Wpisy z tagiem: wisnie

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Bardzo smaczne i wilgotne muffinki ;) Czekolada i wisnie to moim zdaniem super polaczenie. Zaraz po wyciagnieciu maja kruchutka skorupke i jeszcze cieple kawaleczki czekolady. Mniam :) Przepis znaleziony na stronie "Better Homes and Gardens". Warto sprobowac, polecam zwlaszcza tym, ktorzy kochaja czekolade :)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mrozonych wisni
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki dobrej jakosci ciemnego kakao
  • pol lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 100 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawaleczki
  • 125 g masla, rozpuszczonego i ochlodzonego
  • 1/2 szklanki maslanki
  • 2 jajka, lekko roztrzepane

Piekarnik nagrzac do 200°C. Wyciagnac wisnie z zamrazarki i zostawic je w temperaturze pokojowej na 5 minut przed rozpoczeciem przygotowania ciasta. Wylozyc forme do muffinek papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac: przesiana make, kakao i sode oczyszczona. Dodac czekolade i cukier i wymieszac. Zrobic wglebienie w misce. Wsypac wisnie. W malej misce wymieszac maslo, maslanke i jajka. Zmiksowac do polaczenia sie plynow do jednolitej masy. Wlac do suchych i szybko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Przeloz ciasto do papilotek do 2/3 wysokosci.

Piec okolo 15 - 20 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce lub jesc jeszcze cieple. Gotowe :)

czwartek, 06 stycznia 2011

Kolejne polaczenie slodkosci z kwaskowoscia ;) pyszne lekkie ciasto przygotowane na bazie Crème fraîche do tego kwasne wisnie i slodko - kwasny wierzch z kokosu, cukru i Crème fraîche! Ciasto pycha na slodko jak i na drugi dzien, kiedy wszystkie smaki sie przegryza. Niebo w gebie powiem Wam tylko tyle! Przepis znaleziony w gazetce "LECKER" wydawanej przez KOCHEN UND GENIESSEN. Polecam z calego serca!

Skladniki na tortownice o srednicy 28 cm:

  • 1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
  • 450 g Crème fraîche
  • 150 g miekkiego masla
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 160 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kokosu

Dodatkowo na dekoracje:

  • kokos
  • wisnie

Tortownice wysmarowac maslem i oproszyc maka. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C.

Wisnie wyjac na sitko i odsaczyc. Ubic maslo i 160 g cukru na puszysta mase, dodac sol i zmiksowac. Wbijac jajka jedno po drugim. za kazdym razem ubijac. Dodac 150 g Crème fraîche. Make i proszek do pieczenia przesiac do masy maslanej. Zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Wlac do tortownicy i wyrownac. Wisnie zmieszac z pol szklanki kokosu i rownomiernie poukladac na ciescie. Piec okolo 30 minut do momentu az kokos ladnie sie przyrumieni.

Pozostaly cukier, kokos i Crème fraîche wymieszac na jednolita mase. Mase wylozyc na ciasto i piec kolejne 20 minut.

Wyjac z piekarnika i ostudzic. Na dekoracje obtoczyc kilka wisni w kokosie i wysypac na wierzch. Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi