Serniki

niedziela, 13 marca 2011

Tak sie zastanawialam co upiec na niedziele - sernik czy brownie :) dobry czlowiek, ktory wymyslil dwa w jednym! Sernikowbrownie to byl strzal w dziesiatke. Pyszne polaczenie dwoch ciast z dodatkiem puree truskawkowego. Nie jest ani mdle ani za slodkie, takie w sam raz! Przepis od Asi - polecam bo naprawde jest super ...

Skladniki na brownie (na forme o wymiarach 22 cm x 22 cm):

  • 200 g gorzkiej czekolady, dobrej jakosci
  • 200 g masla
  • 3 jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g cukru pudru
  • 120 g maki pszennej

Skladniki na puree truskawkowe:

  • 2 szklanki z gorka truskawek (swiezych lub mrozonych)
  • 3 lyzki cukru

Skladniki na mase serowa:

  • 500 g smietankowego sera twarogowego
  • 3/4 puszki mleka skondensowanego slodzonego
  • 2 jajka

Blaszke wysmarowac roztopionym maslem lub olejem i wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 170 °C.

Do rondelka z podwojnym dnem wlozyc truskawki i posypac cukrem. Gotowac przez okolo 45 minut, bez przykrycia na malym ogniu. Mniej wiecej w polowie gotowania rozgniesc truskawki praska. Ostudzic.

Czekolade i maslo roztopic nad kapiela wodna. Ostudzic. Jajka ubic z cukrem i wanilia, nastepnie wymieszac z ostudzona czekolada i maslem. Na koniec delikatnie polaczyc w jednolita mase z przesiana maka (mozna mikserem na malych obrotach). Mase wylac do przygotowanej blaszki i piec okolo 15 minut.

W miedzyczasie utrzec ser na gladka mase, nastepnie stopniowo, po jednej lyzce dodawac mleko skondensowane. Pozniej wbic kolejno po jednym jajku, ciagle miksujac. Mase serowa wylac na jeszcze ciepla warstwe czekoladowa. Lyzeczka nakladac puree truskawkowe i delikatnie rozciagnac je po calej powierzchni masy serowej, tworzac smugi.

Wstawic do piekarnika, zmniejszyc temperature do 160°C i piec ciasto przez 35 minut. Studzic w uchylonym piekarniku. Wstawic do lodowki na okolo godzine bez przykrycia. Pokroic na kwadraty. Gotowe :)

środa, 09 marca 2011

Mozecie w to uwierzyc, ze kiedys nie przepadalam za sernikami, mimo ze moja mama robi super serniczki - no ale przy jej innych smakolykach wolalam te inne i nie serniki ;) W kazdym badz razie od kiedy zaczelam probowac pieczenie serniki mi posmakowaly. I tak kolejny przepis tym razem z biala czekolada - smakuje wysmienicie. I dobrze schlodzony - najlepszy. Przepis ze strony BBC Food podanym przez Bena O`Donoghue ...

Skladniki na spod (na tortownice o srednicy 24 cm):

  • 200 g ciasteczek maslanych lub digestive
  • 60 g masla

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka smietankowego na serniki
  • 4 duze jajka
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 225 g bialej czekolady dobrej jakosci
  • 225 g crème fraîche

Ponadto:

  • biala czekolada do dekoracji
  • maslo do wysmarowania formy

Maslo rozpuscic i wymieszac z pokruszonymi ciasteczkami. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Wylozyc mase ciasteczkowa w dno tortownicy. Wlozyc do lodowki na czas przygotowania masy serowej.

Serek smietankowy zmiksowac na gladka mase. Dodawac jajka jedno po drugim. Za kazdym dodanym jajkiem dobrze zmiksowac. Dodac ziarenka wanilii.

Czekolade polamac na mniejsze kawalki. Rozpuscic nad kapiela wodna. Dodac do crème fraîche i wymieszac na jednolita mase.

Miksture czekoladowa dodac do masy serowej i zmiksowac. Wylac na przygotowany spod.

Wlozyc do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piec okolo 45 minut do 1 godziny. Srodek powinien byc sciety. Wylaczyc piekarnik i przy otwartych drzwiczkach wystudzic. Po calkowitym wystudzeniu wlozyc do lodowki na kilka godzin a najlepiej na cala noc. Przed podaniem udekorowac biala czekolada. Gotowe :)

środa, 02 marca 2011

Latwy w przygotowaniu i jakze aromatyczny sernik bananowy. Troche nietypowy, nie tradycyjna ale i tez bardzo smaczny :) Mi bardzo przypadl do gustu. Uwielbiam banany - i mialam ich tyle dojrzalych w domu, ze postanowilam je wykorzystac, a ze dawno juz nie jadlam serniczka - tak oto powstal i ten :) Przepis na mase znalazlam u Dorotus76, a jako podloze zrobilam czekoladowe. Polecam wyprobowac...

Skladniki na spod:

  • 120 g ciasteczek w czekoladzie
  • 40 g masla

Maslo rozpuscic i odstawic do ochlodzenia. Ciasteczka wlozyc do blendera lub foodprocessora i zmielic na piasek. Zmieszac z maslem i wylozyc nimi spod tortownicy o srednicy 23 cm. Spod bedzie bardzo cieniutki. Wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na mase serowa:

  • 500 g serka twarozkowego smietankowego
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 lyzeczki ekstraktu z wanilli
  • 3 jajka
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki dojrzalych bananow (u mnie 4 srednie)

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C.

Wszystkie skladniki wlozyc do blendera i zmiksowac. Wylac na przygotowany spod.

Wlozyc do piekarnika i piec okolo 1 godziny (mozna w czasie pieczenia przykryc folia od gory). Gotowy sernik jest sciety od gory i sprezysty posrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Po ostudzeniu schlodzic w lodowce najlepiej przez cala noc. Podawac. U mnie polane odrobina lukru - dla dekoracji :) Gotowe ...

piątek, 25 lutego 2011

Mniam mniam ;) ale to bylo pyszne! Dzieki Dorotce z Moich wypiekow, wykorzystalam truskawki z lodowki i otrzymalam w zamian wysmienity serniczek deserowy. Troche mnie zdziwilo, ze sie nazywa sernik mimo, ze nie ma sera w skladzie :) U mnie na zdjeciach jeszcze nie tak zwarty jak powinien byc, a powodem bylo to, ze nie moglam sie doczekac jego sprobowania :) Polecam ...

Skladniki na spod:

  • 150 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g orzechow wloskich
  • 40 g masla

Wszystkie skladniki umiescic w foodprocesorze i zmiksowac na mokry piasek. Tortownice o srednicy 21 cm (u mnie 25 cm) wylozyc papierem do pieczenia, mase ciastkowa wcisnac w spod, wyrownac.

Skladniki na mase:

  • 500 g swiezych truskawek
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka smietany kremowki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 lyzki cukru (mozna dodac wiecej lub mniej, wszystko zalezy od slodkosci truskawek)
  • 3 lyzki zelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Zelatyne rozpuscic w goracej wodzie. Wszystkie skladniki umiescic w blenderze i zmiksowac na gladka mase. Wylac na spod ciasteczkowy i wlozyc do lodowki do stezenia. Przed podaniem udekorowac. Kroic nozem zamoczonym w cieplej wodzie. Gotowe :)

czwartek, 17 lutego 2011

Pyszny wloski sernik zrobiony z ricotty i mascarpone. Dosc zbity o intensywnym migdalowo - waniliowym smaku. Bardzo latwy w przygotowaniu. Smakuje niesamowicie. Przepis od Asi z Kwestii smaku. Polecam ...

Skladniki:

  • 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozruszonych (u mnie pol na pol z maslanymi)
  • 50 g roztopionego masla
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdluz na pol i wyluskana z ziarenek
  • 500 g serka ricotta
  • 125 g drobnego cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g zmielonych migdalow (bialych, bez skorek)
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3 duze jajka
  • skorka starta z jednej cytryny

Ponadto:

  • platki migdalowe do posypania

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Tortownice o srednicy 20 cm (u mnie 23 cm) posmarowac maslem i dno wylozyc papierem do pieczenia.

Rozkruszone ciasteczka wymieszac z maslem. Wylozyc nimi tortownice. Wstawic do lodowki. W miedzyczasie przygotowac mase serowa. Zmiksowac wszystkie skladniki na gladka mase. Wylac na przygotowany spod. Posypac platkami migdalowymi. Ustawic na blaszce i wstawic do piekarnika.

Piec okolo 45 minut na zloty kolor. Stopniowo otwierac piekarnik i studzic sernik w otwartym piekarniku. Wyjac z piekarnika po calkowitym ostudzeniu. Schladzac w lodowce przez kilka godzin. Podawac dobrze schlodzony. mozna posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

sobota, 29 stycznia 2011

Bardzo swiezy i bardzo pyszny sernik na zimno. Smakuje super orzezwiajacy, lekko kwaskowaty o bardzo nietypowym spodzie, ktory nadaje mu charakterystycznego smaku. Mi bardzo przypadl do gustu. Nastepna dobra cecha jest fakt, ze sie go bardzo szybko przygotowuje :) Przepis znaleziony na stronie english.cri.cn. Warto wyprobowac...

Skladniki na spod kokosowy:

  • 100 g wiorek kokosowych
  • 200 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 100 g platkow owsianych
  • 150 g masla

Wiorki kokosowe wysypac na patelnie i lekko je przyrumienic. Wsypac do miski. Dodac pokruszone ciastka i platki owsiane. Na tej samej patelni rozpuscic maslo. Wlac do miski. Wszystko razem wymieszac. Przelozyc do wylozonej folia spozywcza tortownicy o srednicy 24 cm. Wstawic do lodowki.

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka kremowego
  • 200 g cukru pudru
  • skorka i sok z 4 limonek
  • 4 marakuje
  • 450 ml smietany kremowki

Serek kremowy zmiksowac na gladko. Dodac cukier puder i ubic na jednolita mase. Wlac sok z limonki, skorke z limonek i ziarna z maracuji. Mozna zostawic odrobinke ziarenek i skorki do ozdobienia. Zmiksowac wszystko na gladka mase. W osobnej misce ubic kremowke na sztywno. Dodac do masy serowej i delikatnie wymieszac. Tak gotowa mase wylac na przygotowany spod. Schlodzic przez okolo 3 godzin w lodowce, albo najlepiej przez noc. Gotowe :)

niedziela, 23 stycznia 2011

Juz wiele razy przeze mnie robiony i nie tylko z brzoskwiniami :) Serniczek jest taki jakis nietypowy ale smaczny. Zimny prosto z lodowki do kawy mrozonej, u mnie jak znalazl na te upaly :) Przepis od Arabeski!

Skladniki na 2 male serniczki lub jeden duzy:

  • 1 litr mleka
  • 250 g masla
  • 1 szklanka kwasnej smietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 cukry waniliowe

Na spod:

  • 250 g ciastek maslanych lub dowolnych
  • 100 g masla

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwin
  • tortengus lub dowolna galaretka

Przygotowac spod. Ciastka wlozyc do malaksera lub food procesora i zmielic. Jesli ktos nie ma tych dwoch maszynek mozna tez ciastka wlozyc do worka i rozkruszyc je rekoma lub walkiem do ciasta. 100 g masla rozpuscic i wymieszac z ciastkami. Jesli uzywacie dwoch malych tortownic nalezy podzielic mieszanke na pol. Wbic mieszanke w dno tortownicy. Wlozyc na okolo 30 minut do lodowki.

Mleko zagotowac. Jajka roztrzepac ze smietana, najlepiej mikserem, aby powstala jednolita masa. Tak powstala mieszanke wlac na wrzace mleko. Podgrzewac az zetnie sie to na twarog od czasu do czasu mieszajac. Odcedzic na drobnym sitku i wystudzic.

250 g masla utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase. Dodac w trzech partiach ostudzony twarog i cukier waniliowy. Trzy polowki brzoskwin zmiksowac w blenderze. Dodac do masy serowej. Zmiksowac.Wylozyc mase na przygotowany schlodzony spod. Reszte brzoskwin pokroic na mniejsze kawalki i ulozyc na masie serowej.

Przygotowac ulubiona galaretke lub Tortengus i wylac lekko przestudzony na brzoskwinie. Wlozyc do lodowki do schodzenia. Kroic nozem zamoczonym w wodzie. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi