Ciasta bezowe i bezy

niedziela, 01 maja 2011

 

Serdecznie witam Wszystkich moich Czytelnikow! W koncu sie przeprowadzilam spowrotem do Niemiec i jestem z tego powodu bardzo zadowolona :) Z tego powodu chcialabym Wam zaproponowac najlepszy tort na swiecie! Robie go zawsze na specjalne okazje tak jak na moja ostatnia kolacje na Costa Rice. Tort zrobiony z bezy orzechowej z przepysznym kremem z serkiem mascarpone, smietana kremowka i kawaleczkami czekolady. Do tego ziarenka wanilli i krokant z orzechow laskowych! Mniam najlepsze na swiecie! A przepis od Dorotki, za ktory bardzo dziekuje!!! Polecam ...

Skladniki na blaty bezowe:

  • 6 bialek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechow laskowych (bez skorki)
  • 1 lyzeczka skrobi ziemniaczanej
  • 130 g czekolady gorzkiej

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Stopniowo, powoli. dodawac cukier, caly czas ubijajac. Dodac lyzeczke skrobi, nastepnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.

Plaskie 2 duze formy (o wymiarach piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Na kazdej z forfm narysowac 2 okregi o wymiarach 20 cm (w sumie powinnismy otrzymac 4 blaty bezowe). Mase bezowa podzielic na 4 czesci, wylozyc rowno do narysowania okregow.

Piec okolo 50 minut w temperaturze 140°C. Wyjac z piekarnika, przestudzic. 

Czekolade polamac, roztopic nad kapiela wodna. Plynna posmarowac rowno blaty bezowe, odlozyc do zastygniecia (mozna wlozyc na chwile do lodowki - czekolada zastygnie natychmiast).

Krem z Mascarpone z wiorkami czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g smietany kremowki
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 3 - 4 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g startej na duzych oczkach gorzkiej czekolady

Smietane kremowke ubic z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i dalej ubijac. Dodawac partiami serek mascarpone i wymieszac dokladnie lyzka. Dodac ekstrakt, starta czekolade i wymieszac. Podzielic na 4 czesci. Kazda z nich posmarowac gruba warstwa na 4 blatach bezowych.

Zlozyc tort, ukladajac blaty jeden na drugi. Udekorowac krokantem lub posiekanymi orzechami laskowymi i starta czekolada. Kroic nozem z pilka. Gotowe ;)

niedziela, 23 stycznia 2011

Nazbieralo mi sie bialek i postanowilam sprobowac z bezami. I wyszly :) Sa kruchutkie, takie jakie chcialam no i slodziutkie jak kazde beziki. Z przepisu mojej mamy, za ktory bardzo dziekuje :)

Skladniki na 3 blaszki malych bezow:

  • 4 bialka jajek, trzymanych conajmniej 24 godziny w lodowce
  • 260 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kropel octu lub soku z cytryny (ja zapomnialam dodac ale i tak wyszly pyszne)

Bialka wlac do miski miksera. Zaczac ubijac dodac szczypte soli. Ubic bialka na sztywno. Mozna sprawdzic czy sa juz wystarczajaco ubite odwracajac misce "do gory nogami". Ubijajac dodawac cukier lyzka po lyzce. Po dodaniu calego cukru ubic jeszcze kilka minut. Przelozyc mase do rekawa cukierniczego. Wycisnac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub na blaszce teflonowej, wtedy bez papieru.

Tak mniej wiecej powinna wygladac konsystencja masy bezowej.


Piec w piekarniku nagrzanym do 100°C okolo 1 godziny. Nalezy sprawdzic twardosc i kruchosc. W zaleznosci od gustow nalezy sprobowac czy konsystencja odpowiada. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi