Ciasta ucierane

środa, 23 lutego 2011

Czekolada i sliwki to zachcianka, na ktora mialam  dzisiaj ochote ;) Poszukalam i znalazlam. Na blogu white plate (bardzo fajny blog). Ciasto to bardzo przypadlo mi do gustu! Jest czekoladowe, wilgotne, niezbyt slodkie i smakuje super. Sliwki i chrupiaca kruszonka dodaja jeszcze bardziej niesamowitego smaku. Kawaleczki czekolady, ktore rozpuszczaja sie w ustach - niebo w gebie :) polecam upiec ...

Skladniki na tortownice 26 cm:

  • 165 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 280 g maki pszennej
  • 180 g masla
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 lyzki kakao
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady, polamanej na kawalki
  • 300 g sliwek, wypestkowanych

Tortownice wysmarowac maslem i obsypac bulka tarta. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C.

Przygotowac kruszonke mieszajac cukier dark muscovado, 3 lyzki masla i 30 g maki. Odstawic na bok.

Reszte masla utrzec z cukrem pudrem, dodac jajka i zmiksowac. Proszek do pieczenia, make, kakao i sol wymieszac w osobnym naczyniu. Ucierajac maslo dodawac na przemian mleko, sypkie skladniki i czekolade. Gotowe ciasto wlac do przygotowanej tortownicy. Poukladac sliwki (przecieciem do dolu). Posypac kruszonka. Wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec okolo 60 minut. Autorka napisala, ze jesli sliwki maja duzo soku czas pieczenia moze sie przedluzyc nawet do 80 minut. Nalezy sprawdzac patyczkiem czy ciasto juz jest upieczone. Jesli ciasto juz jest gotowe wylaczyc piekarnik i otworzyc drzwiczki piekarnika. Ciasto studzic w piekarniku. Kroic po calkowitym ostudzeniu. Gotowe :)

 

czwartek, 06 stycznia 2011

Kolejne polaczenie slodkosci z kwaskowoscia ;) pyszne lekkie ciasto przygotowane na bazie Crème fraîche do tego kwasne wisnie i slodko - kwasny wierzch z kokosu, cukru i Crème fraîche! Ciasto pycha na slodko jak i na drugi dzien, kiedy wszystkie smaki sie przegryza. Niebo w gebie powiem Wam tylko tyle! Przepis znaleziony w gazetce "LECKER" wydawanej przez KOCHEN UND GENIESSEN. Polecam z calego serca!

Skladniki na tortownice o srednicy 28 cm:

  • 1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
  • 450 g Crème fraîche
  • 150 g miekkiego masla
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 160 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kokosu

Dodatkowo na dekoracje:

  • kokos
  • wisnie

Tortownice wysmarowac maslem i oproszyc maka. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C.

Wisnie wyjac na sitko i odsaczyc. Ubic maslo i 160 g cukru na puszysta mase, dodac sol i zmiksowac. Wbijac jajka jedno po drugim. za kazdym razem ubijac. Dodac 150 g Crème fraîche. Make i proszek do pieczenia przesiac do masy maslanej. Zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Wlac do tortownicy i wyrownac. Wisnie zmieszac z pol szklanki kokosu i rownomiernie poukladac na ciescie. Piec okolo 30 minut do momentu az kokos ladnie sie przyrumieni.

Pozostaly cukier, kokos i Crème fraîche wymieszac na jednolita mase. Mase wylozyc na ciasto i piec kolejne 20 minut.

Wyjac z piekarnika i ostudzic. Na dekoracje obtoczyc kilka wisni w kokosie i wysypac na wierzch. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi