Salatki

piątek, 20 maja 2011

Zdrowa salatka wiosenna. Latwa w przygotowaniu - jak wszystko co gotuje i pieke :) Salatka sama w sobie to tylko polaczenie kilku warzyw ale sos do tej salatki jest tym co robi ta salatke wyjatkowo przepyszna. Mozna ja podawac do obiadku lub jako danie glowne. Przepis na sos z gazetki Lecker! Polecam na wiosenne popoludnia i nie tylko...

Skladniki dla 2 osob:

  • 1 sredniej wielkosci salata zielona
  • peczek rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1 zolta papryka
  • peczek szczypiorku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 lyzki octu ziolowego
  • odrobika cukru
  • sol morska
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz

Salate umyc i porwac na mniejsze kawalki. Rzodkiewki i szypiorek umyc i pokroic w plasterki. Papryke umyc, pozbyc sie srodka i pokroic w slupki. Podobnie postapic z pomidorem. Przelozyc wszystkie warzywa do duzej miski. 

Ocet ziolowy wymieszac z sola, pieprzem i cukrem. Dolac oliwe z oliwek i wszystko wymieszac. 

Warzywa polac sosem i wymieszac. Gotowe :)

czwartek, 24 marca 2011

Ufff.... jak goraco dzisiaj - nie idzie wytrzymac z upalem. Nie mialam ochoty na gotowanie czegos goracego, bo nawet nie chcialam myslec o poceniu sie podczas jedzenia. Przegladajac nowa gazetke "LECKER" znalazlam przepis na ta salatke. Takiej swiezej i przepysznej jeszcze w zyciu nie jadlam. Odswiezajaca i przede wszystkim zdrowa. Polecam wszystkim w te nadchodzace upalne dni ;)

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 cukinie (okolo 500 g)
  • 4 plasterki mortadelii wloskiej
  • 1 jablko
  • sok z jednej limonki
  • 1 lyzeczka plynnego miodu
  • sol i pieprz
  • 3 lyzki oleju

Umyc cukinie i pokroic najpierw w cieniutkie plastry, pozniej na paseczki. Jablko umyc i przekoic na 4 czesci, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Sok z limonki zmieszac z miodem, sola i pieprzem. Wlac olej i szybko zmiksowac. Dodac pokrojone jablko. i szybko wymieszac. Dodac sos do cukini i mortadelli. Wymieszac i podawac natychmiast np. z ciabatta lub grzankami zrobionymi z bialego pieczywa. Gotowe :)

poniedziałek, 29 listopada 2010

Salatki tej nauczylam sie robic pracujac w niemieckiej restauracji! Z racji tego, ze nasz kucharz pochodzil z Wloch mielismy oprocz Niemieckiej Kuchni tez Wloska i Srodziemnomorsa. Bede prezentowac jeszcze kilka fajnych przepisow jego autorstwa ;) bo sa naprawde super. Szybkie w przygotowaniu i takie pelne smaku! Polecam ...

Skladniki dla 2 osob:

  • glowka salaty najlepiej prosto  ogrodka (rucola, lodowa, zielona itp...)
  • 14 zielonych oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczna jalapeno
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew sredniej wielkosci
  • 6 plasterkow szynki parmenskiej (ja niestety nie mialam i dodalam chuda z indyka ;))
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • pol peczka szczypiorku
  • ziola srodziemnomorskie: bazylia, oregano, kolendra, mieta
  • kilka lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • kilka lyzek octu jablkowego lub balsamicznego
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Salate oplukac w zimnej wodzie. Liscie podzielic rwiac je na mniejsze kawalki. Ulozyc po polowie na kazdym talerzu. Marchew obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Podzielic miedzy dwa talerze i ulozyc na salacie. Pomidora umyc pokroic w cienkie plasterki. Papryke czerwona przekroic na pol, pozbyc sie srodka i pestek, posiekac na cieniutkie plasterki. Szynke pokroic w cieniutkie plasterki. W kolejnosci ukladac na salacie i marchwi. Jajka przekoic na pol i na kazdy talerz rozlozyc po 3 polowki. Cebule obrac i pokroic na cieniutkie plasterki. Podobnie postapic ze szczypiorkiem i papryczka jalapeno. Dodac oliwki. Swieze ziola posiekac i posypac nimi salatke. Posolic i popieprzyc. Na koniec polac oliwa z oliwek i octem jablkowym. Gotowe :) podawac z pizza brot lub bialym pieczywem...

O autorze
Tagi