Obiady, kolacje

środa, 08 czerwca 2016

Pomijajac ziemniaki, dosc lekkie i zdrowe danie. Jak zawsze latwe w przygotowaniu i boskie w smaku. Polecam bardzo :)

Skladniki na mieso:

  • 500 g piersi z indyka
  • po 3 galazki swiezego rozmarynu i tymianku
  • 1/3 cup bulionu warzywnego
  • 1/4 bialego wina
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 4 lyzki masla
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska
  • 5 pieczarek, pokrojonych w plasterki

Skladniki na ziemniaczki:

  • 4 ziemniaki, sredniej wielkosci
  • 2 lyzki ziol wloskich (bazylia, oregano, tymianek itp...)
  • 2 lyzki soli morskiej
  • 1 lyzka przyprawy Cajun (opcjonalnie)
  • 1/2 cup swiezo startego parmezanu
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 4 zabki czosnku

Najpierw przygotujcie ziemniaczki. Umyc i ususzyc, pokroic wzdluz na 8 czesci. Wlozyc do duzej miski i pokropic oliwa z oliwek. Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z ziemniaczkami. Posypac startym parmezanem. Ziola wymieszac z sola w malej miseczce. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Ziemniaczki posypac ziolami i wylozyc na blaszce. Piec okolo 35 minut.

W miedzyczasie przeplukac piers z indyka i wysuszyc. Podzielic na 4 czesci, posolic i popieprzyc z obydwu stron. 

Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek. Piersc z indyka podpiec okolo 1 minuty z kazdej strony. Wyjac z patelni. Wrzucic pieczarki i podsmazyc przez jedna, dwie minuty. Dodac biale wino i po chwili maslo. Mieszac do momentu rozpuszczenia sie masla i wlac bulion warzywny. Poddusic przez chwile. Dodac rozmaryn i tymianek i dusic przez kilka minut. Dodac piers z indynka. Po kilku minutach wszystko powinno byc gotowe. Podawac z goracymi, chrupiacymi ziemniaczkami. Smacznego :)



środa, 01 czerwca 2016

Super szybkie do przygotowania, pachnace swiezym tymiankiem i powiem wam, ze uzaleznia :) Ja podalam z makaronem pomidorowo-czosnkowym, ale jezli nie macie go akurat pod reka, to mozna wziac jakikolwiek. Kto jaki lubi!

Skladniki na sos:

  • 1 cebula, sredniej wielkosci
  • 2 zabki czosnku
  • 1 duzy, dojrzaly pomidor
  • puszka passaty pomidorowej (400 ml)
  • 4 lyzki octu balsamicznego
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • odrobinka soli morskiej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • garsc swiezego tymianku

Dodatkowo:

  • 200 g bialych krewetek tygrysich
  • 250 g makaronu 
  • parmezan

Oliwe z oliwek rozgrzac w garnku lub na patelni. Dodac pokrojona w kosteczke cebulke i wycisniety przez praske czosnek. Podsmazyc przez okolo 3 minut, dodac pokrojonego w kosteczke pomidora i poddusic przez kolejne 3 minuty. Wlac passate i doprawic sola i pieprzem. Wlac ocet balsamiczny i dodac cukier. Wszystko wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut. 

W tym czasie ugotowac wode na makaron.

Do sosu dodac tymianek i krewetki. Po okolo 10 minutach powinno byc wszystko gotowe. Podawac ze startym parmezanem. Smacznego ;)

środa, 11 maja 2016
W koncu sie zdecydowalam ;) i bylo warto!! Jest troche pracy z rozwalkowywaniem ciasta ale hej jak sie jest chorym i sie komus nudzi to i jest czas na eksperymenty! Polecam bardzo .. przepis z ksiazki "Back to your roots!"
Skladniki na ciasto:
  • 400 g maki typu 00 (typowej wloskiej maki do pieczywa i makaronu)
  • 4 jajka, troche ubite
  • szczypta sol
Skladniki na nadzienie:
  • 500 g slodkich ziemniakow
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 duza cebula, pokrojona w kosteczke
  • 1 zabek czosnku
  • 2 lyzki swiezego tymianku
  • 2 lyzki miodu
  • sol i pieprz
Skladniki na maslo z szalwia:
  • 50 g masla
  • garsc swiezych lisci szalwi
Make przesiac do duzej miski lub do food processora, dodac jajka i szczypte soli i wyrobic  gladkie ciasto. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na conajmniej 30 minut.
Ziemniaki obrac i pokroic na mala kosteczke, ugotowac ze szczypta soli, odcedzic i odstawic na bok. Oliwe z oliwek podgrzac, dodac cebulke i poddusic przez pare minut, az cebulka bedzie miekka, ale nie brazowa. Czosnek przecisnac przez praske i dodac z cebulka, tymiankiem i miodem do ziemniakow. Przyprawic sola i pieprzem i wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic do ostudzenia.
Ciasto wyjac z lodowki z rozwalkowac na grubosc 1 mm (jezeli ktos ma w domu maszynke do makaronu to bardzo to ulatwi rozwalkowywanie ciasta!).
Nadzienie nakladac w odstepie 3 / 4 cm. Przykryc blatem ciasta i nacisnac palcem w okolo nadzienia. Wycinac radelkiem lub wykrajac foremka co ciastek.
W duzym garnku doprowadzic do wrzenia wode, dodac sol i wrzucac ravioli na gotujaca wode. Gotowac okolo 3 / 4 minut.
W miedzyczasie w malym rondelku rozpuscic maslo i dodac posiekana szalwie. Polac ugotowane ravioli i posypac swiezo zmielonym pieprzem. Gotowe :) Ja je podawalam ze swiezo krojonym parmezanem! Niebo w gebie, bardzo polecam ...


czwartek, 11 czerwca 2015

Bakłażan zapiekany z sosem pomidorowym i parmezanem, z dodatkiem oregano i bazylia. Cos pysznego... Nie tylko jako dodatek do grilowanego miesa. Smakuje przepysznie jako danie glowne na letnie popoludnia. Przepis od Jamiego Olivera (u mnie bez bulki tartej a za to z prawdziwym buffalo mozzarella!) Boskie danie ...

Skladniki:

  • 2 duze bakłażany
  • 1 duza cebula, posiekana na kosteczke
  • 2 zabki czosnku, posiekanego w kosteczke
  • 1 lyzka suchego oregano
  • 800 g (2 puszki) pomidorow (najlepsze w kawaleczkach)
  • 2 lyzki octu winnego
  • oliwa z oliwek, sol morska, swiezo zmielony czarny pieprz
  • garsc swiezej bazyli
  • okolo 300g startego parmezanu
  • 150 g sera buffalo mozzarella

Baklazany umyc i pokroic na plastry (okolo 1 cm grubosci). Wlaczyc grill lub nagrzac patelnie grillowa. W wyzszej patelni lub garnku rozgrzac kolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Wrzucic cebule, czosnek i oregano, i dusic przez okolo 10 minut, do momentu az cebula bedzie miekka i czosnek lekko brazowy. Wlac pomidory z puszki i dusic wszystko razem okolo 15 minut, do momentu otrzymania gestego sosu. Dodac 2 lyzki octu winnego i swieza bazylie. Doprawic sola i pieprzem.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Plastry baklazana ulozyc na grillu lub patelni i grillowac do momentu pokajawienia sie brazowych paseczkow. Potrzebna bedzie forma do zapiekania (u mnie o rozmiarach 29 x 18 cm).

Na dno formy wylac odrobine sosu pomidorowego, posypac parmezanem, ulozyc plasterki baklazana. Zalac sosem, posypac parmezanem i nalozyc plasterki baklazana i tak do dalej; ostatnia warstwa powinien byc sos pomidorowy posypany parmezanem! Aby dodac wszystkiemu perfekcyjnego zakonczenia... ser mozzarella rwiemy na kawaleczki i ukladamy na wierzchu! Wkladamy forme do piekarnika i zapiekamy przez okolo 30 minut. Gotowe ;) smacznego!!!


niedziela, 25 września 2011

W koncu znowu udalo mi sie cos dobrego ugotowac! I nawet znalazlam czas na zdjecia i wpis na bloga :) Smaczna i dosyc szybka w przygotowaniu potrawa. Kurczak jest przepyszny i ten sos pomidorowy z serkiem mascarpone i swiezym tymiankiem mmmm.... pycha!!! Przepis na podstawie Asi z Kwestii smaku z innymi proporcjami! Polecam wszystkim wielbicielom dobrej kuchni ...

Skladniki na sos pomidorowo smietankowy (dla 4 osob):

  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 500 g pomidorow z puszki
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • 250 g mascarpone
  • sol morska 
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 galazek swiezego tymianku, listki

Ponadto:

  • 4 piersi z kurczaka
  • papryka slodka
  • sol morska, swiezo zmielony pieprz
  • 3 lyzki oleju
  • garsc zielonych oliwek
  • 500 g makaronu

W garnku z podwojnym dnem rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Cebule pokroic w kosteczke i zeszklic na oliwie. Dodac czosnek i po chwili wlac pomidory z puszki, przyprawic sola, pieprzem, dodac cukier i ocet balsmaiczny. Gotowac okolo 15 minut do momentu zgestnienia sosu. Dodac pod koniec listki tymianku, serek mascarpone i 3 lyzki oliwy z oliwek i wymieszac. Piersi z kurczaka umyc i osuszyc. Oproszyc sola, pieprzem i papryka slodka. Na patelni rozgarzac olej i obsmazyc piersi kurczaka. Przelozyc do duzej formy zaroodpornej. Polac sosem i posypac oliwkami. Wstawic do nagrzanego do 190°C i zapiekac okolo 30 minut. 

W miedzyczasie ugotowac makaron. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

wtorek, 16 sierpnia 2011

Oto powiazanie do poprzedniego wpisu! To wlasnie do tego kurczaczka byly podane owe zapiekane pieczarki. Podane wszystko razem sprawia ze podczas kolacji bedziecie sie czuc jak w 5 - gwiazdkowej restauracji :) moze lekko przesadzam, ale polaczenie tych dwoch dan to naprawde cos niespotykanego na codzien ;) Przepis Asi, troche przeze mnie zmieniony... Wyprobujcie koniecznie!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 3 udka z kurczaka
  • opakowanie serka ziolowego dobrej jakosci
  • kilka lyzek oliwy z oliwek
  • 2 srednie cebule
  • kilka zabkow czosnku
  • swiezy rozmaryn
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Udka umyc i osuszyc. Cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac i pokroic w plasterki. W naczyniu zaroodpornym ulozyc na dno cebule i posypac plasterkami czosnku. Udka kurczaka przepolowic, doprawic sola i pieprzem. Pod skore kazdej czesci wcisnac serek ziolowy i kawaleczki rozmarynu. Wszystkie ulozyc na cebuli i czosnku. Posmarowac oliwa z oliwek i wstywic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac przez okolo godziny. Wyjac z piekarnika i podawac np. z zapiekanymi pieczarkami lub innymi dodatkami. Mniam pycha !!! Gotowe :)

I jeszcze jedno ujecie z calosci dania :)

Uwielbiam ta potrawe :) zapiekane swieze pieczareczki podduszone na bialym winie, z pyszna szyneczka, zdrowymi oliwkami i swiezym sosem maslano - cytrynowym. Pycha :) Tym razem byly podane z kurczaczkiem z rozmarynem i serkiem ziolowym, na ktorego to przepis w nastepnym wpisie!!! Przepis na pieczarki z Ksiazki "Es weihnachtet sehr" Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g swiezych pieczarek
  • 100 g surowej szynki
  • 50 g zielonych oliwek
  • 100 g startego sera Gouda
  • 100 g miekkiego masla
  • sol, swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzki slodkiej smietanki
  • 50 ml bialego wina, dobrej jakosci
  • 2 zoltka
  • 2 lyzki soku z cytryny, swiezo wycisnietego

Pieczarki umyc i osuszyc, jesli sa bardzo duze pokroic na cwiartki lub polowki. Oliwki pokroic w plasterki a szynke w kosteczke. Na duzej patelni rozgrzac 50 g masla. Wlozyc pieczarki i poddusic kilka minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szynke, oliwki, wlac smietanke i wino. Doprowadzic do zagotowania. Przelozyc wszystko do zaroodpornego naczynia. 

Reszte masla, zoltka i sok z cytryny ubic nad para do momentu zgestnienia sosu. Polac pieczarki. Posypac wszystko startym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekac do momentu kiedy ser bedzie lekko zpieczony. Podawac na goraco. Jesli nie jako glowne danie z bialym pieczywem jako dodatek np. do kurczaka z rozmarynem ;) Gotowe !!!

