Buleczki i drozdzowki
poniedziałek, 07 marca 2011
Skladniki na 12 buleczek:
Skladniki na nadzienie (u mnie gotowe nadzienie Schwartau):
Jesli ktos nie mam dostepu do gotowej masy makowej, moze ja przygotowac samemu. Nalezy zaczac dzien wczesniej :). Mak namoczyc na noc, zmielic dwukrotnie (mozna tez zalac niewielka iloscia wody, gotowac 20 minut, odcedzic; wody ma byc bardzo malo!). Dodac pozostale skladniki, wymieszac. Nadzienia wychodzi bardzo duzo. Tluszcz roztopic, dodac mleko, podgrzac do letniej temperatury (nie moze byc gorace!). Drozdze suche wymieszac z maka. Dodac pozostale skladniki, wyrobic ciasto, az bedzie gladkie. Odlozyc przykryte w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu dokladnie wyrobic, by usunac pecherzyki powietrza. Gotowe ciasto rozwalkowac na placek o wymiarach okolo 30 x 50 cm. Posmarowac ciasto nadzieniem, zwinac w rolade, ktora pokroic na kawalki o grubosci okolo 3 cm. Ulozyc je na blaszce w sporych odstepach. Trzonkiem noza lub drewniana lyzka nacisnac wzdluz srodka kazdego odcietego kawalka, aby jego boki uniosly sie dory. Odstawic (przykryte lnianym reczniczkiem) do wyrosniecia, ale nie na dlugo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosna, posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nastawic do temperatury 220°C. Wyrosniete buleczki wstawic do piekarnika i piec okolo 10 minut. Udekorowac lukrem.
poniedziałek, 24 stycznia 2011
Skladniki na 10 mini bagietek:
Make przesiac do miski, dodac drozdze, cukier i sol. Wymieszac. W malym rondelku podgrzac wode do letniej temperatury. Wlac do maki, dodac maslo. Wyrobic okolo 10 minut. Ciasto powinno byc bardzo gladkie i lsniace. Blache wyscielic papierem do pieczenia lub jesli macie teflonowa oproszyc lekko maka. Ciasto podzielic na 10 rownych czesci. Ulozyc na blaszce w pewnych odstepach od siebie, buleczki rosna w piekarniku. Naciac ostrym nozem, popryskac woda i posypac ziarnami sezamu. Odstawic na doslownie 5 minut. Wlozyc do nagrznaego do 190°C piekarnika. Piec okolo 20 minut do lekkiego zarumienienia sie buleczek. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe :)
wtorek, 11 stycznia 2011
Skladniki na 20 buleczek:
Make przesiac z sola do duzej miski, dodac cukier, po srodku zrobic wglebienie. Drozdze rozpuscic w mleku, wlac do dolka, lekko posypac z wierzchu maka i zostawic w temperaturze pokojowej na 15 do 20 minut. Po tym czasie wlac wode, wymieszac formulujac wilgotne, miekkie ciasto. Wyrabiac na stolnicy oproszonej lekko maka przez 8 - 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Wlozyc do miski, przykryc reczniczkiem i zostawic do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice, lekko ugniesc i zostawic na 5 minut. Nastepnie podzielic na 20 czesci, z kazdej formowac w dloniach kulke, a nastepnie lekko rolowac, by nadac buleczce owalny ksztalt. Wierzch delikatnie posypac maka, ulozyc na blasze w duzyh odstepach. Przykryc reczniczkiem i zostawic na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie buleczkom zrobic gleboki przedzialek, mozna robic kantem reki lub koncem drewnianej lyzki. Ponownie odstawic na 15 minut. Piekarnik nagrzac do 230°C, na dole umiescic pojemnik zaroodporny z woda. Piec okolo 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac studzic na kratce albo jesc jeszcze cieple ;)
środa, 05 stycznia 2011
Skladniki na 20 buleczek:
Dodatkowo:
Nastawic piekarnik na 190°C. Make pszesiac do miski. Dodac sol i cukier. Wymieszac. Dodac olej. W cieplej wodzie rozpuscic drozdze i wlac do maki. Wyrobic miekkie i gladkie ciasto. Wyrabiac do momentu az bedzie latwo odchodzilo ode reki lub od brzegow miski miksera. Formowac kulki i ukladac w pewnej odleglosci od siebie na blaszce oproszonej maka. Buleczki ladnie rosna podczas pieczenia. Posmarowac jogurtem naturalnym i posypac ziarnami. Piec okolo 25 minut do zarumienienia sie buleczek. Wyjac ostudzic na kratce. Gotowe ;)
niedziela, 02 stycznia 2011
Skladniki na 16 buleczek:
Dodatkowo:
Przygotowac dwie tortownice o srednicy 24 cm, spody wylozyc papierem do pieczenia. Make przesiac do miski miksera. Dodac drozdze i wymieszac. Jajko roztrzepac z mlekiem, skorka otarta z cytryny i cukrem. Dodac maslo i sol. Wszystko wlac do maki i zagniesc miekkie elastyczne ciasto. Odstawic do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, podzielic na 16 czesci. Z kazdej czesci zrobic kulke, ktora rozplaszczyc w dloni, w srodek nalozyc lyzeczke powidel i sklajac. Ukladac ciasno w trotownicy zlaczenieniami do dolu. Przykryc sciereczka i pozostawic cieplym miejsu do podwojenia objetosci. Przed samym pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac platkami migdalow i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 25 minut. Do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe ;)
środa, 29 grudnia 2010
Skladniki na 10 sconsow:
Nagrzac piekarnik do 200°C. Make z proszkiem i sola wymieszac w misce. Wetrzec maslo i musztarde. Wsypac pietruszke i ser. W osobnym naczyniu lekko ubic bialko jaja, mleko i smietane, wlac do maki i wszystkie skladniki polaczyc. Lekko wyrobic na omaczonym blacie, rozplaszczyc na grubosc okolo 2 cm i wycinac szklanka skonsy. Zoltko rozmieszac z odrobina wody, skonsy ulozone na blasze z papierem do pieczenia posmarowac zoltkiem i posypac nasionami. Piec okolo 15 - 20 minut na srodkowej polce piekarnika. Wyjac i jesc jeszcze cieple. Gotowe ;)
piątek, 24 grudnia 2010
Skladniki na 14 buleczek:
Dodatkowo na nadzienie:
Do miski miksera przesiac dwie szklanki maki i drozdze. Wymieszac i odstawic na bok. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac mleko, sol i cukier. Podgrzewac do momentu az osiagnie letnia temperature. Dodac ta miksture do maki. Wbic jajka i wszystko zmiksowac robotem na jednolita mase okolo 3 minut. Dodac pozostala ilosc maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Wlozyc do naoliwionej miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia, do podwojenia objetosci. W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Wszystkie skladniki wymieszac. Gotowe ciasto wyrobic raz jeszcze ale krotko. Podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Posmarowac nadzieniem i zwinac w rolade. Podzielic na 7 czesci. Dwie tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc gotowe slimaczki, tak aby powstal kwiat. Przykryc i odstawic do napuszenia na okolo 30 minut. Nagrzac piekarnik do 180°C. Piec okolo 20 do 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Mozna dekorowac lukrem. 100 g cukru pudru wymiszac z dwiema lyzkami wody. Polac po slimaczkach. Gotowe ;) Jesli ktos lubi moze do nadzienia dodac rodzynki lub orzeczy!
środa, 01 grudnia 2010
Skladniki na 15 malych buleczek:
Do rondelka wlac wode, dodac maslo i mieszajac podgrzac na malym ogniu. Gdy maslo sie rozpusi, dodac jogurt i podgrzewac do temperatury 40°C. W duzej misce polaczyc przesiana make z drozdzami, sola i cukrem. Calosc zalac ciepla mikstura jogurtowa, wbic jajko i wszystko dobrze wymieszac. Potem zagniesc gladkie, nieco lepkie i luzne ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec nalezy je skladac co pol godziny. Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci i uformowac okragle buleczki. Ukladac je na naoliwionej blasze, zlaczeniem do dolu. Przykryc sciereczka i wlozyc do duzego foliowego worka. Nastepnie calosc umiescic w lodowce. Pozostawic na cala noc. Nastepnego dnia okolo 30 - 45 minut przed pieczeniem, wyjac buleczki z lodowki i zostawic do ogrzania. Przed wlozeniem do piekarnika buleczki nalezy naciac na krzyz. Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 190°C, przez okolo 20 - 25 minut, az sie lekko zeloca. Wyjac i studzic na kratce.
poniedziałek, 29 listopada 2010
Skladniki na 12 buleczek:
Ponadto:
Wszystkie skladniki umiescic w misce miksera z hakiem i mieszac, az wszystko sie polaczy - okolo 3 minut. Zwiekszyc predkosc mikresa i mieszac do wiekszego rozwiniecia glutenu - okolo 7 minut. Ciasto umiescic w lekko naoliwionej misce, przykryc i zostawic do fermentacji na 1 godzine lub do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto podzielic na 12 czesci. I kazda czesc na trzy czesci formulujac 3 kuleczki. Posmarowac foremki do muffinek maslem. Do kazdek foremki wlozyc po trzy kuleczki. Przykryc reczniczkiem i odstawic raz jeszcze do wyrosniecia. Na okolo 1 i 1/2 godziny. I tak powinny wygladac napuszone... Wyrosniete kulki ciasta posmarowac roztopionym maslem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Po upieczeniu forme z ciastem odwrocic i wyjac buleczki. Gotowe :)
Skladniki na dwa kwiaty (12 buleczek):
Ponadto:
Make przesiac do miski. Dodac suchy mak i sol i razem wymieszac. Maslo roztopic, przestudzic. Dodac letnie mleko i cukier. Dodac drozdze i wymieszac na jednolity plyn. Wlac do maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci. Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, tak aby powstaly dwa kwiaty. Przykryc. W tym momencie wlaczyc piekarnik i nagrzac do 180°C. Kiedy piekarnik osiagnie temperature 180°C nalezy posmarowac buleczki jajkiem roztrzepanym ze smietanka i posypac makiem. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 30 minut do lekkiego zarumienienia. Studzic na kratce. Do tego podawac aromatyczne maslo np.: z otarta skorka z cytryny lub pomaranczy lub tez wymieszanym z cynamonem. Mniam ;)
|
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Inspiracje
Tagi
|