Pizza

środa, 23 marca 2011

Tarte flambée to typ francuskiej pizzy, pochodzacej z Elsass, sasiadujacym z niemieckimi prowincjami Pfalz i Baden, gdzie takze jest bardzo znana i lubiana. Sukcesem tego przysmaku jest bardzo cieniutko rozwalkowane ciasto, Crème fraîche, gesta smietana i bekon - wedzony boczek, odrobinka soli i pieprzu i gotowe :) Szybko i smacznie - a kto rozwalkuje ciasto najcieniej - dostanie pierwszy kawalek ;) Przepic zaczerpniety z gazetki "LECKER"...

Skladniki dla 6 - 8 osob:

  • 21 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • sol, pieprz
  • 6 lyzek oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej na cieniutkie pierscienie
  • 300 g wedzonego bekonu - boczku
  • 250 g kwasnej smietany
  • 150 g Crème fraîche

Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce.

W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem.

Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C.

Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)

wtorek, 04 stycznia 2011

Najlepsza pizza na swiecie! Ciasto jest cienkie ale ani nie chrupiace ani za miekkie! Takie w sam raz ;) Dodatkowo pikantny sos, salami i pierscienie cebulki i to wystarcza zeby byc szczesliwym! Przepis na ciasto ze stronki Marions-kochbuch, a sosik z prob i bledow ;)

Skladniki na 1 duza pizze:

  • 250 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki cukru
  • 7 g drozdzy instant
  • 125 ml cieplej wody
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin

Dodatkowo:

  • puszka pomidorow bez skorek (okolo 250 g)
  • oregano, bazylia, sol i pieprz
  • nasiona chili
  • tabasco lub pikantny sos "Sriracha"
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • ser zolty, starty na tarce o grubych oczkach
  • salami
  • pierscienie cebulki

Make pszesiac do miski. Dodac sol i wymieszac. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie, wmieszac cukier i odstawic na 10 minut. Po tym czasie dolac do maki. Zaczac wyrabiac ciasto. Dolewac oliwe z oliwek lyzka po lyzce. Wyrabiac bardzo dlugo, az ciasto bedzie super gladkie i miekkie. Odstawic na okolo 1 godzine do wyrosniecia.

Przygotowac sos. Zmiksowac w blenderze wszystkie skladniki oprocz sera, salami i cebulki.

Ciasto wylozyc na blat oproszony maka. Wyrobic krotko. Rozwalkowac na placek caly czas podsypujac maka. Zobaczycie jaka ciasto ma konsystencje, super ;) jesli wezmiecie ciasto w diwe dlonie i zaczniecie je rozciagac, uwierzcie nie bedzie sie rwac! Jest naprawde idealne.

Nagrzac piekarnik do 230°C.

Na ciasto nalozyc sos, nastepnie ser, salami i pierscienie cebulki. Posypac oregano, bazylia, sola i pieprzem. Piec okolo 10 do 15 minut. Podawac na goraco. Gotowe ;)


niedziela, 28 listopada 2010

Pizza brot to nic innego jak spod pizzy tylko z ziolami i oliwa z oliwek ;) We Wloszech i w pewnych regionach Niemiec (Reinland Pfalz - Südliche Weinstraße - region, w ktorym produkuje sie wina) serwuje sie ten oto chlebek jako dodatek do win lub tez salatek! Prosty w wykonaniu. Super urozamicenie smaku wina lub salatek. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 2 chlebki:

  • 250 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1 lyzeczka soli
  • 125 ml letniej wody
  • 4/5 lyzek oliwy z oliwek

Dodatkowo;

  • oliwa z oliwek
  • ziola prowansalkie
  • sol, pieprz
  • ziarenka chili (niekoniecznie)

Do miski przesiac make i wymieszac z sola. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie, dodac cukier i wymieszac. Przykryc sciereczka i odstawic na 5 minut do lekkiego spienienia. Wlac do maki. Zaczac wyrabiac ciasto dodajac powloi oliwe z oliwek. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Wlozyc do naoliwionej miski. Odstawic na okolo 45 minut do podrosniecia.

Po tym czasie wyjac z miski raz jeszcze krotko wyrobic i podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac kazda czesc na bardzo cienkiego placka. Ponakluwac widelcem. Posmarowac oliwa z oliwek. Posypac ziolami, pieprzem, sola i ziarenkami chili. Piec okolo 10 minut w temperaturze 230°C. Pokroic nozem do pizzy. Podawac jeszcze cieple. Pyszne i chrupiace. Gotowe ;)

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi