środa, 11 maja 2011

Diabelsko dobre i pikantne danie. Kurczak pieczony, soczysty i pikantny. Do tego frytki z posmakiem chili. Pycha i na dodatek latwe do przygotowania! Polecam bardzo, a przepis ze strony LECKER.de...

Skladniki dla 4 osob:

  • 1 swiezy kurczak (ok. 1600 g)
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki pieprzu Cayenne
  • 2 lyzeczki papryki w proszku
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kg ziemniakow
  • 1 l oleju do smazenia
  • sol, slodka i ostra papryka w proszku

Kurczaka umyc i osuszyc. Sol, papryka, pieprz i pieprz Cayenne wymieszac. Obsypac kurczaka z kazdej strony przyprawami. Posmarowac 2 lyzkami oliwy z oliwek i wlozyc do naczynia zaroodpornego. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez okolo 90 minut. Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w slupki. Osuszyc recznikiem papierowym. Olej rozgrzac i smazyc partiami frytki. Wyjac i posolic. Doprawic do smaku slodka i ostra papryka. Podawac. Gotowe :)


 

piątek, 06 maja 2011

Dzis propozycja kurczaka slodko - ostrego w sosie smietanowo - rumowym z dodatkiem pieczarek z naturalnym ryzem. Sos przygotowany jest nie na wodzie ni winie a na brazylijskim rumie tzw. Cachaça, ktorego uzywa sie do robienia najpopularniejszego drinka brazylijskiego Caipirinha. Ostre curry i slodka smietanka z rumem dodaje daniu niesamowitego smaku i takiego niepowtarzalnego! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml slodkiej smietanki
  • 1 duza cebula
  • 500 ml Cachaça
  • 2 lyzeczki ostrego curry
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz
  • sol
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 160 g naturalnego ryzu (okolo pol szklanki)

Piers z kurczaka umyc i pokroic na male kawalki. Podobnie pieczarki, umyc i pokroic w plasterki. Mozna tez uzyc pieczarek z puszki jesli ktos nie ma dostepu do swiezych. Na duzej patelni rozgrzac okolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc z kazdej strony kawalki kurczaka. Wyjac i odstawic na bok. Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Podsmazyc w pozostalym tluszczu. Dodac pieczarki i poddusic razem z cebulka. Wrzucic kawaleczki kurczaka i po okolo 2 minutach wlac rum. Pospac sola i swiezo zmielonym pieprzem, dodac curry i wymieszac. Przykryc pokrywka, zmiejszyc ogien i dusic przez okolo 25 minut. Po tym czasie wlac smietanke kremowke i raz jeszcze doprawic do smaku sola, pieprzem i curry.

Ugotowac ryz. Podawac. Gotowe :)

 

niedziela, 01 maja 2011

 

Serdecznie witam Wszystkich moich Czytelnikow! W koncu sie przeprowadzilam spowrotem do Niemiec i jestem z tego powodu bardzo zadowolona :) Z tego powodu chcialabym Wam zaproponowac najlepszy tort na swiecie! Robie go zawsze na specjalne okazje tak jak na moja ostatnia kolacje na Costa Rice. Tort zrobiony z bezy orzechowej z przepysznym kremem z serkiem mascarpone, smietana kremowka i kawaleczkami czekolady. Do tego ziarenka wanilli i krokant z orzechow laskowych! Mniam najlepsze na swiecie! A przepis od Dorotki, za ktory bardzo dziekuje!!! Polecam ...

Skladniki na blaty bezowe:

  • 6 bialek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechow laskowych (bez skorki)
  • 1 lyzeczka skrobi ziemniaczanej
  • 130 g czekolady gorzkiej

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Stopniowo, powoli. dodawac cukier, caly czas ubijajac. Dodac lyzeczke skrobi, nastepnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.

Plaskie 2 duze formy (o wymiarach piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Na kazdej z forfm narysowac 2 okregi o wymiarach 20 cm (w sumie powinnismy otrzymac 4 blaty bezowe). Mase bezowa podzielic na 4 czesci, wylozyc rowno do narysowania okregow.

Piec okolo 50 minut w temperaturze 140°C. Wyjac z piekarnika, przestudzic. 

Czekolade polamac, roztopic nad kapiela wodna. Plynna posmarowac rowno blaty bezowe, odlozyc do zastygniecia (mozna wlozyc na chwile do lodowki - czekolada zastygnie natychmiast).

Krem z Mascarpone z wiorkami czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g smietany kremowki
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 3 - 4 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g startej na duzych oczkach gorzkiej czekolady

Smietane kremowke ubic z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i dalej ubijac. Dodawac partiami serek mascarpone i wymieszac dokladnie lyzka. Dodac ekstrakt, starta czekolade i wymieszac. Podzielic na 4 czesci. Kazda z nich posmarowac gruba warstwa na 4 blatach bezowych.

Zlozyc tort, ukladajac blaty jeden na drugi. Udekorowac krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi i starta czekolada. Kroic nozem z pilka. Gotowe ;)

niedziela, 24 kwietnia 2011

Z okazji Swiat Wielkanocy chcialabym wszystkim zlozyc najserdeczniejsze zyczenia! Aby te Swieta byly wypelnione rodzinnymi spotkaniami, pysznymi wypiekami i wysmienitymi daniami!  Wesolego Alleluja...

22:29, aeliza.kr
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 kwietnia 2011

Jako propozycja na obiadek wielkanocny, chcialabym Wam zaproponowac makaron z przepysznym sosem smietanowym z dodatkiem koperku i kawaleczki lososia norweskiego. Szybkie do przygotowania i jakze wykwintne :) Polecam i zycze Wesolego Alleluja!!!

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g swiezego filetu lososia norweskiego
  • 1 duza cebula
  • peczek koperku
  • sol i swiezo zmielony bialy pieprz
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki bialego wina wytrawnego
  • 3 lyzki gestej kwasnej smietany
  • 75 g masla
  • 250 g makaronu (jaki lubicie)

Na patelni roztopic maslo. Na bardzo gorace wrzucic pokrojonego w kostke lososia i poddusic przez okolo 5 minut. Dodac pokrojona w drobna kosteczke cebule i dusic przez kilk aminut do momentu az cebula zmieknie. Wlac smietane kremowke i wino, dodac posiekany koperek. Doprawic sola i pieprzem. Dusic do momentu az sos bedzie odrobinke gesty. Zagescic gesta kwasna smietana.

Makaron ugotowac w posolonej wodzie al dente. Podawac z goracym sosem i bialym winem. Gotowe :)

środa, 20 kwietnia 2011

Moj pierwszy w zyciu mazurek ;) i musial byc z makiem! Z racji tego, ze sie przeprowadzam i nie bede potrzebowac duzo skladnikow, ktore mam jeszcze w domu postanowilam chociaz wykorzystac mak przywieziony z Niemiec. Szukajac ciasta z makiem natrafilam na ten wlasnie przepis alidab podany na forum z pierwszego tloczenia. Powiem Wam, ze jest boski! Chyba polubilam mazurki :) polecam go wszystkim, ktorzy kochaja mak i mielone orzechy... I zycze Wszystkim Wesolych Swiat Wielkanocnych ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 200 g maki pszennej
  • 125 g masla
  • 1 lyzka kwasnej smietany
  • 2 zoltka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Make posiekac z maslem, dodac reszte skladnikow i zagniesc szybko ciasto. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki. Forme o wymiarach 21 cm x 21 cm wylozyc papierem do pieczenia i wylepic ciastem. Piec okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Skladniki na mase makowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g sparzonego i zmielonego maku
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla

Zagotowac mleko z cukrem, dodac mak i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc (okolo 5 minut). Zdjac z ognia. Jeszcze do cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla, troszeczke olejku migdalowego i dokladnie wymieszac. Ciepla mase wylozyc na upieczony kruchy spod.

Skladniki na mase orzechowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g zmielonych orzechow (ja zmieszalam laskowe i wloskie)
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla
  • 2 - 3 lyzki spirytusu (u mnie ekstrakt z wanilii)

Zagotowac mleko z cukrem, dodac orzechy i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc. Zdjac z ognia, do jeszcze cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla i ekstrakt z wanilii. Ciepla mase wylozyc na mase makowa. Wstawic do lodowki do stezenia.

Mazurka mozna dekorowac na przyklad biala i mleczna czekolada, tak jak u mnie. Gotowe :)

sobota, 16 kwietnia 2011

Dzisiaj mam urodzinki ;) i wyprawiam impreze i urodzinowa i pozegnalna! Gotuje i pieke caly dzien. Z tej okazji przygotowalam ten oto chlebek z chutney! Chlebek jest ciezki, wilgotny i jest przepyszny. Do tego jako dip - chutney z oliwek i przystawka gotowa :) Przepis zaczerpniety ze strony Brigitte, polecam bardzo ...

Skladniki na 2 srednie chlebki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 125 g zielonych oliwek bez pestek
  • 125 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 lyzka suchego tymianku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 375 g maki pszennej razowej
  • 200 g surowych ziemniakow
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 375 ml letniej wody

Skladniki na chutney z oliwek:

  • 200 g mlodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 7 lodyzek tymianku
  • 450 g zielonych oliwek bez pestek (ja dodalam rowniez czarne oliwki)
  • 250 g brazowego trzcinowego cukru
  • 250 ml octu - sherry lub z bialego wina
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska

Oliwki posiekac na drobno i wlozyc do malej miseczki. Dodac suszony tymianek i oliwe z oliwek. Wymieszac i odstawic na bok. Maki pszeciac do miski. Dodac drozdze, sol i cukier. Wymieszac. W srodku zrobic dolek. Ziemniaki obrac i oplukac. Zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Dodac razem z oliwkami do miski z makami. Powoli dolewac cieplej wody i wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czystym reczniczkiem i odstawic na okolo 1,5 godziny.