środa, 27 lipca 2011

Oto moj obiadek z wczoraj, o ktorym juz pisalam :) Zapiekany kalafior z szyneczka i pysznym sosem. U mnie jak zawsze szybkie danie i do tego jakie wytrawne! Przepis z ksiazki "Es weihnachtet sehr" napisanej przez Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki:

  • 1 sredni kalafior
  • 30 g masla
  • 2 cebule
  • 250 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 1 lisc laurowy
  • sol
  • swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 ml kwasnej smietany
  • 1 zoltko
  • 100 g startego Emmentalera
  • 30 g maki pszennej
  • 250 g ugotowanej szynki

Do duzego garnka wlac wode i zagotowac, pod koniec dodajac sol. Caly kalafior wlozyc d o gotujacej sie wody i podgotowac okolo 20 minut, zeleznie od wielkosci kalafiora. Gotowy kalafior ma byc nie za miekki ale tez nie twardy.

W miedzyczasie obrac cebule i pokroic w bardzo drobna kosteczke. Maslo rozgrzac na patelni i podsmazyc w nim cebulke. Dolac wode i mleko. Dodac lisc laurowy i przyprawic sola i swiezo strarta galka muszkatolowa. Zagotowac. W miseczce wymieszac kwasna smietane i zoltko, dodac make i wymieszac tak zeby nie bylo grodek. Dodac 50 g startego Emmentalera. Dolac do wywaru i raz jeszcze zagotowac.

Kalafior wyjac z wody i ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Szynke zwinac w ruloniki ulozyc obok brokula. Polac sosem i posypac wszystko pozostalym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac do momentu zarumienienia sie kalafiora. Wyjac z piekarnika i podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

 

środa, 11 maja 2011

Diabelsko dobre i pikantne danie. Kurczak pieczony, soczysty i pikantny. Do tego frytki z posmakiem chili. Pycha i na dodatek latwe do przygotowania! Polecam bardzo, a przepis ze strony LECKER.de...

Skladniki dla 4 osob:

  • 1 swiezy kurczak (ok. 1600 g)
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki pieprzu Cayenne
  • 2 lyzeczki papryki w proszku
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kg ziemniakow
  • 1 l oleju do smazenia
  • sol, slodka i ostra papryka w proszku

Kurczaka umyc i osuszyc. Sol, papryka, pieprz i pieprz Cayenne wymieszac. Obsypac kurczaka z kazdej strony przyprawami. Posmarowac 2 lyzkami oliwy z oliwek i wlozyc do naczynia zaroodpornego. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez okolo 90 minut. Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w slupki. Osuszyc recznikiem papierowym. Olej rozgrzac i smazyc partiami frytki. Wyjac i posolic. Doprawic do smaku slodka i ostra papryka. Podawac. Gotowe :)


 

piątek, 06 maja 2011

Dzis propozycja kurczaka slodko - ostrego w sosie smietanowo - rumowym z dodatkiem pieczarek z naturalnym ryzem. Sos przygotowany jest nie na wodzie ni winie a na brazylijskim rumie tzw. Cachaça, ktorego uzywa sie do robienia najpopularniejszego drinka brazylijskiego Caipirinha. Ostre curry i slodka smietanka z rumem dodaje daniu niesamowitego smaku i takiego niepowtarzalnego! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml slodkiej smietanki
  • 1 duza cebula
  • 500 ml Cachaça
  • 2 lyzeczki ostrego curry
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz
  • sol
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 160 g naturalnego ryzu (okolo pol szklanki)

Piers z kurczaka umyc i pokroic na male kawalki. Podobnie pieczarki, umyc i pokroic w plasterki. Mozna tez uzyc pieczarek z puszki jesli ktos nie ma dostepu do swiezych. Na duzej patelni rozgrzac okolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc z kazdej strony kawalki kurczaka. Wyjac i odstawic na bok. Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Podsmazyc w pozostalym tluszczu. Dodac pieczarki i poddusic razem z cebulka. Wrzucic kawaleczki kurczaka i po okolo 2 minutach wlac rum. Pospac sola i swiezo zmielonym pieprzem, dodac curry i wymieszac. Przykryc pokrywka, zmiejszyc ogien i dusic przez okolo 25 minut. Po tym czasie wlac smietanke kremowke i raz jeszcze doprawic do smaku sola, pieprzem i curry.

Ugotowac ryz. Podawac. Gotowe :)

 

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi