Potrawy z piekarnika

wtorek, 16 sierpnia 2011

Oto powiazanie do poprzedniego wpisu! To wlasnie do tego kurczaczka byly podane owe zapiekane pieczarki. Podane wszystko razem sprawia ze podczas kolacji bedziecie sie czuc jak w 5 - gwiazdkowej restauracji :) moze lekko przesadzam, ale polaczenie tych dwoch dan to naprawde cos niespotykanego na codzien ;) Przepis Asi, troche przeze mnie zmieniony... Wyprobujcie koniecznie!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 3 udka z kurczaka
  • opakowanie serka ziolowego dobrej jakosci
  • kilka lyzek oliwy z oliwek
  • 2 srednie cebule
  • kilka zabkow czosnku
  • swiezy rozmaryn
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Udka umyc i osuszyc. Cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac i pokroic w plasterki. W naczyniu zaroodpornym ulozyc na dno cebule i posypac plasterkami czosnku. Udka kurczaka przepolowic, doprawic sola i pieprzem. Pod skore kazdej czesci wcisnac serek ziolowy i kawaleczki rozmarynu. Wszystkie ulozyc na cebuli i czosnku. Posmarowac oliwa z oliwek i wstywic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac przez okolo godziny. Wyjac z piekarnika i podawac np. z zapiekanymi pieczarkami lub innymi dodatkami. Mniam pycha !!! Gotowe :)

I jeszcze jedno ujecie z calosci dania :)

Uwielbiam ta potrawe :) zapiekane swieze pieczareczki podduszone na bialym winie, z pyszna szyneczka, zdrowymi oliwkami i swiezym sosem maslano - cytrynowym. Pycha :) Tym razem byly podane z kurczaczkiem z rozmarynem i serkiem ziolowym, na ktorego to przepis w nastepnym wpisie!!! Przepis na pieczarki z Ksiazki "Es weihnachtet sehr" Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g swiezych pieczarek
  • 100 g surowej szynki
  • 50 g zielonych oliwek
  • 100 g startego sera Gouda
  • 100 g miekkiego masla
  • sol, swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzki slodkiej smietanki
  • 50 ml bialego wina, dobrej jakosci
  • 2 zoltka
  • 2 lyzki soku z cytryny, swiezo wycisnietego

Pieczarki umyc i osuszyc, jesli sa bardzo duze pokroic na cwiartki lub polowki. Oliwki pokroic w plasterki a szynke w kosteczke. Na duzej patelni rozgrzac 50 g masla. Wlozyc pieczarki i poddusic kilka minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szynke, oliwki, wlac smietanke i wino. Doprowadzic do zagotowania. Przelozyc wszystko do zaroodpornego naczynia. 

Reszte masla, zoltka i sok z cytryny ubic nad para do momentu zgestnienia sosu. Polac pieczarki. Posypac wszystko startym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac do momentu kiedy ser bedzie lekko zpieczony. Podawac na goraco. Jesli nie jako glowne danie z bialym pieczywem jako dodatek np. do kurczaka z rozmarynem ;) Gotowe !!!

środa, 27 lipca 2011

Oto moj obiadek z wczoraj, o ktorym juz pisalam :) Zapiekany kalafior z szyneczka i pysznym sosem. U mnie jak zawsze szybkie danie i do tego jakie wytrawne! Przepis z ksiazki "Es weihnachtet sehr" napisanej przez Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki:

  • 1 sredni kalafior
  • 30 g masla
  • 2 cebule
  • 250 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 1 lisc laurowy
  • sol
  • swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 ml kwasnej smietany
  • 1 zoltko
  • 100 g startego Emmentalera
  • 30 g maki pszennej
  • 250 g ugotowanej szynki

Do duzego garnka wlac wode i zagotowac, pod koniec dodajac sol. Caly kalafior wlozyc d o gotujacej sie wody i podgotowac okolo 20 minut, zeleznie od wielkosci kalafiora. Gotowy kalafior ma byc nie za miekki ale tez nie twardy.

W miedzyczasie obrac cebule i pokroic w bardzo drobna kosteczke. Maslo rozgrzac na patelni i podsmazyc w nim cebulke. Dolac wode i mleko. Dodac lisc laurowy i przyprawic sola i swiezo strarta galka muszkatolowa. Zagotowac. W miseczce wymieszac kwasna smietane i zoltko, dodac make i wymieszac tak zeby nie bylo grodek. Dodac 50 g startego Emmentalera. Dolac do wywaru i raz jeszcze zagotowac.

Kalafior wyjac z wody i ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Szynke zwinac w ruloniki ulozyc obok brokula. Polac sosem i posypac wszystko pozostalym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac do momentu zarumienienia sie kalafiora. Wyjac z piekarnika i podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

 

środa, 16 marca 2011

Dzis na obiadek mialam ochote na kurczaka :) ale nie wiedzialam jakiego typu - zdecydowalam sie na zlaczenie smakow, ktore uwielbiam: musztarda, chrzan i miod. Do tego ziemniaczki, odrobinka ziarenek ostrego chilli i tak powstalo moje dzisiejsze danie. Ostro - slodkie z mala zawartoscia tluszczu i nawet szybkie w przygotowaniu :) Ten kto lubi takie palaczenia polecam sprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 2 udka
  • 2 skrzydelka
  • 4 srednie ziemniaki
  • 6 lyzek musztardy dijon
  • 4 lyzki musztardy kozackiej (lub innej slodkawej)
  • pol szklanki miodu
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki soku z cytryny lub octu owocowego
  • 5 lyzek tartego chrzanu ze sloiczka
  • sol i swiezo zmielony pieprz
  • ziarenka chilli

Udka i skrzydelka dobrze przeplukac woda i osuszyc recznikiem papierowym. Ziemniaczki obrac i pokroic w 2 cm kostke. Ulozyc ziemniaczki na dnie formy do casserolle. Udka i skrzydelka naciac i natrzec chrzanem. Ulozyc na ziemniaczkach. Posolic i popieprzyc. Posypac ziarenkami chilli. W malej miseczce zmieszac obie musztardy, sok z cytryny, oliwe z oliwek i miod. Polac polowa sosu nasze danie. Przykryc pokrywka i zapiekac przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zdjac pokrywke i polac pozostalym sosem, posypac ziarenkami chilli. Wstawic raz jeszcze do piekarnika, tym razem bez pokrywki i zapiekac kolejne 20 - 25 minut. Skorka kurczaka ma byc ladnie zarumieniona. Podawac i gotowe :)

środa, 09 marca 2011

Kolejne z przepysznych i jakze szybkich w przygotowaniu dan! Zapiekany brokul z ziemniaczkami w sosie beszamelowym z dodatkiem przysmazanej cebulki i bekonu. Do tego odrobinka sera parmezanu i goudy :) Mi tam smakowalo i to bardzo! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 1 brokul (okolo 400 g)
  • 3 srednie ziemniaki
  • 1 srednia cebula
  • 50 g bekonu
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa

Sos beszamelowy:

  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki maki
  • okolo 250 ml mleka
  • 4 lyzki startego parmezanu
  • sol, pieprz

Ponadto:

  • 50 g sera gouda

Brokul umyc i odciac rozyczki. Ziemniaki obrac i pokroic na kosteczke. Cebule obrac ze skorki i tez posiekac w kosteczke. Bekon pokroic w cienkie paseczki.

W duzym garnku zagotowac wode. Wrzucic brokul i gotowac okolo 5 minut. Wyjac na cedzak i oblac zimna woda. Do tej samej wody wrzucic ziemniaki i podobnie jak brokul gotowac okolo 5 minut. W miedzyczasie podsmazyc cebulke i bekon. Warzywa przelozyc do formy do zapiekania. Cebulke i bekon rozlozyc rownomiernie na warzywach. Posypac swiezo zmielonym pieprzem, galka muszkatolowa i sola.

W rondelku rozpuscic maslo. Wsypac make i powoli dolewac mleko. Mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac przez kilka minut, zeby pozbyc sie smaku maki. Zdjac z palnika i wmieszac starty parmezan. Przyprawic sola i pieprzem. Polac po warzywach. Posypac startym serem gouda.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Wlozyc forme z warzywami i zapiekac okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika jak potrawa uzyska ladny zloty kolor. Podawac na goraco :)

niedziela, 02 stycznia 2011

Jak sobie wroce myslami do czasow mlodosci to az nie moge uwierzyc, ze nie lubialam szpinaku ;) Teraz go uwielbiam! Pyszna potrawa, ktora mozna robic na wiele roznych sposobow. Mozna urozmaicac dodatkami. Moj dodatek na dzis to pikante salami ;) Polecam rowniez z bekonem lub szynka dla tych, ktorzy lubia bardziej beztluszczowe potrawy.

Skladniki dla 3 osob:

  • 6 sredniej wielkosci ziemniakow
  • 400 g swiezego lub mrozonego szpinaku
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • 100 g pikantnego salami
  • 2 jajka
  • 100 g kwasnej smietany
  • 50 ml mleka
  • sol, pieprz, papryka slodka, swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 g kwasnej smietany
  • maslo do posmarowania formy

Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w bardzo cieniutkie plasterki. Cebule pokroic w drobna kosteczke. Szpinak umyc, osuszyc i pozbyc sie lodyzek. Salami pokroic w plasterki, potem w paseczki.

Na patelni podsmazyc cebulke z odrobinka oliwy z oliwek. Dodac salami i podsmazyc razem. Duzy garnek ze stali nierdzewnej postawic na palniku i rozgrzac bez tluszczu. Wrzucic szpinak i poczekac az pod wplywem goraca zacznie sie zapadac. Zdjac z ognia i poszatkowac.

Dodac do cebuli i podsmazyc razem. Przecisnac przez praske zabki czosnku i dodac do szpinaku. Przyprawic do smaku przyprawami i swiezo zmielona galka muszkatolowa. Dodac 100 g kwasnej smietany i wymieszac.

Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Poukladac plasterki ziemniakow na dnie formy. Posolic i posypac swiezo zmielona galka muszkatolowa. Mieszanke ze szpinakiem wylozyc na ziemniaki.

W malej miseczce wymieszac 100 g smietany, mleko, jajka i przyprawic sola i papryka slodka. Wylac na szpinak.

Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 45 minut. W polowie zapiekania przykryc folia aluminiowa zeby wierzch nie byl zbyt ciemny. Gotowe ;)

poniedziałek, 15 listopada 2010

O tym wlasnie pisalam w ostatnim wpisie! Najlepszy obiad, jaki mozecie sobie wyobrazic i wszystko zrobione domowym sposobem. Jesli nie macie dostepu do koziego sera, mozecie go zrobic sami z koziego lub krowiego mleka. Trudne ??? - a gdzie tam :) wszystko jest do zrobienia! Czytajac wpis, przekonacie, sie ze mam racje! Do tego biale, swieze i chrupiace pieczywo ... Moglabym jesc codziennie. Przepis od znajomego Greka. Bardzo polecam ...

Skladniki na ser kozi/krowi:

  • 4 litry mleka swiezego koziego lub krowiego
  • 4 duze cytryny
  • 8 lyzeczek soli

Do duzego garnka wlac mleko. Przez sitko dolac wycisniety sok z cytryn. Zagotowac i gotowac okolo 10  minut do momentu az mleko sie zetnie. Nie mieszac!!! Zdjac z palnika i wmieszac sol. Odczekac okolo 1 godziny zeby sie troche ostudzilo. Na duze sitko wyscielic reczniczek lniany i przelac calosc do reczniczka. Odczekac az serwatka odsiaknie. Skrecic reczniczek, tak aby powstala kula sera w srodku. Zawiazac mocno i wstawic do serwatki. Po calkowitym ostygnieciu wlozyc calosc do lodowki i po dwoch dniach ser gotowy.

Skladniki na ser zapiekany:

  • ser kozi/krowi
  • oliwki
  • 1 cebula
  • okolo 8 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duzy pomidor
  • bazylia, oregano, czerwona zmielona papryka, sol i pieprz

Wyciagnac ser z lodowki. Rozwiazac reczniczek i wyciagnac ser na deske do krojenia. Pokroic ser w 4 plastry. Cebule obrac i pokroic w cieniutkie pierscienie. Pomidora umyc i pokroic w sredniej grubosci plastry.

Naczynie zaroodporne posmarowac oliwa z oliwek. Na dnie naczynia rozlozyc polowe cebuli. Przyprawic sola i reszta przypraw. Na to polozyc plastry sera. Na kazdym plastrze sera ulozyc plastry pomidora, nastepnie reszte cebuli i oliwki. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i reszta przypraw. Polac pozostala oliwa z oliwek.


Piekarnik nagrzac do 200°C. Piec okolo 20 minut. Przykryc folia aluminowa i piec kolejne 5 minut. Gotowe ;)

Podawac z bialym pieczywem. U mnie z francuskimi bagietkami z sezamem. Podczas jedzenia nalezy maczac biale pieczywo w wytworzonym sosie hmmnnnn...... PYCHA :)

O autorze
Tagi