Smarowidla, dzemy i przetwory

czwartek, 11 sierpnia 2016

Jedno z najlepszych jakie jadlam ;) Do makaronu, na grilowanie steki lub na bagietke - smakuje przepysznie. Tak szybko jak pesto, nie przygotujecie zadnego innego dania ;) Przepis podpatrzylam w ksiazce thermomixa!

Skladniki:

  • 50 g parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • 1/2 peczku pietruszki
  • 100 g suszonych pomidorow (bez oleju!)
  • 1/2 lyzeczki soli morskiej
  • szczypta swiezo zmielonego czarnego pieprzu
  • 120 ml oliwy z oliwek, dobrej jakosci

Ja uzylam food procesora, ale jezeli ktos nie ma mozna uzyc mozdzierza.

Wlozyc czosnek i pietruszke i zmiksowac. Dodac pomidory, sol, pieprz i raz jeszcze zmiksowac. Dodac starty parmezan i cieniutkim strumieniem wlewac oliwe z oliwek. Nie miksowac za dlugo, zeby pesto nie bylo za bardzo "ciapate" ;) Jezeli ktos lubi mozna dodac odrobinke platkow chili - dodaje to super pikantego smaku, ja czesto dodaje... Gotowe!!!


sobota, 05 marca 2011

Ok juz probowalam robic domowe nutelle, ktore byly wysmienite - ale jak przeczytalam u Dorotki, ze ta bije wszystkie smakiem postanowilam zrobic i ja :) Powiem Wam, ze ma racje bo jest boska w smaku. Moj food processor niestety sie zepsol i u mnie nie jest taka kremowa jak powinna byc - ale w smaku nic jej nie brakuje :) Polecam wszystkim, ktorzy kochaja nutelle ...

Skladniki na okolo 280 ml kremu:

  • 80 g orzechow laskowych, podpieczonych i obranych ze skorek
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego slodzonego
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 3 lyzki golden syrupu lub plynnego  miodu

Orzechy laskowe podrumienic (podprazyc) na patelni lub w piekarniku (w 180°C), mieszajac od czasu do czasu. Obrac ze skorek - najlepiej schodza po podprazeniu, jesli zawiniemy je w papierowy recznik i potrzemy. Orzechy ze skorkami nadalyby kremowi gorzkiego smaku. Ostudzic.

Ostudzone wlozyc do malaksera (foodprocessora). Zmiksowac na plynna mase (mniej wiecej 8 minut ciaglego miksowania). Orzechy najpierw beda zmielone jak do wypiekow, potem powstanie z nich maslo, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miare gladki i tlusty plyn. (Ja je zmielilam w blenderze, i powiem Wam szczerze, ze sie nie zmielily tak jak napisala autorka - dlatego tez moj krem nie jest taki gladki).

W rondelku z podwojnym dnem umiescic mleko skondensowane, syrup lub miod i polamana czekolade. Podgrzewac na malym ogniu caly czas mieszajac do momentu kiedy czekolada sie rozpusci i wszystkie skladniki sie polacza. Gotowa mieszanke jeszcze ciepla wlac do malaksera (ja wlalam do blendera) razem z przygotowana masa orzechowa i zmiksowac. Przelac do sloiczka i odstawic w temperaturze pokojowej do stezenia. Podawac z bialym chlebkiem lub wyjadac lyzeczka ze sloiczka :) Gotowe ...

piątek, 14 stycznia 2011

Juz jako male dziecko wiedzialam, ze wszystko jest do zrobienia :) Szczerze mowiac nigdy nie myslalam o tym, ze kiedys bede w stanie cos upiec czy ugotowac! No coz moja mama zawsze tego chciala i na opor wszystkiego, zawsze jej pomagalam razem ze starsza siostra. Jesli mnie zapytacie czego sie od mamy nauczylam, to Wam powiem - niczego ;) nigdy mnie to nie interesowalo. Zycie plata figle i teraz nawet sama potrafie przygotowac bialy ser na serniki, czy tez ten wlasnie ekstrakt z wanilii! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na forum mniam mniam przeczytalam, ze nawet juz wykorzystane wczesniej laski wanilii sie nadaja do uzycia. Ja jednak uzylam swiezych ;) Moj ekstrakt ma dopiero 7 tygodni i juz go zuzywam, i jaki zapach z buletki sie wydobywa mmmnnn... a jak potrawy smakuja mmmmm.... o niebo lepsze niz z uzyciem cukru waniliowego! Koniecznie do zrobienia :)

Skladniki:

  • 3 duze laski wanilii lub kilka mniejszych
  • 750 ml czystej wodki, dobrej jakosci
  • butelka, wyparzona

Laski wanilii naciac wzdluz, zostawiajac nie przeciete konce. Nie nalezy wydlubywac ziarenek. Tak naciete laski wanilii wlozyc do butelki i zalac wodka. Zamknac butelke i przechowywac w ciemnym i dosc chlodnym miejscu (nie lodowce). Od czasu do czasu potrzasac butelka. Ekstrakt jest gotowy jak ma ciemniejszy kolor i intensywnie pachnie wanilia. Najlepiej poczekac okolo 2 miesiecy, wtedy bedzie mial wystarczajaca "moc".

W razie gdybyscie juz zuzyli wiekszosc ekstraktu, mozna butelke napelnic wodka i dodawac kolejne straki wanilii ;) tak aby zawsze miec mocny ekstrakt i piec, czy gotowac przepysznosci. Gotowe :)

środa, 05 stycznia 2011

Hmmm... czy moze byc cos lepszego na sniadanko niz nutella ze swieza jeszcze ciepla buleczka? Jak dla mnie nie ;) Domowa nutella nie smakuje w 100 % jak ta ze sklepu, ale jedno Wam powiem jest przepyszna i co najwazniejsze, ze nie zawiera zadnych srodkow konserwujacych ani polepszaczy! Co chyba sprawia, ze jest zdrowsza ;) Polecam ja bardzo! Jest taj banalnie prosta do przygotowania, ze nie bedziecie mogli w to uwierzyc! Przepis z forum poswieconym TERMOMIXIE - wielofunkcyjnym cudzie, ktory gotuje, mieli, szatkuje i i i ... U mnie wlasnorecznie bez Termomixa!

Skladniki na okolo 300 g nutelli:

  • 90 g cukru pudru
  • 60 g  zmielonych orzechow laskowych
  • 100 g czekolady
  • 70 g miekkiego masla
  • 100 ml mleka

Cukier puder przesiac i zmieszac ze zmielonymi orzechami laskowymi. Do malego rondelka wlac mleko, dodac posiekana na bardzo male drobinki czekolade i miekkie maslo. Wsypac orzechy zmieszane z cukrem pudrem. Wszystko podgrzac do momentu, kiedy czekolada sie roztopi i powstanie jednolita masa. Przelac ja do sloiczka. Poczekac az ostygnie. Po tym wlozyc na kilka godzin do lodowki. Gotowe ;) podawac najlepiej ze swiezo upieczonymi buleczkami, tak zeby nutella sie ladnie rozpuszczala pod wplywem ciepla buleczek!

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi