Babki i babeczki

czwartek, 16 czerwca 2011

Znow dluga przerwa w gotowaniu, pieczeniu i wpisami ;) ale lepiej pozno niz wcale! Zaprezentuje dzis przepyszne ciacho, ktore juz robilam chyba z 5 razy. A wiecie dlaczego bo jest boskie w smaku i takie wilgotne i mocno czekoladowe i orzechowe! To wszystko czego mi potrzeba do szczescia ;) A przepis od Dorotki.... polecam bardzo !!!

Skladniki:

  • 120 g miekkiego masla
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g cukru do wypiekow, drobnego
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 1 lyzka ciemnego kakao
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 lyzki mleka (60 ml)

UWAGA:

Wszystkie skladniki maja miec temperature pokojowa - to sukces na babke bez zakalca ;)

Maslo utrzec na jasna i puszysta mase (mikserem lub recznie). Stopniowo wsypywac cukier, dalej ucierajac. Stopniowo dodawac nutelle, dalej ucierajac. Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka wbijac po kolei do masy i nadal ucierac. Dodac przesiana make, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Zmiksowac. Bialka ubic na sztywno i delikatnie wmieszac do pozostalej masy. Przelac mase do wczesniej natluszczonej i wysypanej bulka tarta lub kasza manna formy i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec w tempreraturze 160°C przez okolo 20 minut, nastepnie temperature podwyzszyc do 170°C i piec kolejne 30 minut, lub dluzej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzic, polac polewa czekoladowa i posypac krokantem.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masla

Czekolade rozpuscic nad kapiela wodna, dodac maslo i wymieszac na jednolita mase. Polac babke. Posypac krokantem i gotowe :)

 

sobota, 12 lutego 2011

Babeczka powstala przypadkowo, z nieuwagi nad dodawanymi skladnikami :) Troche za duzo jogurtu i oleju mi sie wlalo do miski. Ale postanowilam dodac troche zmielonych orzechow laskowych, zeby ciasto nie bylo za rzadkie no i tak oto powstalo cos nowego o niecodziennym smaku :) A co chcialam zrobic, juz Wam mowie - babke jogurtowa znaleziona na blogu Dorotki. No coz zamiar byl dobry ale efekt jeszcze lepszy :) polecam ...

Skladniki na ciasto:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 230 ml oleju
  • 450 g maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 5 jajek
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego

Ponadto na polewe:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g miekkiego masla
  • orzechy laskowe do ozdoby

Jajka ubic mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (kilka minut). Dodac jogurt, olej, make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Zmiksowac. Dodac zmielone orzechy laskowe i wymieszac.

Ciasto wlac do wysmarowanej maslem i wysypanej kasza manna formy do babki, najlepiej z kominkiem.

Piec okolo 50 minut w temperaturze 160°C. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowa.

Wyjac i ostudzic na kratce.

Czekolade rozpuscic nad kapiela wodna. Dodac maslo i wymieszac. Polac babke. Posypac zmielonymi orzechami laskowymi. Dekorowac jak sie kazdemu podoba. Gotowe :)

sobota, 05 lutego 2011

Pyszna babka pomaranczowa, aromatyczna, wilgotna i taka swieza i mieciutka smakuje wysmienicie. Ja to sie podniecalam jedzac ja i pijac mleko ze swiezo wycisnietym sokiem z pomaranczy :) Polecam ja zrobic! Autorka pisze, ze mozna ja tez zrobic na cytrynowo lub dodac wanilie, ale powiem Wam szczerze, ze taka pomaranczowa jest cudowna. Przepis znaleziony na blogu Charlotte. Ach i bardzo dobry pomysl na wykorzystanie bialek, ktore tak zawsze zalegaja w lodowce. Ilez mozna jesc tych bezow hihi

Skladniki:

  • 225 g drobnego cukru
  • 100 g masla, miekkiego
  • skorka starta z jednej pomaranczy
  • 150 ml mleka
  • 200 g maki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 6 bialek jaj (200 ml)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • maslo do wysmarowania formy
  • mielone migdaly so wysypania formy

Lukier:

  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 lyzki soku z pomaranczy
  • starta lub kandyzowana skorka z pomaranczy
  • mielone migdaly do posypania, niekoniecznie

Forme na babke posmarowac maslem i wysypac mielonymi migdalami. Piekarnik nastawic na 180°C.

Make przesiac do miski razem z proszkiem do pieczenia.

Maslo utrzec na puch, dodawac cukier stopniowo, caly czas miksujac. Dodac skorke pomaranczowa. Zmiksowac. Cieniutkim strumieniem dolewac mleko, miksujac. Wsypywac make z proszkiem do pieczenia i za kazdym dodaniem zmiksowac na jednolita mase. Bialka ubic na sztywna piane dodajac szczypte soli. Ubite bialka dodawac partiami do masy i mieszac bardzo delikatnie. Ciasto przelozyc do wczesniej przygotowanej formy.

Piec okolo 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz ciasto jest upieczone. Jesli patyczek wyciagniety bedzie czysty, to mozna wyjac ciasto z piekarnika. Pozostawic okolo 5 minut w formie. Potem wyjac z formy i ostudzic. W miedzyczasie przygotowac lukier. Polac ostudzone ciasto, posypac swiezo starta skorka z pomaranczy lub kandyzowana. Ja posypalam jeszcze mielonymi migdalami. Kroic i podawac. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi