dodac drugie jajko i tez zmiksowac. Dodac zmieszana i przesiana make z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Dolac miksture kakowa. Delikatnie mieszajac dodac maliny i wymieszac.

Wylac mase na topping. Wyrownac tak aby topping byl calkowicie pokryty. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Po upieczeniu zostawic okolo 15 minut w formie. Wylozyc ciasto na talerz. Gora ciasta powinna byc spodem! Udekorowac malinami lub jesli ktos ma ochote na duzo czekolady, moze udekorowac najpierw rozpuszczona czekolada i malinami. Gotowe :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi