Ciasta z kremem

niedziela, 30 października 2011



Ojej znow mnie tu wieki nie bylo! Ostatnimi czasy nie mam czasu - moj zwiazek zakonoczony, nowe zycie zaczete, duzo pracy uff... ;) ale juz niedlugo powinno sie wszystko skonczyc i bede miala wiecej czasu dla bloga i dla mojej pasji!!! Dzis prezentuje ciasto dla Bogow i wielbicieli czekolady i kokosu. Przepis zaczerpniety z bloga Dorotki i malymi zmianami w proporcjach i wykonaniu kremu! Polecam wszystkim bo ciacho jest naprawde boskie, wilgotne mocno czekoladowe z posmakiem kokosu i ten krem ach trzeba go wyprobowac!

Skladniki na ciasto:

  • 55 g gorzkiej czekolady (70% - ja dalam Lindt, polamanej na kawalki)
  • 85 g ciemnego kakao
  • 200 ml wrzacej wody
  • 145 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g masla
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej

Skladniki na krem:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
  • 4 lyzki Likieru Kokosowego Malibu

Skladniki na polewe:

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

 

Czekolade i kakao umiescic w miseczce, zalac wrzaca woda. Wymieszac, do rozpuszczenia sie czekolady i uzyskania gladkiej masy. Przestudzic.

Make, sode, proszek i sol przesiac.

Oba cukry wsypac do misy miksera i wymieszac. Dodac do nich roztopione maslo, krotko zmiksowac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do uzyskania puszystej masy.

Powoli wlewac mleko kokosowe, na przemian z przestygnieta czekolada, zmiksowac. Dodac przesiane suche skladniki (maka, soda, proszek do pieczenia i sol), zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow.

Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Przelac gotowa mase. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac ciasto z piekarnika i wystudzic calkowicie.

Zimne ciasto przekroic wzdluz. 

Smietane kremowke ubic dodajac stopniowo cukier puder, pod koniec ubijania dodac serek mascarpone i ubic wszystko razem. Dodac wiorki kokosowe i likier Malibu, delikatnie wymieszac. Wylozyc krem na dolna czesc ciasta, nalozyc gorna czesc i wstawic do lodowki. 

Przygotowac polewe czekoladowa. Czekolade polamac na kawalki. Mleko kokosowe doprowadzic do wrzenia i zalac nim czekolade. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzic i wylac na ciasto. Mozna udekorowac wiorkami kokosowymi. Gotowe :)

wtorek, 15 lutego 2011

Z okazji Walentynek przygotowalam jeszcze ciasto kokosowe w ksztalcie serca, nadziane kremowka waniliowa i kawaleczkami mango, zeby tego bylo malo ciasto jest polane lukrem z ziarnami marakuji. Uffff - bombowe polaczenie :) ale jakie pycha! Przepis znaleziony na stronie www.taste.com.au. Ciasto mozna przygotowac nie tylko w formie serca i tez na inne okazje :)

Skladniki na ciasto:

  • 125 g miekkiego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 wiorek kokosowych
  • 1 i 1/4 maki pszennej
  • 1 szklanka maslanki

Skladniki na nadzienie:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 mango, obrane ze skorki i pokrojone w kosteczke

Skladniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g stopionego masla
  • 2 marakuje (ziarna)

Nagrzac piekarnik do 180°C. Wysmarowac tluszczem forme serca o srednicy 25 cm i 6 cm wysokosci. Wyscielic podloze papierem do pieczenia.

Maslo ubic mikserem recznym na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac. Wbic jajka. Zmiksowac do poleczenia sie skladnikow. W dwoch partiach dodac kokos, przesiana make i maslanke. Wszystko ubic do powstania jednolitej masy. Przelac ciasto do formy i wlozyc do piekarnika.

Piec okolo 30 - 40 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest juz gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic okolo 5 minut w formie. Wyjac z formy i ostudzic calkowicie.

Kremowke ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac kawaleczki mango i delikatnie wymieszac.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Na dolna czesc nalozyc krem i przykryc gorna czescia.

Wszystkie skladniki na lukier dobrze zmiksowac. Wylac na wierzch. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Kroic bardzo ostrym nozem i delektowac sie tropikalnym smakiem :)

środa, 02 lutego 2011

Czy to nie wyglada smakowicie? Mi tam sie podoba :) jest cudowne. Mieciutka rolada czekoladowa do tego krem Stracciatella i truskawki. Wszystkie te skladniki mialam akurat w lodowce i oczywiscie ochote na taki zestaw! Przepis na czekoladowy biszkopt od Dr. Oetkera, na krem z glowy :)

Skladniki na biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 50 g maki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 30 g ciemego dobrej jakosci kakao
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 lyzek goracej wody
  • 125 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Skladniki na krem Stracciatella:

  • 500 g smietany kremowki, bardzo zimnej
  • 24 g cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o grubych oczkach
  • 500 g truskawek, pokrojonych na male kawaleczki

Nastawic piekarnik na 200°C. Blache o wymiarach 30 cm x 40 cm wylozyc papierem do pieczenia i posmarowac odrobina oleju. Na boku przygotowac papier do pieczenia o takich samych wymiarach jak blacha. Posypac odrobina cukru.

Bialka oddzielic od zoltek. Make pszenna, make ziemniaczana, kakao i proszek do pieczenia zmieszac w malej miseczce. Zoltka ubic z goraca woda na piane , dodajac stopniowo 2/3 ilosci cukru. Bialka ubic na sztywno, dodac pozostaly cukier. Ubite bialka i mieszanke maczna dodawac na przemian do ubitych zoltek.  Wymieszac delikatnie. Wylac na blache.

Piec okolo 15 minut. Wyjac i natychmiast przerzucic na przygotowany papier. Pokropic woda papier, ktory byl pieczony razem z ciastem, po czym zerwac. Zwinac w rolade. Odstawic do przestudzenia.

W miedzyczasie przygotowac krem. 350 g kremowki ubic razem z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac starta czekolade. Wymieszac.

Ostudzona rolade rozwinac posmarowac kremem. Na kremie ulozyc truskawki. Nastepnie znowu zwinac w rolade. Pozostala kremowke ubic. Posmarowac rolade. Posypac starta czekolada i ozdobic truskawkami. Gotowe :)

środa, 10 listopada 2010

To ciasto upieklam ze wzgledu na moja siostre :) Chwalila mi sie ostatnio, ze upiekla "Pychotke" i ze wyszla super smaczna! Juz na wielu blogach kulinarnych ja widzialam i sie zastanawialam nad jej zrobieniem no i w koncu sie zdecydowalam, wiecie co Wam moge powiedziec? Ze moja siostra miala racje, bo ciasto jest naprawde super. Niesamowicie kruche, z pyszna masa kremowa i beza, a dodatek kwaskowatego dzemu przelamuje slodkosc calosci! Pycha! Przepis od Dorotki z Moich Wypiekow :)

Skladniki na kruche ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • pol szklanki cukru pudru
  • 200 g masla lub margaryny (u mnie maslo)
  • 6 zoltek

Wszystkie skladniki wyrobic. Powstale ciasto zagniesc w kule i podzielic na pol. Dwie jednakowe blachy (o wymiarach 25 cm x 33 cm) wylozyc papierem do pieczenia, po czym wylepic je ciastem.

Ponadto:

  • 1 sloiczek dzemu z czarnej porzeczki (450g) - ja dodalam domowy dzem sliwkowy
  • 120 g platkow migdalowych

Na kazdym ciescie rozsmarowac po polowie dzemu.


Skladniki na beze:

  • 6 bialek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1lyzka maki ziemniaczanej lub Maizeny

Bialka ubic na sztywna piane (dodajac odrobine soli). Nastepnie dodawac stopniowo lyzka po lyzce cukier puder, ciagle ubijajac. Na koniec dodac make ziemniaczana i delikatnie wymieszac. Rozlozyc po polowie bezy na kazda blache. Posypac polowe platkow migdalowych na kazda mase bezowa.


Piec w temperaturze 175°C przez okolo 40 minut. Placki ostudzic.

Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 2 zoltka
  • 3 lyzki cukru migdalowego (ja dodalam waniliowego)
  • 200 g masla
  • 2 lyzki amaretto

Jedna szklanke mleka zagotowac z cukrami. druga zmiksowac z zoltkami i maka, dodaj do gotujacego sie mleka, zagotowac. Ostudzic, przykrywajac folia spozywcza. Miekkie ciasto utrzec na puch, stopniowo dodawac ostudzony budyn, caly czas ucierajac. Dodac amaretto i zmiksowac.

Gotowe ostudzone placki przelozyc masa kremowa. schlodzic przez minimum 3 godziny w lodowce.



wtorek, 09 listopada 2010

Dla wielbicieli dobrych ciast :) sycace ale przepyszne! Ja, chociaz oczy chcialy wiecej, zjadlam tylko jeden kawalek. Wnetrze kryje w sobie wszystko co czlowiek potrzebuje do szczescia: orzeczy, miod, budyn i masa toffi hmnnn... "Miod w gebie" powiedzialaby moja mama :) Trzeba pamietac, ze to ciasto ma w skladzie miod, i pieczemy je przynajmniej dzien wczesniej zeby zmieklo. Za przepis dziekuje Dorotus76. Naprawde polecam ...

Skladniki na ciasto:

  • 600 g maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 zoltka
  • 200 g margaryny
  • 3 lyzki mleka
  • 3 lyzki miodu
  • 2 lyzeczki sody oczyszonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

  • 125 g margaryny
  • 4 lyzki cukru
  • 2 lyzki miodu
  • 200 g posiekanych orzeczow wloskich (dodalam orzeszki roznego typu)

Krem 1:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego

Krem 2:

  • 1 puszka skondensowanego mleka slodzonego lub gotowej masy toffi (w Polsce nazywa sie to gotowa masa kajmakowa, w innym regionach swiata "dulce de leche")

Make wymieszac z soda oczyszczona i posiekac z margaryna. Dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto, po czym podzielic je na 3 czesci. Wylepic cieniutko ciastem trzy identyczne, prostakatne formy wylozone papierem do pieczenia. Na jedna czesc ciasta wylac goraca polewe orzechowa (wszystkie skladniki laczymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie czesci ciasta w temperaturze 180°C przez okolo 10 minut (plat o masa orzechowa piec okolo 15 minut). Ugotwac budynie, zuzywajac 1/2 mleka mniej niz jest w przepisie. Gorace wylac na plat ciasta.

Jesli ktos nie ma dostepu do gotowej masy kajmakowej nie ma zadnego problemu, mozna ja przygotowac w bardzo prosty sposob. Puszke z mlekiem wlozyc do garnka z woda i gotowac pod przykryciem 2 godziny (wazne jest ze puszka musi byc caly czas zanuzona w wodzie, jesli woda wyparuje, nalezy dolac).

Na jeden upieczony i ostudzony placek nalozyc goracy budyn, przykryc drugim plackiem posmarowanym polewa kajmakowa, nastepnie nakryc plackiem z polewa orzechowa. Ciasto jest naprawde przepyszne!!!

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi