Muffinki

czwartek, 09 czerwca 2016

Czas na deser. Tym razem slodko i kwasnie ;) Latwe i szybkie w przygotowaniu muffinki z jagodami i kropelkami czekoladowymi. Do dziela!

Skladniki:

  • 2 1/2 cups maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 115 g masla, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 3/4 cup drobnego cukru do wypiekow
  • 2 duze jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 lyzka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 cups jagod
  • 50 g kropelek czekoladowych, lub posiekanej czekolady

Piekarnik nagrzac do 180°C. Forme do muffinek wylozyc papliotkami, lub wysmarowac tluszczem.

Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia, sode i sol; wymieszac. W innej misce zmiksowac rozpuszczone maslo z cukrem. Dodac jajka i wymieszac, dodac mleko i ekstrakt z wanilii i raz jeszcze wymieczac. 

Mokre skladniki wlozyc do suchych; szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac jagody i czekolade delikatnie polaczyc z masa. Ciasto przelozyc do papilotek. Piec okolo 20 minut. Podawac posypane cukrem pudrem. Gotowe ;)

wtorek, 10 maja 2016

Swieze w smaku, mieciutkie i takie letnie ;) Z milosci do malin, z zachcianka na biala czekolade. Latwe i szybkie do zrobienia ... Pyszne ...

Skladniki na 12 Muffinek:

  • 300 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 125 g drobnego cukru do wypiekow
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 50 g masla
  • 100 g swiezych malin
  • 110 bialej czekolady

Nagrzac piekarnik do 180°C.

Maliny pokroic na polowki, czekolade posiekac, ale nie za drobno.

Do duzej miski przesiac make i proszek do pieczenia, dodac cukier i wymieszac.

Maslo rozpuscic w malym garnuszku, lub w kuchence mikrofalowej. W drugiej misce zmieszac jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone maslo.

Mokre skladniki wlac do suchyc i szybko wymieszac. Dodac maliny i czekolade i ostroznie polaczyc skladniki, uzywajc najlepiej metalowej lyzki.

Ciasto wylozyc do papilotek i wstawic do piekarnika. Piec okolo 25 minut.

Polecam jesc je jeszcze cieple ;) Gotowe!


wtorek, 05 kwietnia 2011

Kolejne pyszne muffinki. Tym razem jogurtowe z truskawkami - puszyste i wilgotne. Smakuja wysmienicie, z odrobinka polewy czekoladowej lub poprostu posypane cukrem pudrem. Moim znajomym i mi tez bardzo smakowaly :) przepis znaleziony na blogu Kuchenna szkola przetrwania. Polecam ...

Skladniki na 12 muffinek:

  • 200 g truskawek
  • 100 masla
  • 280 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa, cukier puder
  • truskawki do dekoracji
Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, soda i szczypta soli. Dodac pokrojone truskawki. Jajka roztrzepac, dodac cukier i cukier waniliowy, roztopione maslo i jogurt. Polaczyc obie masy, tak aby wszystkie skladniki byly wilgotne. Foremki napelnic masa do 3/4 wysokosci.
Piec okolo 25 minut. Wyjac i ostudzic na kratce. Polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem. Udekorowac malymi truskaweczkami. Gotowe :)

niedziela, 27 marca 2011

Czyz to nie wstyd miec takie przedojrzale banany w lodowce :) ale jak to sie mowi wszystko mozna wykorzystac. I tak wpisalam dzisiaj w internecie przepisy z dojrzalymi bananmi - znalazlam na stronie Nigelli Lawson - napisala, ze nalezy uzyc dojrzalych albo przedojrzalych bananow, super co nie? Muffinki sa bardzo czekoladowe i o intensywnym smaku bananow! Warto je wyprobowac ;)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 3 bardzo dojrzale lub przedojrzale banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g brazowego cukru
  • 225 g maki pszennej
  • 3 lyzki dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

Banany zmiazdzyc widelcem i wlozyc do miski. Mikserem z koncowka do ubijania bialek miksowac banany, cienkim strumieniem wlewac olej i nie przestawac miksowac. Dodac jajka i cukier i zmiksowac na jednolita mase.

W drugim naczyniu przesiac make i kakao. Dodac sode oczyszczona. Wymieszac. Wlac mase bananowa do maki i szybko wymieszac. Wylozyc ciasto do papilotek. Wlozyc do piekarnika i piec okolo 15 do 20 minut.

Muffinki wylozyc na kratke i ozdobic roztopiona czekolada. Gotowe :)

piątek, 18 marca 2011

Hmnnn... robiac te muffinki tak sie cieszylam zeby je sprobowac :) Jak bylam mala zawsze jadlam lizaki o smaku truskawkowo - bananowym. Muffinki sa bardzo delikatne w smaku, mieciutkie i przepyszne, lepsze niz smak lizakow z dziecinstwa. Przepis ze strony joyofbaking.com... polecam :)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masla (okolo 115 g)
  • 3/4 szklanki brazowego cukru (160 g)
  • 2 duze jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duze dojrzale banany (okolo 1 szklanki)
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kosteczke
  • 2 i 1/4 maki pszennej (okolo 295 g)
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W malym rondelku rozpuscic maslo i odstawic na bok.

W jednym naczyniu zmiksowac brazowy cukier, jajka, ekstrakt z wanilii i zmiazdzone widelcem banany. Dodac rozpuszczone maslo i zmiksowac.

W drugim naczyniu zmieszac: przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sol. Dodac pokrojone na kosteczke truskawki i delikatnie wymieszac z maka. Truskawki maja byc pokryte z kazdej strony maka. To sprawi, ze truskawki nie znajda sie na dnie muffinek, tylko beda rozprowadzone ladnie.

Dodac mokre skladniki do skladnikow suchych i szybko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Nalozyc ciasto do papilotek i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec przez okolo 20 do 25 minut. Studzic na kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

wtorek, 15 marca 2011

Mam tu znajomych z Kanady i mnie zapytali czy moglabym im zrobic ciasto cytrynowe z makiem, bo to bardzo popularne w ich kraju i oni je uwielbiaja? Ja na to, ze nie ma problemu. Zrobilam i zjedli wszystko - powiedzieli, ze bylo wysmienite. Niestety nie zdazylam zrobic ani zdjec ani nawet sama sprobowac. Musze je koniecznie powtorzyc. Dzis na sniadanko zrobilam im muffinki. I tez byli zachwyceni. Prawde mowiac mieli racje - mi tez one bardzo smakowaly - takie cytrynowe no i mak - uwielbiam :) Przepis znaleziony na Good Food.

Skladniki na 14 muffinek:

  • 225 g maki pszennej
  • 175 g drobnego cukru
  • skorka starta z 2 cytryn
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki suchego maku
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 175 g masla, stopionego i ostudzonego

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac suche skladniki (make, cukier, starta skorke z cytryn, proszek do pieczenia i mak). W drugim naczyniu zmiksowac jogurt i jajka, dodac maslo i wymieszac. Mokre skladniki wlac do suchych i szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Ciasto nalozyc do kazdej papilotki (do 2/3 wysokosci). Wlozyc do nagrzanego piekarnika.

Piec okolo 20 minut do rumianego koloru. Wyjac z piekarnika. Okolo 5 minut zostawic w formie, potem ostudzic na kratce. Gotowe :)

sobota, 12 marca 2011

Czyz to nie jest bombowe polaczenie? W kazdym badz razie smakuje lepiej jak wyglada ;) Pyszne i wilgotne muffinki z dodatkiem cynamonu! Do szklanki mleka lub kakao - poezja! Moim przyjaciolom bardzo smakowaly - wiecej - powiedzieli, ze to byly najlepsze muffinki jakie zrobilam dla nich! Przepis znaleziony na stronie allrecipes.com dodany przez Nany Leeds, troche przeze mnie zmodyfikowany. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 16 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • pol lyzeczki soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego w kosteczke mangos
  • 2 duze dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 1 szklanka wiorek kokosowych

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu zmieszac pierwsze 5 skladnikow i wiorki kokosowe. W drugim naczyniu zmiksowac jajka, olej i sok z cytryny. Wlac mokre skladniki do sklandikow suchych. Wymieszac do polaczenia sie skladnikow, na koncu dodac banany i mangos. Wymieszac. Ciasto rozdzielic rownomiernie do papilotek. Wlozyc do piekarnika.

Piec przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika. Zostawic w formie na okolo 5 minut i potem studzic na kratce. Gotowe :)

środa, 09 marca 2011

Zdrowe muffinki z otrebami z owsa, bez cukru tylko z dodatkiem miodu i rodzynek. Szczerze mowiac cos innego no i pozywnego, z chrupiaca skorka, ale jak dla mnie takie troche za suche ;) W przeciwienstwie do mnie moim znajomym smakowaly i to bardzo dobrze - zjedli wszystkie :) Przepis zaczerpniety z ksiazki "New Cool Book" - Better Homes and Gardens.

Skladniki na 12 muffinek:

 

  • 1 i 1/2 szklanki otrebow z owsa
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki nektaru jablkowego
  • 1/2 szklanki mleka bez tluszczu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suchych wisni lub zurawiny

 

Piekarnik nastawic na 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac otreby z owsa, make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sol. Zrobic w srodku zaglebienie i odstawic na bok.

W drugim naczyniu zmiksowac jajko, nektar jablkowy, mleko, miod i olej. Wlac do mokrych skladnikow. Wymieszac szybko, dodajac na koncu rodzynki lub inne suszone owoce. Ciasto przelozyc do papilotek i wstawic natychmiast do piekarnika.

Piec okolo 16 do 18 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla pewnosci wlozyc wykalaczke i sprawdzic czy wyjdzie czysta ;) Wyciagnac z piekarnika i po 5 minutach przelozyc muffinki z formy na kratke. Gotowe ...

poniedziałek, 21 lutego 2011

Wilgotne, smaczne muffinki jogurtowo - orzechowe z jezynami. Latwe w przygotowaniu o lekkim posmaku orzechow laskowych i kwaskowate od jezyn! Maja fajna chrupiaca skorke. Muffinki przygotowalam z przerobionego przepisu na muffinki sliwkowe :) Zamiast maki troche zmielonych orzechow do tego jezyny. Zamiast smietany - jogurt i juz cos nowego i smacznego :) polecam wyszly super ...

Skladniki na okolo 14 muffinek:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pol szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka swiezych jezyn

Przesiac make do miski, dodac reszte suchych skladnikow. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre. Polaczyc skladniki suche z mokrymi na koncu dodajac jezyny.

Napelniac papilotki do 2/3 wysokosci. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Studzic na kratce. Gotowe ;)

poniedziałek, 07 lutego 2011

Muffinki czekoladowe z dodatkiem soczystych mango ;) Wilgotne i mocno czekoladowe! Mango dodaje im egzotycznego smaku. Powiem szczerze, ze za mango nigdy nie przepadalam ale tu jadlam takie prosto z drzewa i mi posmakowaly, a ze wlasnie sie zaczal sezon na mango wiec postanowilam je jakos wykorzystac. Jako polaczenie z muffinkami i czekolada smakowalo bombowo. Przepis na muffinki od Nigelli, ja tylko dodalam kawaleczki mango do srodka! Teraz jeszcze male wyjasnienie: roznica miedzy mango i manga jest taka, ze mangos sa mniejsze a mangas wieksze! Ale smak maja identyczny :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na okolo 15 mnuffinek:

  • 250 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzki kakao dobrej jakosci
  • 175 g cukru
  • 150 g czekoladowych groszkow (u mnie posiekana czekolada)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duze jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 duze mango, obrane i pokrojone w kosteczke

W jednej misce wymieszac przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona, kakao, cukier i czekolade. W drugiej misce zmiksowac mleko, olej, jajko i wanilie. Mango obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Wlac mokre skladniki do miski z suchymi skladnikami. Wymieszac szybko, dodac mango i wymieszac raz jeszcze tylko do polaczenia sie skladnikow. Przlozyc do foremki na muffinki, wczesniej wylozonej papilotkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 do 25 minut. Wyjac i wystudzic na kratce. Mozna dekorowac czekolada i kawaleczkami mango! Gotowe :)

A tu jeszcze inne polaczenia: truskawki, kokos, platki migdalowe i mangos.

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi