Desery

środa, 02 marca 2011

Kto ma w domu chleb z dnia poprzedniego, pare dojrzalych bananow i lody? Oto przyklad na ich szybkie wykorzystanie - kolejny przepis Jamiego Olivera. Dodatek likieru Bailey sprawia, ze smakuje tak niecodziennie - ja oprocz tego podalam z lodami z karmelem - niebo dla podniebienia :)

Skladniki na okolo 6 porcji:

  • kilka kromek bialego chleba (chleb tostowy - u mnie bagietka)
  • 50 g masla o temperaturze pokojowej
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 500 ml smietany kremowki
  • 550 ml mleka
  • 100 ml Bailey
  • 5 bananow
  • 4 lyzki platkow migdalowych (lekko podpieczonych)
  • cukier puder do posypania
  • lody o dowolnym smaku do podania

Piekarnik nastawic na 180°C. Chleb pokroic na kromki, posmarowac maslem. Odlozyc na bok. W misce miksera zmiksowac jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlac mleko, smietane kremowke i Bailey. Zmiksowac. Banany obrac ze skorek i pokroic w plasterki. Platki migdalowe podprazyc na patelni lub w piekarniku (maja miec zloty kolor). Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Kromki chleba maczac w przygotowanym plynie. Ukladac na przemiac z bananmi i migdalami. Zakonczyc kromkami chleba. Pozostalym plynem polac jeszcze wszystko i lekko nacisnac. Posypac cukrem pudrem.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac okolo 30 minut. Wyjac z piekranika i podawac najlepiej jeszcze cieple - z duza kula lodow :) gotowe ...

czwartek, 27 stycznia 2011

"Elton mess" to deser angielski. Znany jako mieszanka truskawek, pokruszonych bezow i kremowki. Serwuje sie go podczas gray krykieta, rozgrywanej 4 czerwca miedzy dwiema druzynami studentow z Kolegium Elton i Winchester College. Deser ten byl juz znany w XIX wieku. Na poczatku tylko jako mieszanka truskawek lub bananow z lodami lub kremowka. Dodatek pokruszonych bezow to nowosc wprowadzona przez niejakiego Michaela Smitha, autora "Fine English Cookery" w 1973 roku. Jeszcze krotkie wyjasnienie slowa mess to nic innego jak balagan, nieporzadek. Mozna rozumiec na wiele sposobow, jednym z nich jest wlasnie mieszanka truskawek, kremowki i pokruszonych bezow :)

Jak dla mnie najlepszy deser jaki jadlam w zyciu. Polecam go bardzo. Z przepisu krolowej szybkich deserow Nigelli Lawson.

Skladniki na 4 pucharki:

  • 4 szklanki truskawek, pokrojonych na male kawalki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 2 szklanki smietany kremowki
  • 2 lyzki soku z granatow (u mnie wodka malinowa)
  • okolo 20 malych pokruszonych bezow

Truskawki pokroic na male kawaleszki, posypac cukrem waniliowym i pokropic wodka lub sokiem. W misce ubic kremowke na gesto, tak zeby nie byla za sztywna. Dodac pokruszone bezy i polowe truskawek. Wymieszac. Rozdzielic rowno do kazdego pucharka. Pozostala polowa truskawek dekorowac wierzchy. Gotowe :)

wtorek, 28 grudnia 2010

Hmmm.... Pycha ;) Lekkie, puszyste i truskawkowe ... PTYSIE - kto ich nie lubi? Chyba wszyscy za nimi przepadaja! Czyz nie mam racji? Wiem, ze mam ;) Dosc latwe do przygotowania. Znikaja z talerza w mgnieniu oka! Przepis od mamy! Polecam bardzo dla wszystkich!!!

Skladniki na ciasto parzone:

  • 125 g dobrej jakosci masla
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 4 jajka

Ponadto:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g truskawek
  • cukier puder

W malym garnku najlepiej o podwojnym dnie wlac wode i dodac maslo. Doprowadzic do wrzenia. Wsypac make i gotowac do momentu uzyskania szklistej masy. Masa powinna latwo odchodzic od lyzki i brzegow garnka. Odstawic do calkowitego ostygnieca (to bardzo wazne, w przeciwnym razie ptysie nie urosna podczas pieczenia).

Po ostygnieciu wbijac jajka pojedynczo. Za kazdym razem dobrze zmiksowac. Tak otrzymana mase przelozyc do rekawa cukierniczego z nakladka gwiazdka. Wyciskac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, powinno wyjsc okolo 10 sztuk.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem truskawkowy. Truskawki umyc i wyczyscic. 1/3 odstawic do dekoracji. Pozostala czesc zmiksowac w blenderze. Smietane kremowke ubic na sztywno na koncu dodajac zmiksowane truskawki. Ubic raz jeszcze.

Ptysie przekrajac i nadziewac kremem. Udekorowac pokrojonymi truskawkami i Posypac cukrem pudrem! Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi