Chleby

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Koniecznie musicie go wyprobowac. Jak to u mnie normalne, bardzo latwy i szybki w przygotowaniu. Chlebek jest przepyszny, mozna go jesc bez niczego! U mnie jako dodatek do grilowanego mieska! Probowalam jeszcze cieply z maslem ;) Pycha...

Skladniki na 2 male chlebki, lub jeden wiekszy:

  • 180 g maki pszennej,
  • 120 g maki pszennej wieloziarnistej (mozna tez dac orkiszowej)
  • 1/2 kostki swiezych drozdzy (21 g)
  • 150 ml cieplej wody
  • 1 lyzeczki cukru
  • 1 1/2 lyzeczki soli z oliwek (lub normalnej, jezeli ktos nie ma pod reka)
  • garsc orzechow wloskich
  • 5 suszonych pomidorow (w oleju)

Do cieplej wody dodac pokruszone drozdze i cukier. Poczekac az drozdze sie rozpuszcza (okolo 15 minut). Maki zmieszac z sola, dodac pokrojone na male kawaleczki pomidorki, orzechy wloskie i wlac rozpuszczone w wodzie drozdze. Wszystko dokladnie zagniesc. Uformowac kule, wlozyc do miski i przykryc bawelnianym reczniczkiem. Odlozyc w cieple miejsce na okolo 45 minut. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc. Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagniesc i podzielic na 2 czesci (lub uformowac jeden bochenek!). Ulozyc na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia. Posypac maka, przykryc reczniczkiem i pozwolic raz jeszcze urosnac, okolo 30 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 200°C. Po tym czasie wlozyc blaszke do piekarnika i piec okolo 20 Minut. Jezeli uformowaliscie tylko jeden bochenek to piec przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika i sprawdzic czy chlebki sa upieczone! Wystudzic i zajadac ;) Gotowe!


Tagi: chleby
17:36, aeliza.kr , Chleby
Link Komentarze (2) »
sobota, 13 sierpnia 2011

Chleb orkiszowy to zdecydowanie najlepszy chleb pod sloncem! Zdrowy, zwarty i wilgotny ach o malo bym zapomniala i przepyszny! Bardzo dlugo utrzymuje swiezosc i jest bogaty w witaminy. Przepis autorstwa Anne Sheasby zaprezentowany przez Dorotke. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 800 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 paczuszka suchych drozdzy (7g)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzeczka miodu
  • 600 ml cieplej wod
  • nasiona sezamu do posypania

Make i sol wymieszac, wsypac drozdze, wymieszac. W srodku zrobic dolek, dodac oliwe, miod i wode. Dobrze wyrobic (ja wyrabialam okolo 15 minut), az ciasto zacznie odchodzic od brzegow miski. Ciasto bedzie bardzo klejace, ale nie nalezy dosypywac maki.

Dwie formeki o wymiarach 21 x 10 cm wysmarowac maslem i obsypac bulka tarta lub otrebami. Ciasto podzielic na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Przykryc i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Ciasto ma podwoic swoja objetosc.

W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki przed wlozeniem do piekarnika posmarowac mlekiem i obsypac ziarnami sezamu. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 45 - 50 minut. Chlebki maja byc brazowe i postukane od spodu maja oddawac gluchy odglos. Wyjac z foremek i wystudzic  na kratce. Gotowe :)

sobota, 16 kwietnia 2011

Dzisiaj mam urodzinki ;) i wyprawiam impreze i urodzinowa i pozegnalna! Gotuje i pieke caly dzien. Z tej okazji przygotowalam ten oto chlebek z chutney! Chlebek jest ciezki, wilgotny i jest przepyszny. Do tego jako dip - chutney z oliwek i przystawka gotowa :) Przepis zaczerpniety ze strony Brigitte, polecam bardzo ...

Skladniki na 2 srednie chlebki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 125 g zielonych oliwek bez pestek
  • 125 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 lyzka suchego tymianku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 375 g maki pszennej razowej
  • 200 g surowych ziemniakow
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 375 ml letniej wody

Skladniki na chutney z oliwek:

  • 200 g mlodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 7 lodyzek tymianku
  • 450 g zielonych oliwek bez pestek (ja dodalam rowniez czarne oliwki)
  • 250 g brazowego trzcinowego cukru
  • 250 ml octu - sherry lub z bialego wina
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska

Oliwki posiekac na drobno i wlozyc do malej miseczki. Dodac suszony tymianek i oliwe z oliwek. Wymieszac i odstawic na bok. Maki pszeciac do miski. Dodac drozdze, sol i cukier. Wymieszac. W srodku zrobic dolek. Ziemniaki obrac i oplukac. Zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Dodac razem z oliwkami do miski z makami. Powoli dolewac cieplej wody i wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czystym reczniczkiem i odstawic na okolo 1,5 godziny.

Piekarnik nastawic na 250°C. Ciasto raz jeszcze dobrze wyrobic i podzielic na 2 rowne czesci. Uformowac dwa bochenki. Obsypac maka i ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc reczniczkiem i odstawic na kolejne 45 minut do podrosniecia. Na dno piekarnika wysypac szklanke z kostkami lodu. Wlozyc podrosniete chlebki. Temperature znizyc do 200°C. Chlebki piec przez okolo 40 - 45 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mloda cebulke ze szczypiorkiem umyc i pokroic w cienkie pierscienie. Tymianek umyc. Oliwki, cukier, ocet, mloda cebulke i listki tymianku wlozyc do garnka. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac przez okolo 15 minut. Po tym czasie przelozyc do malaksera i zmiksowac na srednio. Kawaleczki oliwek maja byc widoczne. Doprawic raz jeszcze do smaku. Odstawic do ostudzenia. Podawac z chlebkiem z oliwek i jakims wytrawnym serem. Gotowe :)

I jeszcze Oliven - chutney ...

niedziela, 27 marca 2011

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

sobota, 05 marca 2011

Bardzo szybki chlebek lub bagietka - a jaki pyszny :) Smakuje naprawde super. Bedziecie sie dziwic, ze tak smakuje czytajac przepis. A penie zastanawiacie sie dlaczego - juz Wam mowie. Otoz ten wlasnie chlebek nie potrzebuje ani jednej minutki na wyrastanie. Jedyne co sie robi to zagniata dosc dlugo ciasto, zeby gluten dobrze sie wyrobil. Formuje sie chlebki lub bagietki i do pieca :) Przepis od mistrzyni szybkich chlebow - Marion ... Polecam wszystkim tym, ktorzy nie maja czasu na wyrastanie chleba i sa bardzo glodni :)

Skladniki na jeden bochenek chleba lub dwie bagietki:

  • 150 ml mleka
  • 20 g masla
  • 20 g drozdzy instant
  • 150 ml wody
  • 500 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Mleko wlac do malego rondelka i tylko troche podgrzac. Dodac maslo i odczekac az sie rozpusci. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Make pszenna przesiac do miski i wymieszac z cukrem i sola. Zaczac zagniatac ciasto powoli dodajac mleko z maslem i wode z drozdzami. Ciasto zagniatac dosc dlugo okolo 15 minut. Ciasto ma byc bardzo elastyczne ale jednoczesnie gladkie.

Piekarnik nastawic na 200°C.

Ciasto podzielic na dwie czesci i uformowac bagietki. Naciac kilka razy. Na spod nagrzanego piekarnika wyrzucic okolo 20 kostek lodu. Wlozyc bagietki i piec okolo 20 minut. Sprawdzic czy sa juz upieczone stukajac od spodu - jesli uslyszycie gluchy odglos - sa gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :) wysmienicie smakuja na sniadanko na slodko lub slono. Ja je zjadlam z domowa nutella. Przepis juz w nastepnym wpisie :)

piątek, 11 lutego 2011

A teraz znow cos niemieckiego, tym razem z Bawarii. Chlebek z dodatkiem podsmazonej na masle cebulki. Miekki, soczysty i pachnacy podczas pieczenia. Bardzo latwy w przygotowaniu i dlugo zachowuje swiezosc. Mi on bardzo ale to bardzo smakuje. Mozna go podjadac bez masla i bez dodatkow ot taki sam w sobie jest juz smaczny :) Przepis ze stronki marions-kochbuch.de. Polecam...

Skladniki na 2 srednie bochenki lub jeden wielki:

  • 700 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 450 ml letniej wody
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 150 g podsmazonej na masle cebulki (okolo 300 g swiezej)
  • 3 lyzki masla

Cebulke obrac i pokroic w kosteczke. Podsmazyc na masle do uzyskania zlotego koloru.
Ostudzic.

Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Wode podgrzac do letniej temperatury. Wsypac drozdze i cukier. Wymieszac do momentu rozpuszczenia sie drozdzy. Wlac do maki. Dodac podsmazona i ostudzona cebulke. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

W tym czasie nagrzac piekarnik do 220°C. Wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda.

Ciasto wyjac z miski, raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac chlebki. Ulozyc na blaszce i posypac maka. Naciac ostrym nozem. Wlozyc natychmiast do nagrzanego pieca.

Piec okolo 10 minut. Potem temperature obnizyc do 180°C i piec kolejne 20 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

środa, 02 lutego 2011

Chleb pszenny razowy z dodatkiem miodu i jajek. Mieciutki i slodkawy. Niesamowity smak. Pachnacy podczas pieczenia, wilgotny miazsz, pycha ;) Przepis znaleziony u Dorotus a pochodzacy od Beatrice Ojakangas z "Chleb. Pieczemy w domu" U mnie o troche innych proporcjach. Maka razowa tutaj gdzie mieszkam jest zbyt gruboziarnista. Chlebek polecam bardzo, bo jest naprawde wyjatkowy...

Skladniki na 2 bochenki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1 i 1/2 szklanki cieplej wody
  • 2 jajka o tempertaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/4 szklanki masla stopionego i ostudzonego
  • 3 szklanki maki pszennej zwyklej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej

W duzej misce zrobic rozczyn drozdzy z woda, odstawic na 5 minut, az drozdze sie spienia. Dodac jajka, miod, sol, maslo i make. Zagniesc, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, odstawic przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Po tym czasie ciasto wyrobic raz jeszcze, podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki i wlozyc do natluszczonych form o wymiarach 20 cm x 11 cm. Nakryc, pozostawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.

Piec w temperaturze 190°C przez 30 - 35 minut, az stukajac w dno bochenka uslyszymy gluchy odglos. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Ochota na cos niesamowitego i do tego zdrowego? Mojej wlasnej kreacji - chleb razowy! Na zasadzie prob i bledow cel osiagniety. Chlebus jest przepyszny. Zawiera ziarna i gruboziarnista make razowa. Pasuje zarowno do szyneczki jak i dzemu :) Z racji tego, ze ja kazdego dnia sie nim zachwycam, polecam go bardzo!

Skladniki na 2 bochenki:

  • 275 g maki pszennej razowej gruboziarnistej
  • 400 g maki pszennej zwyklej lub chlebowej
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 2/3 szklanki platkow owsianych razowych
  • 500 g letniej wody
  • 30 g masla

Make pszenna zwykla pszesiac, dodac make razowa. Dodac ziarna, sol i cukier. Wymieszac. Do malego rondelka wlac wode i podgrzac do temperatury letniej. Rozpuscic w niej drozdze. Wlac do maki. Na koncu dodac maslo. Wyrobic ciasto, ktore bedzie odchodzilo od brzegow miski. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice oproszona maka. Raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na dwie czesci.

Dwie foremki o wymiarach 11 cm x 22 cm wysmarowac maslem. Wlozyc bochenki do foremek. Zostawic przykryte reczniczkiem do napuszenia. Przed pieczeniem popryskac woda i posypac ziarnami. Naciac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 25 minut. Po 20 minutach wyjac z foremek i piec okolo 5 do 10 minut bez foremek. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

sobota, 04 grudnia 2010

Slodki chlebek i na dodatek z bananami? Czemu nie ;) chlebek ten jest znanym i bardzo lubianym przez Amerykanow. Mieciutki i tak pachnacy bananami - pycha. Juz go robilam z czekolada z rodzynkami i bakaliami. Za kazdym razem znikal ze stolu. W razie gdy nie zostanie zjedzony w dzien pieczenia nalezy go przechowywac w lodowce. Przepis z Moich Wypiekow ...

Skladniki na dwa male okragle chelbki o srednicy 18 cm:

  • 4 dojrzale banany
  • 100 g roztopionego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

W przepisie tym nie trzeba uzywac miksera. W duzym naczyniu wymieszac roztopione maslo z rozgniecionymi bananami. Wmieszac cukier, roztrzepane jajko, wanilie. Na koncu dodac make wymieszana z soda i szczypta soli. Wymieszac.

Foremki wymsarowac maslem i posypac bulka tarta lub kasza manna. Ciasto podzielic miedzy foremki.

Piec przez okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe ;)

 

poniedziałek, 22 listopada 2010

Znany i chyba lubiany chlebek ze slonecznikiem. Pojawil sie juz na wielu blogach ! Zwany alzackim lub chlebkiem przyjazni. Jak dla mnie smakuje w sam raz miekki i lekko wilgotny miazsz tak jak lubie! Powinno sie go piec w tortownicy w ksztalcie kwiatu lub wienca. Ja go jednak upieklam w foremkach, takie ladne male kromeczki podobaja mi sie bardziej :). Latwy w przygotowaniu i dlugo zachowujacy swiezosc. Przepis od Bajaderki! Polecam...

Skladniki na dwa male bochenki:

  • 1 3/4 szklanki cieplej wody
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki ziaren slonecznika
  • 4 lyzki oleju slonecznikowego
  • mak do posypania

Wode wlac do duzej miski, wsypac drozdze i cukier. Lekko wymieszac tak zeby drozdze sie rozpuscily. Wsypac przesiana make pszenna i jedna szklanke maki pszennej razowej. Wymieszac lyzka. Przykryc sciereczka i odstawic na 30 minut.

Po tym czasie dodac slonecznik, olej i sol. Wszystko wymieszac. Caly czas mieszajac dodawac partiami pozostala jedna szklanke maki pszennej razowej, az do uzyskania miekkiego ciasta. Wyrobione ciasto przelozyc do lekko natluszczonej olejem  miski. Przykryc i odstawic do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto lekko nacisnac i odgazowac, pozostawic na 10 minut zeby odpoczelo. W tym czasie posmarowac foremki maslem (u mnie o wymiarach 21 cm x 11 cm). Ciasto podzielic na dwie rowne czesci. Wlozyc do foremek, naciac kilka razy. Spryskac woda i posypac ziarnami maku i slonecznika. Odstawic do napuszenia.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla upewnienia sie czy chlebek jest juz dobrze upieczony, nalezy postukac od dolu. Jesli wyda gluchy odglos, znaczy, ze chlebek jest gotowy. Smacznego !!!

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi