Brownies

środa, 10 czerwca 2015

Z powodu zwolnienia lekarskiego, w koncu mam czas na kilka wpisow :) Zaczynam tym pysznym, super wilgotnym cisatem czekoladowym. Moj szef powiedzial, jedno z najlepszych ciast mojego dziela. Przepis pochodzi z ksiazki "Cake Making" Ruth Clemens, troche przeze mnie zmodyfikowany...

Skladniki:

  • 200 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci (conajmniej 49% kakao)
  • 140 g masla
  • 225 g brazowowego cukru (light jakby byl pod reka)
  • 85 g maki pszennej
  • 3 duze jajka
  • 3 duze dojrzale banany (okolo 300g)

Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Piekarnik nastawic na 160°C (z termoobiegiem).

Czekolade i maslo wlozyc do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna, wymieszac i odstawic na bok. Banany rozgniesc. Cukier i make wymieszac. Do masy czekoladowej dodac make z cukrem. Wbic jajka, jedno po drugim, za kazdym razem dobrze miksujac. Dodac rozgniecione banany i wszystko wymieszac. Mase przelac do tortownicy. Piec okolo 35 minut. Ciasto rozstawic w formie do momentu wystudzenia. Posypac kakaem. Podawac ze swiezymi bananami. Gotowe ;) Zycze smacznego!

niedziela, 11 stycznia 2015

Najlepsze jak jeszcze cieple ;) Miekkie i wilgotne brownies z jablkami i siekanymi orzechami laskowymi, z nuta cynamonu ... Podalam z creme fraiche ! Przepis z ksiazki "Blissful Browies". Warto !!!

Skladniki na spod karmelowy:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 55 g masla
  • 1 duze jablko

Skladniki na ciasto:

  • 115 g masla
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2 duze jablka
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechow laskowych

Nagrzac piekarnik do 180°C. Forme o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowac maslem.

Przygotowac spod karmelowy. Do malego rondelka wlozyc maslo i cukier i podgrzac do momentu az cukier sie rozpusci. Uwazac zeby sie nie zagotowalo. Przelac do przygotowanej formy. Jablko umyc i pokroic w cienkie plasterki. Ulozyc w formie.

Na ciasto - wlozyc maslo i cukier do misy miksera i zmiksowac do uzyskania puszystej masy. Dodac jajka i zmiksowac. Wymieszac make, proszek do pieczenia sode oczyszczona i cynamon i przesiac. Dodac do masy i zmiksowac. Jablka umyc i zetrzec na tarce. Dodac razem z posiekanymi orzechami do masy. Wszystko zmieszac do polaczenia sie skladnikow. Mase nalozyc bardzo delikatnie na ulozone w formie jablka. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 35 do 40 minut. Wyjac z piekarnika i zostawic okolo 10 minut w formie. Ciasto wylozyc na talerz tak, zeby spod ciasta znajdowal sie na gorze. Pokroic na kwadraty i podawac z creme fraiche lub ubita kremowka. Gotowe ;)




środa, 18 maja 2011

O jej ile to dni juz tu nie zagladalam? Bylam na diecie, w poszukiwaniu pracy i nowego mieszkania no i tak jakos wyszlo, ze nie znalazlam ani chwili na moj kochany blog! Dzis w koncu mam cos pysznego - taka mnie ochota nabrala na czekolade i maliny - i w koncu mam dostep do wszystkich owocow i wszystkie zachcianki beda spelnione :) Przepis Billa Grangera. Polecam - ciasto jest wilgotne, lepkie i takie pysznie malinowe! Mniam, mniam ...

Skladniki na topping (na tortownice o srednicy 26 cm):

  • 100 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady
  • 150 g dzemu malinowegp
  • 125 g chudej smietanki (np. do kawy)

Skladniki na ciasto:

  • 30 g dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 60 ml mleka
  • 1/2 ekstraktu z wanilli
  • 90 g dzemu malinowego
  • 115 g miekkiego masla
  • 65 g drobnego cukru do wypiekow
  • 2 srednie jajka
  • 125 g maki pszennej 
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 80 g swiezych malin, plus do dekoracji

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem.

W szklanej misce polamac czekolade, dodac dzem i smietanke. Rozpuscic nad kapiela wodna. Wymieszac na jednolita mase. Wylac do przygotowanej tortownicy. Odstawic na bok.

W misce zmieszac kakao z 125 ml wrzacej wody, mieszajac dodac mleko, ekstrakt i dzem. Wszystko wymieszac tak aby nie bylo grodek. W innej misce zmiksowac maslo z cukrem. Dodac jajko i zmiksowac, dodac drugie jajko i tez zmiksowac. Dodac zmieszana i przesiana make z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Dolac miksture kakowa. Delikatnie mieszajac dodac maliny i wymieszac.

Wylac mase na topping. Wyrownac tak aby topping byl calkowicie pokryty. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Po upieczeniu zostawic okolo 15 minut w formie. Wylozyc ciasto na talerz. Gora ciasta powinna byc spodem! Udekorowac malinami lub jesli ktos ma ochote na duzo czekolady, moze udekorowac najpierw rozpuszczona czekolada i malinami. Gotowe :)

niedziela, 27 lutego 2011

Czy Wy tez tak macie niekiedy zwykla ochote na cos bardzo czekoladowego? Ja tak mam przynajmniej raz na miesiac albo i czesciej :) Postanowilam zrobic brownie - bo co moze byc bardziej czekoladowego od tego ciacha :) pyszne brownie bardzo czekoladowe i dodatkowo z sosem karmelowym - jeden kawalek i bylam jak to sie mowi zapchana! Przepis z blogu Marion. Polecam dla czekoladozercow...

Skladniki na ciasto:

  • 100 g masla
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 300 g brazowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 120 g maki pszennej
  • 2 lyzki ciemnego kakao, dobrej jakosci
  • 100 g groszkow czekoladowych lub posiekanej czekolady

Skladniki na sos karmelowy:

  • 30 g masla
  • 100 g brazowego cukru
  • 4 lyzki mleka
  • 125 g creme fraiche
  • 75 g syropu lub plynnego miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady

Maslo i posiekana czekolade rozpuscic caly czas mieszajac nad kapiela wodna. Dodac brazowy cukier, szczypte soli i ekstrakt waniliowy i dokladnie zmiksowac. Odstawic na chwilke do przestudzenia. Dodac jajka i raz jeszcze zmiksowac. Make pszenna i kako przesiac i dodac do masy czekoladowej. Delikatnie wmieszac. Wmieszac groszki czekoladowe lub polamana czekolade. Gotowa mase wlac do formy o wymiarach 23 cm - 28 cm, wczesniej wysmarowanej maslem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec okolo 30 minut.

Do garnka z podwojnym dnem wsypac cukier, dodac maslo, mleko, Creme Fraiche i syrop lub miod. Caly czas mieszajac doprowadzic do zagotowania. Zmniejszyc ogien i gotowac przez okolo 10 minut. Sos powinien osiagnac konsystencje kremowa. Dodac polamana czekolade i wymieszac do momentu rozpuszczenia sie czekolady.

Jeszcze cieple brownie pokroic ostrym nozem na prostokaty i polac sosem. Podawac jeszcze cieple. Gotowe :)

piątek, 14 stycznia 2011

Macie ochote na cos mocno czekoladowego, na cos nie za ciezkiego i nie za slodkiego? Oto propozycja dla Was! Jest mocno czekoladowe, ale zarazem lekkie, nie zawiera proszku do pieczenia i zaledwie jedna lyzke maki no i .... -jest proste w wykonaniu! Do dziela ;) Przepis z ksiazki "Verrückt nach Schokolade" Trish Deseine.

Skladniki na forme do tarty o srednicy 25 cm:

  • 200 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady
  • 200 g masla
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 lyzka maki pszennej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • czeresnie do dekoracji

Czekolade posiekac na male kawaleczki. Wlozyc razem z maslem do miseczki i roztopic nad kapiela wodna. Dodac cukier i dobrze zmiksowac. Pojedynczo dodawac jajka, za kazdym dokladnie miksujac. Na koniec dodac przesiana lyzke maki i wszystko razem zmiksowac do uzyskania jednolitej masy. Przelac do formy wysmarowanej wczesniej maslem.

Piec 22 minuty w piekarniku z obiegiem nagrzanym do 190°C. Wyjac i ostudzic w formie. Dopiero po calkowitym wystudzeniu wyjac z formy i kroic. Posypac cukrem pudrem lub tez kakaem. Przyzdobic czeresniami. Gotowe :)

środa, 05 stycznia 2011

Moje pierwsze Brownie jakie zrobilam w zyciu ;) smakowalo mi i to bardzo! O lekkim posmaku kawy ale nie dominujacym. Mokre z kawaleczkami orzechow wloskich i pyszna polewa czekoladowa. Proste w wykonaniu no i godne zachodu ;) Przepis z ksiazki "Muffins" wydanej przez wydawnictwo "PARRAGON".

Skladniki na 15 duzych kawalkow:

  • 120 g masla
  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 350 g cukru Muskovado (u mnie pol na pol zwykly i demerara)
  • 4 jajka
  • 4 lyzki mocnej kawy, ostudzonej
  • 200 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechow wloskich, posiekanych na male kawaleczki

Ponadto:

  • maslo do natluszczenia formy
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 150 g kwasnej smietany

Nagrzac piekarnik do 180°C. Przygotowac forme o wymiarach 27 cm x 40 cm wysmarowac ja maslem.

Czekolade i maslo pokroic na male kawaleczki i rozpuscic nad para. Odstawic do ostudzenia.

Cukier zmiksowac z jajkami. Dodac kawe i ostudzona czekolade. Zmiksowac. Dodac przesiana make i proszek do pieczenia. Dodac sol. Wymieszac. Dodac orzechy i lekko wymieszac wszystko. Wylac do formy. Piec okolo 25 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz sie upieklo. Wystudzic.

Na polewe. Czekolade stopic nad kapiela wodna. Lekko przestudzic i wmieszac kwasna smietane. Polac brownie. Wstawic do lodowki do momentu podania. Kroic ostrym nozem. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi