Zupy i Curry

piątek, 29 lipca 2016

Zdrowa i latwa w przygotowaniu zupa z dodatkiem mleczka kokosowego. Smak kwaskowo- slodki - bardzo interesujacy. Palce lizac ;)

Skladniki dla 4 osob:

  • 1 duza cebula
  • kawaleczek imbiru (wielkosci orzecha wloskiego)
  • 3 duze marchewki
  • 500 g brokula
  • 200 g pieczarek
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego (bez cukru)
  • 400 ml bulionu wyrzywnego lub drobiowego
  • swiezo zmielony pieprz, sol
  • sok z limonki
  • peczek kolendry lub pietruszki

Cebule i imbir obrac i pokroic w drobna kosteczke. Marchewke w cienkie paseczki, pieczarki kto jak lubi. Brokul podzielic na male rozki. Piersc z kurczaka umyc i wysuszyc, pokroic w cienkie paseczki.

W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Podsmazyc okolo 2 minut piersc z kurczaka, wyjac do malej miseczki i przykryc folia aluminiowa. Cebule, imbir i paste curry wlozyc do garnka i podsmazyc przez kolejne 2 minuty. Dodac marchewke i poddusic przez pare minut. Wlac mleczko kokosowe i bulion. Wszytko pogotwac przez okolo 5 minut. Dodac brokula i pieczarki i gotowac przez kolejne 5 minut. Przyprawic sola, pieprzem i sokiem z limonki. Dodac piersc z kurczaka. Po okolo 2 minutach zupka jest gotowa. Kolendre lub pietruszke posiekac i posypac juz nalana do talerzy zupke. Gotowe ;)

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Najlepsze dania sa te, ktore sie przygotowuje ze skladnikow, ktore sie znajdzie w kuchni ;) Tak oto powstalo to pyszne danie - szybkie w przygotowaniu i mega zdrowe.

Jestem fanka tajlandzkich potraw z curry, imbirem i mleczkiem kokosowym - oczywiscie nie moglam sie bez tego obyc!!! Do dziela!

Skladniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 duze slodkie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 szalotki
  • 4 zabki czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 lyzki ojelu sezamowego lub z orzeszkow ziemnych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 cm swiezego imbiru
  • 3 lyzki czerwonej pasty curry
  • 2 malutkie papryczki chili (czerwone)
  • ryz basmati
  • kawaleczki piersi z kurczaka (opcjonalnie)

Wszystkie warzywa oczyscic i pokroic na male kawaleczki. Cebulki szalotki i czosnek posiekac. Papryczki chili posiekac. Imbir obrac i zetrzec na tarce (drobne oczka).

W duzym garknu zagotowac bulion warzywny dodajac papryczki chili. Po 3 minutach dodac dynie, slodkie ziemniaki i marchewke. Poddusic przez pare minut, warzywa powinny byc dosc miekkie, ale nie za miekkie.

W woku podgrzac olej, wrzucic czosnek i szalotki i poddusic przez pare minut. Dodac paste curry i podsmazyc przez kolejne 2 minuty. Wlac mleczko kokosowe i mieszajac doprowadzic do zagotowania. Przelac do warzyw. Dodac imbir i wszystko razem dusic przez pare minut.

Podawac z ryzem! Ja mialam jeszcze w lodowce kawaleczki piersi z kurczaka ;) bez przyprawiania mozna je nakluc na patyczek bambusowy i wrzucic do garnka, i ugotowac z warzywami ... ladnie wygladaja jako dekoracja! I pasuja smakowo do potrawy! Gotowe :)

niedziela, 11 stycznia 2015

Witam ponownie ;) Przepraszam za tak dluga przerwe ale tyle sie wydazylo w moim zyciu, ze jakos nie znalazlam czasu na nowe posty!! Mam nadzieje, ze w tym roku bede wiecej czasu poswiecac blogowi i Wam!

Pierwsza propozycja - zupa dyniowa bez gotowania! Boska, latwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje normalnie super!

Skladniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 5 malych szalotek (albo malych cebulek)
  • 4 cm imbiru
  • 6 lyzek oliwy z oliwek
  • sol i swiezo zmielony pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego

Piekarnik nagrzac do 180° z termoobiegiem. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.

Dynie umyc, pozbyc sie miekkiego srodka i pestek, pokroic na male kawaleczki. Szalotki posiekac na mala kosteczke. Imbir obrac i pokroic na paseczki. Wszytko uozyc na papierze do pieczenia, polac oliwa z oliwek. Posolic i popieprzyc. Wstawic do piekarnika na okolo 25 minut. Trzeba od czasu do czasu podgladac i uwazac, zeby szalotki sie nie przypiekly za bardzo bo moga byc gorzkie.

W miedzyczasie przygotowac bulion warzywny. Ja tu bylam za leniwa i uzylam bulionu w kostce ;) Rozpuscilam go we wrzatku. Bulion nalezy wlac do mixera. Podpieczona dynie z szalotkami i imbirem wlozyc do mixera i wszytko zmiksowac. Gotowe ;)

środa, 09 lutego 2011

W koncu sie zdecydowalam na ta smaczna zupke :) Juz kilka tygodni temu pytalam mamy jak ona ja przygotowuje, bo ja takie beztalencie z czasow dziecinstwa nic sie nie nauczylam :) Szczerze mowiac nie pamietalam dokladnie co mi mama mowila, ale zrobilam na swoje wyczucie. I wyszla wysmienita. Prawie jak u mamy a i moze jeszcze lepsza :) Ci, ktorzy mi towarzyszyli przy jedzeniu powiedzieli, ze byla pyszna.