Piekarnik nastawic na 250°C. Ciasto raz jeszcze dobrze wyrobic i podzielic na 2 rowne czesci. Uformowac dwa bochenki. Obsypac maka i ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc reczniczkiem i odstawic na kolejne 45 minut do podrosniecia. Na dno piekarnika wysypac szklanke z kostkami lodu. Wlozyc podrosniete chlebki. Temperature znizyc do 200°C. Chlebki piec przez okolo 40 - 45 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mloda cebulke ze szczypiorkiem umyc i pokroic w cienkie pierscienie. Tymianek umyc. Oliwki, cukier, ocet, mloda cebulke i listki tymianku wlozyc do garnka. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac przez okolo 15 minut. Po tym czasie przelozyc do malaksera i zmiksowac na srednio. Kawaleczki oliwek maja byc widoczne. Doprawic raz jeszcze do smaku. Odstawic do ostudzenia. Podawac z chlebkiem z oliwek i jakims wytrawnym serem. Gotowe :)

I jeszcze Oliven - chutney ...

środa, 13 kwietnia 2011

Witam ponownie na blogu - przez ta cala przeprowadzke nie mam za wiele czasu na blogowanie ;) ale niedlugo sie wszystko zmieni! Dzis Wam zaprezentuje bardzo wysmienita przekaske, mozna ja jesc jako przystawke juz jako salatke do innych potraw ;) Zielona fasolka zapiekana z bulka tarta i maselkiem! Prosta i bardzo smaczna. Polecam a przepis jest od mojej mamusi ;)

Skladniki dla 2 osob:

  • 500 g zielonej fasolki
  • 200 g bulki tartej
  • 75 g masla
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol

Faoslke umyc i odciac koncowki. Gotowac okolo 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzic. Na patelni rozpuscic maslo. Podsmazyc fasolke. Posolic i popieprzyc. Posypac bulka tarta i szybko podrzucac patelnia, tak aby cala fasolka byla pokryta bulka tarta. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. Wlozyc do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekac przez okolo 15 minut. Panierka z bulki tartej powinna byc lekko chrupiaca. Gotowe :)

wtorek, 05 kwietnia 2011

Kolejne pyszne muffinki. Tym razem jogurtowe z truskawkami - puszyste i wilgotne. Smakuja wysmienicie, z odrobinka polewy czekoladowej lub poprostu posypane cukrem pudrem. Moim znajomym i mi tez bardzo smakowaly :) przepis znaleziony na blogu Kuchenna szkola przetrwania. Polecam ...

Skladniki na 12 muffinek:

  • 200 g truskawek
  • 100 masla
  • 280 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa, cukier puder
  • truskawki do dekoracji
Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, soda i szczypta soli. Dodac pokrojone truskawki. Jajka roztrzepac, dodac cukier i cukier waniliowy, roztopione maslo i jogurt. Polaczyc obie masy, tak aby wszystkie skladniki byly wilgotne. Foremki napelnic masa do 3/4 wysokosci.
Piec okolo 25 minut. Wyjac i ostudzic na kratce. Polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem. Udekorowac malymi truskaweczkami. Gotowe :)

poniedziałek, 04 kwietnia 2011

Czyz to nie wyglada smakowicie? Zdrowe bo z WeightWatchers i na dodatek wysmienite. Szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Dla tych, ktorzy lubia pikantnie i zdrowo :) polecam bardzo ...

Skladniki na 2 osob:

  • 2 chude steaki (okolo 120 g kazdy)
  • sol, swiezo zmielony pieprz i papryka w proszku
  • 2 wiazki mlodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 2 lyzeczki oliwy z oliwek
  • 4 duze papryki, mozecie zmieszac kolorowe, ja dalam czerwone
  • 4 duze dojrzale pomidory
  • 100 ml wywaru z warzyw
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
  • 160 g ryzu naturalnego

Steaki popieprzyc i posolic z obydwu stron, posypac papryka. Mloda cebulke posiekac. 2 lyzeczki oliwy z oliwek rozgrzac na patelni. Podsmazyc w niej steaki z obydwu stron, wyjac na folie aluminiowa i wlozyc do cieplego piekarnika.

Posiekana cebulke poddusic w pozostalym tluszczu. Papryki umyc i pozbyc sie srodkow. Pokroic w cienkie paski. Pomidory pokroic w mala kosteczke. Dodac wszystko do podduszonej cebulki.

Wywar warzywny i sok pomidorowy wlac do warzyw i dusic wszystko przez okolo 10 minut. Stale mieszajac dodac koncentrat pomidorowy. Doprawic sola, swiezo zmielonym pieprzem i papryka w proszku do smaku. Wasz wybor na ostro lub nie :) Podawac z ugotowanym naturalnym ryzem. Gotowe :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi