Trufelki, pralinki, czekoladki

niedziela, 11 grudnia 2016

Dominosteine sa w Niemczech pralinkami, ktorych nie moze brakowac w okresie adwentu. Polecam kazdemu, kto lubi marcepan i czekolade deserowa ;)

Skladniki na ciasto

  • 150 g masla
  • 120 g cukru
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 180 g maki pszennej
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 50 g zmielonych migdalow
  • 45 g ciemnego kakao

Pozostale skladniki:

  • 150 g marmolady z czerwonej porzeczki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g marcepanu (masy marcepanowej)
  • 40 ml Himbeergeist - niemiecki schnaps malinowy (mozna dodac wodki malinowej)
  • roztopiona czekolada deserowa i biala do dekoracji

Maslo ubic z cukrami na puszysta mase. Maki wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac migdaly, mleko i kakao i wszystko dokladnie zagniesc na jednolite ciasto.

Ciasto rozwalkowac na prostokat o grubosci 1 cm. Piec na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180° C przez okolo 12 minut. W miedzyczasie zagotowac marmolade i wymieszac rozga. Posmarowac wystudzone ciasto. 

Mase marcepanowa zagniesc z cukrem pudrem i Himbeergeist. Gotowa mase rozwalkowac na wielkosc polowy ciasta! 

Ciasto przekroic w polowie, polowke bez marcepanu ulozyc na polowce z marcepanem. Przycisnac i pozostawic na okolo 15 minut. Po tym czasie ciasto pokroic na mala kostke. Maczac w czekoladzie. Jezeli ktos chce moze dekorowac biala czekolada, robiac kropki. Gotowe ;)

czwartek, 24 marca 2011

Bedac nastolatka zawsze zajadalam "orzechowki" takie kulki zrobione no wlasnie zawsze sie zastanawialam z czego one byly zrobione. Wszyscy moi znajomi z liceum je kupowali, smiejac sie, ze zrobione sa z resztek zebranych w poblizszej cukierni :) Nigdy bym nie uwierzyla, ze mieli racje. Od dzisiaj, od kiedy sprobowalam Bajaderek musze przyznac, ze mieli racje ;) przepis z mniam mniam podany przez Mariemadeline, ale tez zaprezentowany przez Dorotke na Moich wypiekach...

Skladniki na 30 pralinek:

  • 450 g pokruszonych ciastek, okruszkow biszkoptowych, muffinek (bez mas kremowych, zelatyny, bez owocow, moga byc z bakaliami)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g marmolady lub gestych powidel
  • 65 g masla
  • 1/2 szklanki rodzynek (wczesniej namoczonych w rumie)
  • 1/4 mieszanki orzechow
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdalowy (ja dodalam amaretto)
  • 2 lyzki nutelli
  • 2 lyzki ciemnego kakao

Ponadto:

  • posiekane orzechy lub wiorki kokosowe do obtoczenia
  • polewa czekoladowa do obtoczenia (np. 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej ze 125 g masla)
Ciastka, cista drobno pokruszyc, czesc mozna zostawic w wiekszych kawalkach: wszystko wsypac do naczynia, miski. Jesli bajaderki sa robione tylko z resztek ciasta warto dodac do nich troche suchych herbatnikow.
Zagotowac razem mleko, cukier, maslo i kakao. Lekko przestudzic i wymieszac z pokruszonymi ciastkami, dzemem, kremem orzechowym. olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodac rodzynki badz inne bakalie. Wszystkie ugniesc na jednolite mase.
Z przygotowanej masy formowac kulki. Obtoczyc w polewie czekoladowej. Jesli ktos chce moze obtoczyc dodatkow w wiorkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Ja polowe posypalam wiorkami kokosowymi a druga polowe zostawilam tylko w polewie czekoladowej. Wstawic do lodowki jesli nie beda zjedzone natychmiast. Gotowe :)


niedziela, 09 stycznia 2011

Trufelki zrobione z "odpadkow" ;) Szybkie i bardzo ale to bardzo smaczne kuleczki. Warto sprobowac jesli posiadacie resztki biszkoptu czekoladowego!

Skladniki na 6 trufelkow:

  • okolo 300 g resztek biszkoptu czekoladowego
  • 100 g gotowej masy kajmakowej (dulce de leche)
  • posiekane orzeszki ziemne
  • kawaleczki brzoskwin

Resztki biszkoptu wlozyc do miski, dodac dulce de leche i wyrobic dosc twardawa mase. Podzielic ja na 6 czesci. Formowac kuleczki wkladajac w srodek kazdej kawaleczek brzoskiwni. Obtaczac w posiekanych orzeszkach ziemnych. Odstawic do lodowki zeby stwardnialy. Gotowe ;)

czwartek, 09 grudnia 2010

Kocham wszystko co orzechowe i latwe do zrobienia ;) Nadziewane orzeszkami laskowymi lub ziarenkami kawy w czekoladzie! Mniam mniam! Wlasnie sobie podjadam! Przepis znalazlam u Kingi - mojej ulubionej wegetarianki. Mialam nawet okazje poznac ja osobiscie na jednym z Przystankow Woodstock ;) super babka!

Skladniki na 24 pralinki:

  • 80 g orzechow laskowych (zmielonych)
  • 5 czubatych lyzek masla
  • 1 szklanka sniadaniowych platkow kukurydzianych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Ponadto:

  • 12 ziarenek kawy w czekoladzie
  • 12 orzechow laskowych
  • kolorowe cukiereczki i zmielone orzechy laskowe do obtoczenia

Na patelni rozgrzac 1 lyzeczke masla. Wsypac orzechy laskowe zmielone. Smazyc okolo 3 - minut do lekkiego zarumienienia. Nalezy pamietac, zeby caly czas mieszac bo orzechy sie szybko moga przypalic. Odstawic do ostygniecia.

Platki kukurydziane pokruszyc na proszek.

Maslo zmiksowac, dodaj orzechy i cukier puder. Zmiksowac wszystko razem. Dodac platki sniadaniowe i mleko w proszku. Zagniesc do polaczenia sie wszystkich skladnikow. Powinno sie otrzymac zwarta mase. Podzielic na dwie czesci. Z kazdej czesci lepic male kulki. Do polowy kulek wlozyc ziarenka kawy i obtoczyc w kolorowych cukiereczkach. Natomiast do drugiej polowy kulek wlozyc orzeszki laskowe i obtoczyc w zmielonych orzechach laskowych. Wstawic do lodowki do stwardnienia. Pralinki mozna przechowywac dosc dlugo w lodowce. Gotowe :)

 

środa, 01 grudnia 2010

Dzis Mikolajkowo ;) zaczynaja sie powoli przygotowania do Swiat! Juz od kilku lat jestem pozeraczem tych pralinek! Mocno kakowe i mocno rumowe pralinki. Chyba nie ma w Niemczech jednej osoby, ktora by ich nie kochala. Minie to wogole bardzo smakuja niemieckie pralinki i ciasteczka i bedzie ich troche na moim blogu ;) Przepis z ksiazki Dr. Oetker "BACKEN" ...

Skladnikina 18 pralinek:

  • okolo 500 g resztek biszkoptowych (waniliowych lub czekoladowych)
  • 4 lyzki Rumu
  • 250 ml wody
  • 125 g tluszczu kokosowego lub prawdziwego masla
  • 65 g cukru pudru
  • 20 g ciemnego kakao
  • 8 g curku waniliowego
  • 1 buteleczka aromatu rumowego (niekoniecznie)
  • 1 jajko

Ponadto:

  • czekoladowe cukiereczki do obtoczenia pralinek

Do duzej miski wlozyc resztki biszkoptowe. Wlac rum i przemieszac. Pokropic woda. Maslo rozpusic i ostudzic. Cukier puder i kakao przesiac do malej miski. Dodac cukier waniliowy, aromat rumowy i jajko. Powoli dodawac ustudzone maslo i wszystko polaczyc. Tak powstala mase polaczyc z resztkami biszkoptowymi. Wszystko wyrobic na jednolita mase. Z masy formowac male kuleczki. Obtaczac je w cukiereczkach. Wlozyc na kilka godzin do lodowki. Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi