niedziela, 11 grudnia 2016

Dominosteine sa w Niemczech pralinkami, ktorych nie moze brakowac w okresie adwentu. Polecam kazdemu, kto lubi marcepan i czekolade deserowa ;)

Skladniki na ciasto

  • 150 g masla
  • 120 g cukru
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 180 g maki pszennej
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 50 g zmielonych migdalow
  • 45 g ciemnego kakao

Pozostale skladniki:

  • 150 g marmolady z czerwonej porzeczki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g marcepanu (masy marcepanowej)
  • 40 ml Himbeergeist - niemiecki schnaps malinowy (mozna dodac wodki malinowej)
  • roztopiona czekolada deserowa i biala do dekoracji

Maslo ubic z cukrami na puszysta mase. Maki wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac migdaly, mleko i kakao i wszystko dokladnie zagniesc na jednolite ciasto.

Ciasto rozwalkowac na prostokat o grubosci 1 cm. Piec na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180° C przez okolo 12 minut. W miedzyczasie zagotowac marmolade i wymieszac rozga. Posmarowac wystudzone ciasto. 

Mase marcepanowa zagniesc z cukrem pudrem i Himbeergeist. Gotowa mase rozwalkowac na wielkosc polowy ciasta! 

Ciasto przekroic w polowie, polowke bez marcepanu ulozyc na polowce z marcepanem. Przycisnac i pozostawic na okolo 15 minut. Po tym czasie ciasto pokroic na mala kostke. Maczac w czekoladzie. Jezeli ktos chce moze dekorowac biala czekolada, robiac kropki. Gotowe ;)

wtorek, 06 grudnia 2016

Powiem szczerze, ze nie myslalam, ze te ciasteczka beda tak bosko smakowac ;) Ciasteczka robione z wieloziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem miodu i platkow owsianych, przekladane nutella. Pycha!!! Jezeli ktos by nie mial stempli do ciasteczek to nic nie szkodzi, mozna zrobic bez.

Skladniki na okolo 40 ciastek:

  • 60 g platkow owsianych delikatnych
  • 240 g miekkiego masla
  • 100 g cukru pudru
  • 2 lyzeczki miodu
  • 2 zoltka
  • 200 g maki orkiszowej, wieloziarnistej
  • 160 g maki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200 g nutelli

Plastik owsiane posiekac nozem. Masio utrzec z cukrem, miodem i zoltkami na puszystka mase. Przesiac maki i dodac z platkami owsianymi, cynamonem i kardamonem. Wszystko zagniesc. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.

Ciasto wyjac z lodowki i porcjami rozwalkowac na posypanej maka stolnicy. Rozwalkowane ciasto powinno miec grubosc okolo 4 mm, tak zeby mozna bylo latwo stemplowac ciasteczka. Wycinac ciasta, stemplowac co drugie ciasto. Ukladac na blaszkach wylozonych papierem do pieczenia. 

Piec okolo 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem.

Ciasteczka wyjac z piekarnika, i smarowac nutella po jednej stronie, przekladac. Mozna dekorowac cukrem pudrem lub czekolada. Ciasteczka mozna tez przekladac ulubiona marmelada. Gotowe ;)

| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
O autorze
Tagi