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 kosci wolowe, z chudym miesem (takie na zupe)
  • 100 g bekonu lub boczku
  • 3 duze ziemniaki
  • 400 g kapusty kiszonej, ja niestety nie mialam takiej swiezej jak byla zawsze u mnie w domu, wiec dalam z puszki (sauerkraut)
  • 1 duza marchewka
  • sol, pieprz
  • majeranek (okolo 1 lyzeczki)
  • 4 ziela angielskie
  • 5 lisci laurowych
  • okolo 2 litrow wody

Do garnka wlozyc kosci wolowe i zalac woda. Gotowac na malym ogniu okolo jednej i pol godziny. Dodac pokrojony w paseczki bekon. Ziemniaki umyc i pokroic w kostke. Dodac do garnka. Marchewke obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach. W przypadku kiedy podczas gotowania kosci, wyparowalo duzo wody, spokojnie mozna dolac. Ja dolalam okolo pol litra. Dodac przyprawy. Pogotowac do momentu kiedy ziemniaki zmiekna. Dodac kapuste kiszona. Gotowac jeszcze okolo 20 minut. Sprobowac i doprawic do smaku. Podawac ze swiezym lub tostowanym razowym chlebem. Gotowe :)

piątek, 26 listopada 2010

Wczoraj obchodzilismy Swieto Dziekczynienia! Nie wiem czy wiedzieliscie ale w Stanach Zjednoczonych "Thanksgiving" jest prawie tak samo wazne jak Swieta Bozego Narodzenia, a dla niektorych nawet wazniejsze! Wszyscy znajomi i rodzina zbieraja sie w jednym miejscu i kazdy przynosi cos do jedzenia. Ja z tej okazji jako piersze danie przygotowalam przepyszna zupe - krem brokulowy z croutonsami! Smaczna, pozywna i latwa do przygotowania. Byl tez indyk z dodatkami, pasta, salatki i desery ;)

Skladniki dla 8 osob:

  • 1 duzy brokul
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 kostki rosolowe
  • 100 g masla
  • 6 lyzek kwasnej smietany
  • okolo 1 litr wody
  • sol i swiezo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 8 kromek chleba tostowego (ja dalam chleb sezamowy)
  • 2 lyzki masla

Brokul umyc i odkroic srodek. Podzielic na male czesci. Cebule obrac i posiekac. Ziemniaki obrac i pokroic w mala kosteczke.

W duzym garnku roztopic maslo wrzcuci cebule i poddusic na szklisty kolor. Dodac ziemniaki i brokul i wymieszac z grubsza. Wode zagotowac z dwiema kostkami rosolowymi. Wlac do garnka z warzywami. Doprowadzic do wrzenia po czym zmniejszyc ogien i gotowac do momentu az warzywa beda miekkie. Sciagnac z palnika. Ostudzic przez okolo 15 minut. Do blendera wlac 1/3 zawartosci garnka i dodac 2 lyzki kwasnej smietany. Tak postapic z reszta warzyw. Doprawic sola i mielonym pieprzem. Przed podaniem podgrzac, uwazajac zeby nie zagotowac (smietana moglaby sie zwazyc).

Na croutons na patelni rozpuscic 2 lyzki masla. Kromki chleba pokroic w kosteczke. Wrzucic na maslo i podsmazyc na bardzo malym ogniu, do momentu az beda suche i chrupiace. Uwazac zeby ich nie przypalic :)

Zupe - krem brokulowy mozna jesc na zimno lub na goraco! Polecam bo jest naprawde smaczna.

środa, 10 listopada 2010

Najsmaczniejsza zupa jaka jadlam :) nie uwierzycie ale ta zupa jest jedna z najbardziej znanych dietetycznych zup na swiecie! Na dodatek jest bomba witaminowa. Jesli ktos juz raz slyszal o magicznej diecie "Magic Soup" z Ameryki wie o czym mowie. Ta dieta jest juz ponad 30 lat na naszej Ziemi. Istnieje wiele wariantow z kazdego kraju. Dzis Wam zaprezentuje styl azjatycki, ktorej autorem jest Eckart Witzigmann. Musicie ja ugotowac, jest przepyszna i nie zapominajcie SUPER ZDROWA :)

Skladniki dla 6 osob:

  • 500 g kapusty bialej (mala glowka)
  • 300 g kalafiora
  • 170 g marchewki
  • 1 peczek selera
  • 300 g pomidorow
  • 2 czerwone papryki
  • 150 g bialej cebuli
  • 150 g pora
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzka ostrego curry
  • 1 lyzka poszatkowanego kminku
  • 2 zabki czosnku
  • 200 ml puree pomidorowego
  • 1,5 l wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 lyzka kolendry
  • 2 liscie laurowe
  • 2 malutkie, ostre papryczki, poszatkowane
  • 2 cm swiezego lubczyka
  • 2 zdzbla trawy cytrynowej lub sok z cytryny
  • sos sojowy
  • swieza pietruszka

Wszystkie warzywa umyc i pociac w male kawaleczki. W duzym, wysokim garnku ze stali nierdzewnej rozgrzac oliwe z oliwek. Wrzucic cebule i por. Podsmazyc. Posypac Curry, dodac kminek i swiezo przecisniety przez praske czosnek. Krotko podsmazyc.

Dodac pozostale warzywa i puree z pomidorow. Dolac wode, kostki bulionu warzywnego, kolendre, liscie laurowe, papryczki, swiezo startego lubczyka i trawe cytrynowa. Zagotowac.

Gotowac przez 10 minut, po czym zredukowac temperature i gotowac na malym ogniu do czasu az warzywa bede miekkie, uwazajac zeby sie nie rozgotowaly. Doprawic sosem sojowymi swieza pietruszka. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi