poniedziałek, 04 kwietnia 2011

Po pierwsze przepraszam, za przerwe ale wlasnie sie przeprowadzam spowrotem do niemiec i dlatego nie ma mnie codziennie na blogu! Ale to juz sie niedlugo zmieni :)

Dzis chce Wam zaproponowac ciasto czekoladowe przelozone i polane polewa czekoladowa. Bardzo intensywne w smaku takie mocno czekoladowe. Nie wiem czy mialo tak wyjsc takie zbite ale powiem szczerze, ze mi smakowalo :) Przepis autorstwa Angeli Nilsen ...

Skladniki na ciasto:

  • 200 g czekolady gorzkiej dobrej jakosci
  • 200 g masla
  • 1 lyzka kawy instant
  • 170 g maki pszennej
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru muscovado
  • 200 g drobnego cukru
  • 25 g ciemnego kakao
  • 3 srednie jajka
  • 75 ml maslanki (5 lyzek)

Skladniki na polewe:

  • 200 g czekolady gorzkiej dobrej jakosci
  • 284 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki drobnego cukru

Wysmarowac maslem tortownice o srednicy 20 cm i wylozyc ja papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 160°C.

Czekolade polamac na male kawaleczki wlozyc do miseczki i dodac maslo. Kawe rozpuscic w 125 ml zimnej wody i dodac do czekolady i masla. Rozpuscic wszystko nad kapiela wodna, caly czas mieszajac.

W duzej misce zmieszac przesiana make, cukry, sode oczyszczona i kakao. Dodac jajka roztrzepane z maslanka i wlac do maki. Dodac mieszanke czekoladowa i zmiksowac do momentu uzyskania jednolitej masy. Wlac do przygotowanej tortownicy i wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 1 godziny i 30 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto wylozyc na kratke i ostudzic calkowicie.

W miedzyczasie przygotowac polewe. Czekolade polamac na male kawaleczki i wlozyc do malej miseczki. W rondelku z podwojnym dnem podgrzac smietane kremowke z cukrem. Kiedy zacznie sie gotowac zdjac z ognia i wlac do polamanej wczesniej czekolady. Wymieszac do momentu kiedy czekolada sie rozpusci i powstanie gesta polewa.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Kazda czesc polac polewa i zlozyc. Pozostala polewa polac ciasto i wlozyc do lodowki na kilka godzin. Przed podaniem udekorowac posiekana czekolada. Gotowe :)

niedziela, 27 marca 2011

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

Czyz to nie wstyd miec takie przedojrzale banany w lodowce :) ale jak to sie mowi wszystko mozna wykorzystac. I tak wpisalam dzisiaj w internecie przepisy z dojrzalymi bananmi - znalazlam na stronie Nigelli Lawson - napisala, ze nalezy uzyc dojrzalych albo przedojrzalych bananow, super co nie? Muffinki sa bardzo czekoladowe i o intensywnym smaku bananow! Warto je wyprobowac ;)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 3 bardzo dojrzale lub przedojrzale banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g brazowego cukru
  • 225 g maki pszennej
  • 3 lyzki dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

Banany zmiazdzyc widelcem i wlozyc do miski. Mikserem z koncowka do ubijania bialek miksowac banany, cienkim strumieniem wlewac olej i nie przestawac miksowac. Dodac jajka i cukier i zmiksowac na jednolita mase.

W drugim naczyniu przesiac make i kakao. Dodac sode oczyszczona. Wymieszac. Wlac mase bananowa do maki i szybko wymieszac. Wylozyc ciasto do papilotek. Wlozyc do piekarnika i piec okolo 15 do 20 minut.

Muffinki wylozyc na kratke i ozdobic roztopiona czekolada. Gotowe :)

czwartek, 24 marca 2011

Ufff.... jak goraco dzisiaj - nie idzie wytrzymac z upalem. Nie mialam ochoty na gotowanie czegos goracego, bo nawet nie chcialam myslec o poceniu sie podczas jedzenia. Przegladajac nowa gazetke "LECKER" znalazlam przepis na ta salatke. Takiej swiezej i przepysznej jeszcze w zyciu nie jadlam. Odswiezajaca i przede wszystkim zdrowa. Polecam wszystkim w te nadchodzace upalne dni ;)

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 cukinie (okolo 500 g)
  • 4 plasterki mortadelii wloskiej
  • 1 jablko
  • sok z jednej limonki
  • 1 lyzeczka plynnego miodu
  • sol i pieprz
  • 3 lyzki oleju

Umyc cukinie i pokroic najpierw w cieniutkie plastry, pozniej na paseczki. Jablko umyc i przekoic na 4 czesci, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Sok z limonki zmieszac z miodem, sola i pieprzem. Wlac olej i szybko zmiksowac. Dodac pokrojone jablko. i szybko wymieszac. Dodac sos do cukini i mortadelli. Wymieszac i podawac natychmiast np. z ciabatta lub grzankami zrobionymi z bialego pieczywa. Gotowe :)

Bedac nastolatka zawsze zajadalam "orzechowki" takie kulki zrobione no wlasnie zawsze sie zastanawialam z czego one byly zrobione. Wszyscy moi znajomi z liceum je kupowali, smiejac sie, ze zrobione sa z resztek zebranych w poblizszej cukierni :) Nigdy bym nie uwierzyla, ze mieli racje. Od dzisiaj, od kiedy sprobowalam Bajaderek musze przyznac, ze mieli racje ;) przepis z mniam mniam podany przez Mariemadeline, ale tez zaprezentowany przez Dorotke na Moich wypiekach...

Skladniki na 30 pralinek:

  • 450 g pokruszonych ciastek, okruszkow biszkoptowych, muffinek (bez mas kremowych, zelatyny, bez owocow, moga byc z bakaliami)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g marmolady lub gestych powidel
  • 65 g masla
  • 1/2 szklanki rodzynek (wczesniej namoczonych w rumie)
  • 1/4 mieszanki orzechow
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdalowy (ja dodalam amaretto)
  • 2 lyzki nutelli
  • 2 lyzki ciemnego kakao

Ponadto:

  • posiekane orzechy lub wiorki kokosowe do obtoczenia
  • polewa czekoladowa do obtoczenia (np. 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej ze 125 g masla)
Ciastka, cista drobno pokruszyc, czesc mozna zostawic w wiekszych kawalkach: wszystko wsypac do naczynia, miski. Jesli bajaderki sa robione tylko z resztek ciasta warto dodac do nich troche suchych herbatnikow.
Zagotowac razem mleko, cukier, maslo i kakao. Lekko przestudzic i wymieszac z pokruszonymi ciastkami, dzemem, kremem orzechowym. olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodac rodzynki badz inne bakalie. Wszystkie ugniesc na jednolite mase.
Z przygotowanej masy formowac kulki. Obtoczyc w polewie czekoladowej. Jesli ktos chce moze obtoczyc dodatkow w wiorkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Ja polowe posypalam wiorkami kokosowymi a druga polowe zostawilam tylko w polewie czekoladowej. Wstawic do lodowki jesli nie beda zjedzone natychmiast. Gotowe :)


Tort o bardzo bogatym smaku, a lepiej powiedziane o kilku smakach zloczonych w jedno ;). Pochodzi z Austrii, a dokladnie ze starej czesci miasta Wiednia. Nie tak znany jak Tort Sachera, ale jest chodzi o smak to niczego mu nie brakuje. Mi bardzo smakowal zwlaszcza na drugi dzien, kiedy wszystkie smaki sie przegryzly i ladnie komponowaly. Przepis znalazlam na niemieckiej stronie Küchen Götter, polecam ...

Skladniki na ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g biszkoptow kocie jezyczki
  • 8 jajek
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g zmielonych orzechow laskowych

Ponadto:

  • 50 ml Sherry, likieru wisniowego, lub w wersji bezalkoholowej - soku wisniowego
  • 300 g konfitury morelowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g masla
  • 50 g bialej czekolady
  • 100 g platkow migdalowych

Czekolade zetrzec na tarce. Biszkopty wlozyc do malaksera i zmiksowac na piasek. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem.

Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic z odrobinka soli na sztywno. W drugiej misce ubic zoltka, cukier, cukier waniliowy i sol na puszysta mase. Dodac pokruszone biszkopty i starta czekolade. Dodawac partiami ubite bialka i mieszac delikatnie. Mase wlac do przygotowanej formy. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 do 40 minut. Gotowe ciasto po upieczeniu zostawic przez 10 minut w formie, pozniej przeniesc na kratke i wystudzic calkowicie.

Przekroic dwa razy. Pierwszy blat ulozyc na talerzu, pokropic polowa Sherry. Posmarowac polowa konfitury. Nalozyc drugi blat i powtorzyc czynnosc.

Na polewe czekolade roztopic w kapieli wodnej i ostudzic. Dodac cukier puder i jajko i zmiksowac na gladka mase. Maslo roztopic i przestudzic. Dodac do masy czekoladowej i zmiksowac. Gotowa mase wylac na torta tak zeby byl caly pokryty. Wstawic na 20 minut do lodowki.

Biala czekolade rozpuscic w kapieli wodnej. Przelac do woreczka plastikowego lub szprycy z koncowka z mala dziurka. Ozdobic wierzch torta. Platki migdalowe przyrumienic na patelni i ozdobic boki. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Kroic nozem do chleba. Gotowe :)

środa, 23 marca 2011

Tarte flambée to typ francuskiej pizzy, pochodzacej z Elsass, sasiadujacym z niemieckimi prowincjami Pfalz i Baden, gdzie takze jest bardzo znana i lubiana. Sukcesem tego przysmaku jest bardzo cieniutko rozwalkowane ciasto, Crème fraîche, gesta smietana i bekon - wedzony boczek, odrobinka soli i pieprzu i gotowe :) Szybko i smacznie - a kto rozwalkuje ciasto najcieniej - dostanie pierwszy kawalek ;) Przepic zaczerpniety z gazetki "LECKER"...

Skladniki dla 6 - 8 osob:

  • 21 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • sol, pieprz
  • 6 lyzek oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej na cieniutkie pierscienie
  • 300 g wedzonego bekonu - boczku
  • 250 g kwasnej smietany
  • 150 g Crème fraîche

Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce.

W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem.

Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C.

Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)

poniedziałek, 21 marca 2011

 

Ktoz nie lubi podjadac pysznych ciasteczek - takie z kawaleczkami czekolady, chrupiace, niesamowite. Sa bardzo proste do przygotowania i naprawde smaczne. Przepis z ksiazki "The New Cook Book" Better Homes and Living...

Skladniki na okolo 40 sredniej wielkosci ciasteczek:

  • 1 szklanka miekkiego masla (okolo 230 g)
  • 1 szklanka brazowego cukru
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 szklanki groszkow czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Przygotowac dwie blaszki do pieczenia ciasteczek, jesli ktos nie ma takich specjalnych wyscielic blaszki papierem do pieczenia.

Miekkie maslo utrzec na puch, dodac cukier i brazowy cukier, sode oczyszczona i sol. Miksowac przez kilka minut, do otrzymania kremowej masy. Wbic jajka i ekstrakt z wanilii, zmiksowac. Wsypac make i miksowac. Dodac czekolade i ugniesc ciasto.

Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Ukladac na blaszkach w pewnej odleglosci. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do minut.

Wyjac z piekarnika i zostawic przez 2 minuty na blaszce, potem przelozyc ciasteczka na kratke i ostudzic. Gotowe :)

Kolejny pyszny obiadek - piers z kurczaka panierowana w bulce tartej z parmezanem. Do tego mlode ziemniaczki i chyba najlepsza salatka jaka w zyciu jadlam - tzn. salatka jak to salatka ale ten sos chrzanowy hmnn... palce lizac. Propozycje na obiad podala Asia z Kwestii smaku. Jedyne co u mnie zmienilam nie majac dostepu do rukoli i innych warzyw to skladniki salatki. I mlode ziemniaczki podsmazylam z pozostala panierka. Polecam bo naprawde warto!

Skladniki dla 2 osob:

  • piers z kurczaka (okolo 400 g), przepolowiona i lekko ubita
  • 3 lyzki parmezanu
  • 3 lyzki bulki tartej
  • 1 jajko
  • sol i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 zielona salata
  • kilka oliwek
  • pomidor
  • swiezy szczypiorek
  • 1 lyzka chrzanu ze sloiczka
  • 2 lyzki smietany
  • sol i pieprz
  • mlode ziemniaczki

Ziemniaczko umyc i ugotowac w lekko osolonej wodzie. Jajko zmieszac z sola i pieprzem. Bulke tarta zmieszac z parmezanem. Kazda czesc ubitej piersi z kurczaka maczac w jajku i potem w panierce. Smazyc na patelni, na rozgrzanym tluszczu. Jesli komus zostanie panierka, moze obtoczyc w niej kilka ugotowanych ziemniaczkow i lekko podsmazyc.

Skladniki salatki wymieszac i polac sosem (chrzan zmieszany ze smietana). Doprawic sola i pieprzem. Podawac - gotowe :)

Tort Kolibri - tort tropikalny - bardzo bogaty w smaki - zapychacz - ale jaki niesamowity ma smak uff... Mi bardzo przypadl do gustu. Wilgotny nie jest nawet za slodki, ale z ta roznorodnoscia smakow nadaje mu cos specjalnego i niepowtarzajacego. Przepis znaleziony na stronie www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na ciasto:

  • 225 g miekkiego masla
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 440 g ananasa z puszki lub swiezego (zmiksowanego w blenderze)
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich

Skladniki na krem:

  • 250 g serka smietankowego
  • 75 g miekkiego masla
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g owocow mango z puszki albo swiezego
  • 3/4 szklanki wiorek kokosowych, lekko podprazonych

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Dwie tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem, dno wylozyc papierem do pieczenia.

W duzej misce utrzec maslo na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier caly czas ubijajac. Dodac jajka jedno po drugim, po czym po kazdym dodaniu dokladnie zmiksowac. Dodac zmiazdzone banany. Make, sode oczyszczona, cynamon i sol przesiac do miski z masa maslana. Zmiksowac. Dodac puree z ananasa i orzechy. Dobrze wymieszac.

Ciasto przelac rowno do dwoch przygotowanych tortownic. Wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Oba blaty ciasta dobrze wystudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem i podprazyc wiorki kokosowe. Serek kremowy ubic z miekkim maslem. Dodac cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Wiorki kokosowe podprazyc na patelni. Mango pokroic w plasterki.

Ostudzone blaty posmarowac kremem i ulozyc na kazdym plasterki mango. Nalozyc jeden blat ciasta na drugi. Pozostalym kremem posmarowac boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi i ozdobic polowkami orzechow wloskich lub pekan. Wstawic do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi